Aoleu... n-ai idee cat imi place intrebarea asta...pai e f simplu...in viziunea credinciosilor fanatici (de orice religie, sa nu zica lumea ca fac discriminare) Dumnezeu ii incearca prin diferite greutati...deci asta este pentru ei un argument ca exista Dumnezeu...sn viziunea unui om cat de cat rational, cu mintea odihnita aceasta saracie se explica tocmai prin lipsa acestui Dumnezeu...astfel ei nu mai sunt manipulati sa faca orice lucru prostesc in numele credintei (gen paraseste-ti familia, da-ti averea la saraci, renunta la viata in numele lui Dumnezeu etc etc) si automat toate actiunile lor sunt bazate pe ratiune pura! de aici si bunastarea sociala...asta insa este umila mea parere...
Imi fac impresia ca tara asta nu a fost niciodata bogata; in sensul ca noi nu am dus-o niciodata la fel de bine precum nordicii sau vesticii.Si ca am fost furati mereu de altii in lungul istoriei si ca am avut bir la rusi dupa razboi este adevarat.Noi,spre deosebire de tarile europene din vest nu am fost niciodata un imperiu ca sa jefuim resursele altora asa cum au facut englezii, francezii, olandezii, spaniolii, portughezii.etc.care au adunat bogatii, si-au facut resurse.Noi se pare ca am fost cu oile prin munti si cantam Miorita cand Columb aducea aur si mirodenii.Si cand suna buciumul ne adunam sa ne aparam cu succes sau fara. A mai cazut apoi pe capul nostru si blestemata asta de religie crestina care a prins bine in osul nostru schilodit si ne-a supt viata si ne-a mintit si ne mai i-a si banii acum.Deci probabil ca acolo unde sunt oameni cu capul pe umeri se traieste mai bine decat acolo unde domina "lumina".
Cristi, eu am mari dubii referitoare la "sondajele"(datele)
care spun asta.In primul rind ele nu definesc clar ce
"inteleg" prin religiosi, se refera la citi se DECLARA teisti?
(.caci cel putin in cazul rominilor, este o mare diferenta intre cei ce se dau credinciosi si cei ce "au un Dumnezeu")
In privinta "liber cugetatorilor", .cauta-i in Rusia(nu in Suedia) si o sa vezi cam citi sunt si cam cit de bine o duc!
Ce este adevarat totusi, este ca omul, in general, intoarce
fata catre Dumnezeu mai ales atunci cind ii este greu, cind este disperat (ingratitudinea o avem in noi!)
Un "sfat" totusi: ".nu te lasa dus de turma, .alege-ti singur calea!"
calea
Nu cred ca tarile bogate sunt asa pentru ca "nu cred" si cele sarace sunt asa pentru ca sunt oamenii religiosi. Nu are nici o treaba religia cu credinta. Cei care conduc tara nu au nici un Dumnezeu si totusi ne conduc foarte prost, doar in interesul lor, poate daca ar fi credinciosi ar pastori tara asta mai bine. Toata saracia pleaca de la mentalitatea oamenilor si modul lor de a actiona spre bunastarea lor.
Andreutz, da, e si asta un aspect cat se poate de adevarat si as mai aduga si mentalitatea paguboasa a credinciosului care isi spune "no da-i pace daca am pacatuit, ca m-a ierta dzeu!". prin crezul asta isi justifica toate actiunile malefice.
mlm, da, se stie, dar tu pui carul inainte boilor. tarile alea sunt bogate pentru ca nu exista superstitii, iar noi suntem saraci tocmai din aceste motive si nu invers cum crezi tu. Ele nu au devenit atee pentru ca au devenit bogate, intelegi? imi pare rau, dar bunica ta habar nu are despre ce vorbeste. in israel, aproximativ 30% din populatiee e atee. iar daca tu ai auzit atei care sa spuna "doamne ajuta-ma" sincer te suspectez ori de confuzie ori de minciuna. inclin spre varianta 2. de fapt, cred ca in viata ta nu ai vorbit cu un ateu, pentru ca din cate scrii pe aici habar n-ai cu ce se mananca secularismul si umanismul.
mihai A, inteleg ca zeul nu iti baga in traista, dar culmea, ca aia care nu i se milogesc au cel mai mult! e tare ironic zeul asta al tau! . Si nu te amagi ca Romania nu e saraca: Romania e cea mai saraca tara din Uniunea Europeana. Punct.Asta o poti verifica pe orice statistica. Doar africanii ce se roaga la pietre si copaci si musulmanii ce se arunca in aer in piata publica is poate mai saraci decat noi.
georgesur, statisticile de care vorbesc sunt statistici oficiale. Dar se stie ca studiile independente reflecta mai bine realitatea deoarece oamenii sunt in general mai sinceri in conditii de anonimat. Si eu, de ex, sunt trecut in datele oficiale ca si crestin ortodox, ceea ce este fals, iar ca mine sunt multi multi altii.In Rusia, numarul ateilor scade pe zi ce trece deoarece biserica ortodoxa rusa e mult mai agresiva decat cea roamana. rusia e o tara profund ortodoxa, nu o poti pune langa suedia. Dragule, un om rational nu va da niciodata vina pe zei, pe vraji, pe deochi si alte asemena superstitii pentru esecurile lui. daca tu faci asta, nu inseamna ca toti sunt ca tine.
oliana, ce faci tu se numeste selectie observationala. daca un "credincios" ca becali face donatii nu inseamna ca teistii sunt toti numai lapte si miere. Si ca sa-ti dau un exemplu, ia-l pe bill gates care e cel mai mare filantrop din lume si care e ateu (aici lista poate continua cu warren buffet, donald trump si multi altii). da, oliana, ai dreptate, ai o varsta si ar fi trebuit sa observi ca dictatura comunista a fost inlocuita dupa 89 cu influenta bisericii ortodoxe romane. a fost un vid de putere care trebuia inlocuit. de aia suntem unde suntem si de aia ungaria, cehia sau slovenia sunt unde sunt. la ei nu au existat niciodata preoti in parlamente...
assiris, poate aduci si niste argumente la punctul tau de vedere.parlamentarii nostri sunt la fel de superstitiosi ca tine si ca alti 80% din romani, uita-te doar ce legi voteaza si o sa-sti dai seama mai bine.
Oliana, hai sa-ti dau un citat care rezuma foarte bine ceea ce vrei sa spui : "Cu sau fara religie, oamenii buni fac lucruri bune, iar oamenii rai fac lucruri rele. Dar pentru ca oamenii buni sa faca lucruri rele e nevoie de religie" - Steven Weinberg.
Buna, dragul meu asta se stie de cand lumea ca tarile mai sarace au mai multa credinta si sint mai religioase, pe cand cele dezvoltate nu sint marcate intr-un fel religios sa spunem asa. Dar uite daca nu stiai, asta imi amintesc de mica, bunica imi zicea ca Romania este prima tara dupa Israel, asta bineinteles se refera la credinta, deci parerea mea mai bine saraci si credinciosi, decat bogati si atei.
Draga andreutz, tu zici ca Dzeu in viziunea ta nu exista, dragul meu exista dar ce vrei sa-ti bage totul de-a gata in buzunar, ca sa ai ce iti trebuie trebuie sa mai si muncesti, da si tu ceva la schimb si vei vedea ca odata si odata vei fi si tu rasplatit, pot sa-ti spun ca sint credincioasa dar nu intr-un mod exagerat.nu merg la biserica zi de zi cum fac altii, dar totusi cred, intr-adevar Dzeu ne incearca dar si judeca ceea ce tu gandesti; De multe ori am vazut oameni care nu cred in Dzeu si la o nevoie mare tu stii ca de nenumarate ori ai auzeam spunand Doamne ajuta-ma! Deci nu poti spune ca credinta nu exista, fie ea cit de putina, tot exista ceva acolo.Nu stam si facem polemica dar uite eu cred ca fiecare religie are in parte un sambure de adevar, daca stam si chibzuim ce spun unii si altii ne dam seama ca intr-adevar Dzeu exista, dar asteapta ca noi sa devenim mai buni, mai credinciosi, mai cu capul pe umeri si mai rationali in modul de-a gandi.
