| Coquina a întrebat:

Cum explicati arahnofobia? in general, abordarea psihologica nu prea pune accent pe infatisare, cat pe veninul paianjenilor, care e un trigger mai general al fricii. Si serpii sunt veninosi, dar eu de exemplu nu ii gasesc infioratori, pe motiv ca nu au picioare multe, la fel si gandacii, nu imi par ceva wow.

Cum explicati arahnofobia, dpdv al infatisarii, frica declansata datorita multitudinii de membre a paianjenilor?

Am vazut la Doctor Oz, era o femeie invitata care suferea de arahnofobie, si nu suporta sa se uite la poze cu paianjeni, chiar si la pozele unde erau foarte mici.

Si eu de exemplu am copilarit la tara si erau vremuri cand mi-era frica sa stau intr-o camera singura, ma gandeam ca e un paianjen acolo, deci egalam acea frica cu aceea pentru fantome. Odata pusei un paianjen mare negru de jucarie atarnat in toaleta din curte, si mamaia intrase inauntru fara sa-l vada. Si i-am zis sa se uite mai bine in jur si a inceput sa urle si a iesit in fundul gol de acolo. M-am linistit in privinta asta, nu eram singura cu frica asta.

Terapia prin expunere am inteles ca ajuta, dar dupa o vreme, am inteles ca revine acea frica, deci nu cred ca cineva s-ar vindeca vreodata de asa ceva.

Voi ce credeti?

5 răspunsuri:
| 13 a răspuns:

E un subiect foarte interesant. Si da, cred ca aspectul lor influenteaza mult impactul pe care il au.Sunt niste creaturi foarte interesante si cred ca daca ar fi sa marim orice alta inseca la o dimensiune egal proportionala cu a unui om, nici una nu ar fi atat de infricosetoare ca si un paianjen. Avand in vedere ca e printre putinele insecte care sunt "paroase" si care au picioare asa lungi parca gata sa te strapunga. Eu unu cred ca sunt cele mai interesate si in acelasi timp infricosetoare insecte, alaturi de scorpion.Iar "tratament" nu cred ca exista pentru ca teama e un reflex si este normal si chiar importnat sa ne temem de lucruri care arata infircosetor ca sa fim stimulati sa o "stergem" din fata pericolului. Oricum felicitari pentru topicul interesant. ^_^

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Normal ca nu erai singura cu frica asta, pentru ca 50 la suta din femei si 10 la suta din barbati au problema asta. Poti sa gasesti pe net o gramada de informatii despre arahnofobie si despre cauze posibile. Terapia prin expunere ajuta, am vazut si la TV mai demult o emisiune cu oameni care tot felul de fobii si chestia asta i-a ajutat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ne-am invatat sa avem un job din care sa ne igienizam un apartament si ne deranjeaza cand alta fiinta vrea sa traiasca si ea ca un om
asta e oribil din partea ei mai ales ca gandacii or sa domine pamantul cand noi vom muri si viermii or sa ne manance tralala
e un fel de frica de moarte in chestia asta

| drutzix a răspuns:

O fobie nu e declansata la nivel constient, daca ai arachnofobie nu o sa poti explica de ce iti este frica de paianjeni vei stii doar ca nu trebuie sa te apropii de ei.
Nu cred ca iti este frica de paianjeni doar pentru ca au multe picioare pentru ca ai spus ca gandacii nu te infioara.
Din cate stiu eu flooding(tehnica prin expunere) functioneaza in majoritatea situatiilor.
Eu nu am arachnofobie, din contra, cred ca paianjenii sunt interesanti.

| RAY a răspuns:

Si mie imi era teama pana am inceput sa inteleg ca cu toti facem parte din jocul evolutiei si el trebuie sa traiasca,puteai fi in locul lui, acuma ma joc cu ei,nu te teapa cu venin daca nu le faci nimic,pur si simplu sunt si ei ca noi, cauta hrana,cand sunt saturati stau, stiu ca arata foarte de groaza dar sunt ca noi,si noi suntem animale tu cum crezi ca te vede el tu mare ti frica de el mic, e doar o frica a stramosilor nostri,asa imi era si de soareci pana am atins unu, toate animalele concureaza t hrana si reproducere nu te manca, daca nu le faci nimic nu isi fac rau, nu sunt demonici, mai rau e cainele ala latra ca prostul si te poate musca fara motiv, nu stiu daca vreunu din tara are venin