Imi ascult intuitia. Desi intuitia trebuie oarecum antrenata. E ceva ce avem fiecare. Si o dezvoltam prin antrenament. Tocmai incercand si dorind cu adevarat sa deosebim binele de rau.
Cartile ajuta foarte mult. Eu agreez lectura in primul rand datorita faptului ca te face mai prezent in a intelege si distinge tipologiile umane.
Experientele de viata ale celorlalti ne pot ajuta sa nu mai facem si noi aceleasi greseli care au mai fost facute. Trebuie doar sa privim, sa ascultam si sa vrem sa simtim.
In momentul cind ai trecut dincolo de aceste perceptii inutile nu mai esti nevoit sa le deosebesti.
Binele și răul există și au existat întotdeauna indiferent de ce au simțit sau gândit oamenii de-a lungul istoriei. Dacă citești cărți vechi de mii de ani ai să descoperi că lucruri considerate bune atunci astăzi sunt uneori pedepsite cu închisoare pe viață și invers, lucruri care erau atunci considerate foarte greșite sunt astăzi parte din viața noastră și le acceptăm pentru că le înțelegem mai bine.
Astfel, nu vei putea ști niciodată cu siguranță ce este bine sau rău, dar există o modalitate de a fi cât mai aproape de acest răspuns: cunoașterea.
Cu cât cunoști mai multe detalii despre ce se întâmplă în jurul tău, despre cum funcționează lumea, animalele, oamenii, natura, universul, cu atât vei putea mai ușor să discerni între bine și rău.
Repet, nu vei ști niciodată cu exactitate, dar cu cât ai mai multă informație, cu atât te poți asigura că vei fi mai aproape de acel răspuns.
Sfatul meu: dezvoltă-ți curiozitatea și cercetează fiecare detaliu al universului și al ființelor sale. Descoperă ce înseamnă lumea, de ce iau oamenii anumite decizii, de ce se usucă toamna copacii, de ce uneori mama zice una și tata zice alta, de ce și cum ne influențează televiziunea și internetul, de ce există în fiecare clipă câte un război undeva în lume, de ce am ajuns pe Lună dar totuși depindem astăzi inconștient de resturile lăsate de dinozauri și plante îngropate sub pământ.
Orice. Binele și răul se ascund în fiecare colțișor.
Nimeni nu-ți poate spune ce este bine și ce este rău în afară de tine, bazându-te pe cât mai multă informație.
Este simplu. Atunci cand faci ceva bine ai o satisfactie placuta si simti in jurul tau consecinta faptelor bune pe care le faci. Vorba aceea " bine faci bine gasesti ". Atunci cand faci ceva rau te macina constiinta, te simti vinovat si te consumi. Dar constiinta nu mai exista atunci cand dainuieste raul in tine si de asta de multe ori cand faci ceva rau si te razbuni ai o stare de bine. Atunci inseamna ca ai pierdut vocea constiintei pe care ti-o lasa Dzeu ca sa stii cand faci bine sau rau. Si vorba aia "rau faci rau gasesti ". Cam asta este pe scurt.
Asta cu deosebitul e un lucru primar(se invata la gradinita).Dar totusi, am sa fac o exceptie, raspunzandu-ti:Informandu-te prin toate caile despre subiect.(asta daca ai vreo posibilitate).In plus tine si de educatie investita de familie intr-o "viitoarea persoana"
Dupa tipul de energie imprasiata de gestul in sine (Daca e vorba de fapte)
Daca e vorba despre persoane trebuie sa le cunosti si nu trebuie neaparat sa zambeasca mereu ca sa sa fie persoane bune.
Ignorantii nu vor fi niciodata ppersoane bune!
E de datoria parintilor sa educe copilul sa ii arate, inca din primii ani de viata si pe tot parcursul copilariei pana la 18 ani si chiar mai departe, ce este binele si ce este raul. Restul depinde de experienta omului, din greseli inveti si tot din greseli si din experienti inveti sa faci diferenta. Parerea mea
Te gandesti daca tie ti-ar placea ceea ce ii faci amicului/rudei/parintelui/bunicilor/prietenei(ului)ta(u), si atunci actionezi, si instinctul e cel mai important!
anonim_4396 întreabă: