Sunt o gramada de factori ce isi aduc contributia in formarea personalitatii omului. Cele mai vizibile ar fi mediul in care cresti, parintii, perioada de timp in care te nasti, societate si cultura, experietnele practice apoi avem diferiti ghizi fizici, non-fizici, influente din alte vieti (anterioare-viitoare), influente ale constiintei colective, tema cu care vi in viata actuala, alte fiinte din diferite dimensiuni ce isi pot aduce aportul.
Si eu cred la fel. Genetic suntem structurati sa ne comportam intr-un anumit fel, dar cred ca foarte mult conteaza experientele noastre cu mediul. Cu siguranta foarte mult conteaza educatia primita de la parinti (cat de severi sau permisivi au fost, ce valori nea-u invatat sa pretuim, etc.), dar si modul in care interactionam cu societatea. Odata ce "iesim in lume" suntem invadati de o sumedenie de valori/nonvalori, idei, principii, iar pe baza selectiei pe care o facem ne formam treptat o personalitate. Chiar si modul in care se comporta colegii la gradinita, scola, liceu au un rol important in formarea personalitatii de adult.
In psihologie, personalitatea se formeaza de-a lungul vietii, in urma interactiunii individului cu mediul, societatea si cu diverse incercari ale vietii.La nastere, dupa psihologi, copilul este un candidat la atributul de persoana, iar personalitatea incepe sa se formeze apoi.Personalitatea este de asemenea mecanismul integrator al tuturor celorlalte mecanisme psihice, si tot ea este cea care ne confera originalitatea si ne diferentiaza.
Conteaza si cum esti crescut, personalitatea se formeaza pe masura ce te maturizezi!
Pe mine ma depaseste filosofia. O sa-ti spun doar ca forma corecta este "IA" .
"IA nastere".
Sunt cateva reguli simple. Restul daca au terminat si ei 8 clase (bine. eu acum am trecut intr-a 9-a ) si vad o greseala se dau mari si deja ii catalogheaza "prosti" pe cei care au gresit.
Incearca sa "tii" cateva conversatii cu niste oameni care stiu bine limba romana. O sa o inveti cu timpul. Cel mai bine este sa te uiti pe un site de profil, ca daca inveti dupa gresit o sa te dezveti foarte greu.
Bafta :*
Cred ca conteaza in primul rand originea, felul in care ai fost crescut, cata afectiune ti s-a oferit crescand.
Dar ca sa iti raspund concludent, suntem un rezultat final cu caracter evolutiv constant. La o adica rezultatul final al tuturor celor ce ni s-au intamplat, oamenilor cu care am interactionat, gandirile ce ne-au influentat, felul in care i-am influentat pe altii etc. Undeva pe la 22-35 de ani cred ca ne cream caracterul "definitivat", definitivat in ghilimele caci poti avea inca N intamplari si oamenii ce sa te schimbe, Viata e imprevizibila, azi esti un om pustiit de dragoste si umanitate, Maine? Maine ai putea da peste dragostea vietii tale, si sa realizezi ca totul incepe din nou, schimbarea.
Constantin1963 întreabă: