| Smushy568 a întrebat:

Cum devin bacteriile imune la antibiotice? (care e procesul exact care are aceasta consecinta)

Răspuns Câştigător
| Uxellodunon a răspuns:

Un antibiotic nu omoara neaparat toate bacteriile dintr-o populatie. Pentru ca bacteriile au viata scurta si se inmultesc foarte repede (generatii scurte) acestea pot evolua relativ repede.

Intr-o populatie de bacterii, unele din ele capata in procesul de reproducere o mutatie ALEATORIE care se intampla sa codifice o rezistenta la antibiotic (de exemlu, structura chimica a peretelui celular devine mai altfel si antibioticul acela nu il afecteaza)

Daca asupra populatiei se aplica antibiotic, se aplica asa numita presiune de selectie. Bacterile vor muri, insa acelea cateva care se intampla sa fie rezistente traiesc si se inmultesc in continuare. Aceasta este SELECTIA NATURALA (si nu e aleatorie)

Daca mediul ramane acelasi (se foloseste acelasi antibiotic) bacteriile alea se vor tot inmulti si vor forma o poulatie rezistenta, adaptata.


Bonus:
Bacteriile mai au un as in maneca: conjugarea, sau transferul orizontal de gene.

Bacteriile nu numai ca transfera genele rezistentei la generatile fice, prin reproducere (diviziune)(transfer vertical), ele mai pot sa tranziteze gene de la una la alta.
Adn-ul bacterilor are niste structuri numite PLASMIDE, fragmente de genom (de adn) care sunt separate de pseudonucleu si care pot fi introduse direct in alta bacterie, printr-o structura ca un ac numita "pil de sex" (desi nu are legatura cu reproducerea sexuata, dar seamana).

Astfel o bacterie poate transmite direct la alta informatie genetica prin plasmide, care de obicei contin gene pentru rezistenta la agresori (cum ar fi antibioticele)

Pentru a combate formarea tulpinilor rezistente folosirea antibioticelor trebuie facuta cu masura. Doctorii ar trebui sa nu prescrie asa usor antiobiotice, trebuie date antunci cand e necesar. Alte produse (unguente etc) ce contin antibiotice trebuie folosite cu masura.
Si in NICIUN CAZ nu trebuie folosite in infectiile virale. Ele nu afecteaza virusurile deloc si tot ce fac e sa dezechilibreze flora autohtona sau sa confere rezistenta unor tulpini.

| Smushy568 explică (pentru Uxellodunon):

Iti multumesc foarte mult, am inteles!
O zi buna iti doresc!happy

14 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Se adapteaza,evoleaza si ele cum pot,mor un milion raman o suta e alea stiu sa invinga acele antibiotice daca nu acum in timp revin iar, de aia e bine sa evitam zaharul, fast food, pizza, mezeluri in scimb avem nevoie de multe fructe si legume si carne de porc si pui si peste si sport si sa nu apelam la antibiotice mereu, vaccinul ofera protectie 10% impotriva lot, de ce ne imbolnavim des? ca numai ne adaptam mediului, plus ca traim mai mult ca stramosi nostri

| Uxellodunon a răspuns (pentru RAY):

10%? poti sa imi spui de unde ai luat aceasta informatie? Vorbesti pentru toate vaccinurile antibacteriene?

| RAY a răspuns (pentru Uxellodunon):

Https://www.cbsnews.com/......erts-warn/
bacterile se ataca prin antibiotice, eu vorbesc de gripa, raceala

| Uxellodunon a răspuns (pentru RAY):

Vaccinurile intr-adevar sunt mai mult facute pentru epidemiile virale, dar sunt destule vaccinuri si pentru cele bacteriene, cum ar fi cel pentru tetanus, difterie, haemophilus, tuberculoza si antrax. De exemplu in cazul tetanusului eficienta e in jur de 95%

Gripa si raceala sunt niste viroze aparte, virusurile gripale sunt foarte diverse, tulpini diferite se inmultesc de la an la an si nu pentru toate se poate elabora tulpina vaccinala. De aceea eficienta vaccinului antigripal variaza de la 10% la 60%. In articolul cbs spune ca intr-un an in Australia eficienta s-a intamplat sa fie 10%

De raceala n-am ce zice, combaterea virusului in sine este practic imposibila.

| RAY a răspuns (pentru Uxellodunon):

Asta pentru ca se modifica permament, dar pana in 2025 cercetatori vor crea ceva care sa faca sa ucida toti virusi din interior, ei nu se modifica din interior si din exterior

| Smushy568 explică (pentru RAY):

Ai dreptate, multumesc!

| relian a răspuns:

In general o substanta chimica nu omoara toata populatia de bacterii in cazul asta.De ce? Pt ca orice organism este diferit sau prezinta o cinstitutie diferita, ca si in cazul oamenilor, avem persoane f sensibile, persoana f puternice, asa e si la bacterii.Ca urmare daca ar fi sa distrugem toate bacteriile dintr-un organism, am putea s-o facem dar ar trebuie sa ne omoram si pe noi.Ca urmare se foloseste o doza care sa nu afecteze organismul uman, doara sa disctruga cat poate de multe organisme bacteriene, dar niciodata nu le vor distruge pe toate. Cele ramase, isi vor dezvolta apoi diferite sisteme ca pe viitor sa poata face fata acelei substante.Care ar fi acele sisteme? De exemplu unele bacterii pompeaza rapid substantele antibiotice folosite asupra lor, sau oricare alta substanta care i-ar putea face rau.Alte bacterii secreta susbtante care neutralizeaza substanta din antibiotic si tot felul de sisteme.Plus de asta pe viitor ele sunt capabile sa transmita toate aceste upgradari urmasilor, plus ca ele isi poat transfera bucati de ADN de la una la alta.Sunt niste organisme date dracu laughing daca putem sa le zicem asa.

| Crackman a răspuns:

Procesul nu poate fi explicat, cel putin de mine.
Fiecare virus are un nucleu ce contine un cod genetic... acest cod genetic este alterat de catre antibiotic, astfel pentru supravetuire el se multiplica la o viteza destul de mare... intodeauna o sa fie un nr mic, ei nu dispar cu adevarat.
Se transmite de la unu la altul si asa el foloseste aceste schimbari pentru adaptare.

| Uxellodunon a răspuns (pentru Crackman):

Virusurile nu sunt bacterii
Virusurile nu au nucleu (dar au cod genetic)
Antibioticele NICIODATA nu se folosesc pentru infectii virale

| Smushy568 explică (pentru Crackman):

Multumesc mult!happy

| Steregoi a răspuns:

Pentru ca a fost profetit ca epidemiile nu vor fi starpite definitiv de catre om.

| drutzix a răspuns:

Procesul se numeste evolutie.

Un numar mic de bacterii sunt rezistente la antibiotice (sansa random prin procesul de mutatie), cand iei antibiotice le omori pe alea care nu sunt rezistente si raman doar alea rezistente si asa intreaga colonie devine rezistenta.

| Uxellodunon a răspuns:

Iar a aparut strigoiul asta laughing