Lasand la o parte coruptia, cei saraci sunt credinciosii iar cei bogati sunt saraci cu duhul. Nu cred ca iti trebuie bogatii mai mari decat sanatate, fericire si cea mai mare bogatie este sa simti ca Dumnezeu e langa tine.
E chestie de Cultura. Cultura si educatie. Totul porneste de aici. Adevaratul D-zeu poate fi descoperit numai gratie studiului Stiintei. Si a fost descoperit. Stapanii Oculti ai acestei planete nu sunt religiosi, dar cred in acest D-zeu. D-zeul descoperit prin studiul Stiintei.
Ateismul este la fel de gresit ca si idolatria crestina, islamica, hindusa si budista. Nu spun mozaica, deoarece evreii nu sunt idolatri. Poate sa fi fost candvaaaa, taaaare de mult, daca au fost. Nu se poate spune cu precizie daca Elohim a fost dintotdeauna un Plural de Majestate spiritual. Nu se stie daca Avraam a discutat cu D-zeu, dar idolatru nu a fost. E mai complicat. Si mai paleoastronautic. S-ar putea sa fie vorba de o intalnire de gradul IV sau V. Biblia este o Carte evreiasca plina de metafore, pe care fraierii de crestini o abordeaza ad litteram. Si taaare rau mai fac! Eu mi-am sfatuit cititorii sa nu comita aceasta blasfemie. Nici Iisus nu a pretins ca e fiul Creatorului Universului. Elohim A creat haine din piele pentru Adam si Eva numai metaforic, in sens absoooolut figurativ. El A creat Spirite. Care Spirite se incarneaza pe diverse planete (inclusiv pe Terra) pentru a asimila anumite lectii de viata si a se maturiza in consecinta. Asta este toata esenta Sepher bereshit (Geneza)!
Nu are nici o legatura Dumnezeu cu PIB`u tarii.
Dumnezeu in primul rand nu iti da bani. Sau daca iti da. iti da pentru ca ai neaparat nevoie de ei.
Sunt multe lucruri mai de pret decat banii. si Romania in primul rand nu e o tara saraca... ( daca privesti bogatia din alte puncte de vedere. ) Sunt alte tarii ( America de ex. ) se stie ca sunt f bogati si au dezastre naturale. Avem o tara frumoasa si bogata. condusa de tampiti.
ESTE O INTREBARE STUPIDA. DA DE UNDE STII TU CAE SUNT TARILE CELE MAI RELIGIOAS? FIECARE CREDE IN CEVA, IN FELUL SAU. CREDE SI NU CERCETA SI TU
Nu cred ca saracia are legatura cu credinta. cunosc oameni bogati, foarte bogati chiar care cred in Dumnezeu si fac "gesturi" de mii de euro pentru cei care au nevoie. cunosc oameni saraci care au si ei un Dumnezeu, dar violeaza sau fura daca li se iveste ocazia sau au nevoie de de ceva. cred ca sintem o tara care am iesit din comunism, si ne-am inceput aventura democratiei cu conducatori care au profitat de situatie si ne-au facut mai mult rau decat comunismul. situatia continua, pina cand va aparea o mare personalitate care sa poata starpi coruptii si sa ii inlature de la putere. atunci ne vom incepe cu adevarat viata in adevarata democratie si respect unii pentru altii, pentru tara si bogatiile ei.
Studiile de psihologie arata ca atita timp cit oamenii isi pun sperantele in afara lor, nu inlauntrul lor (in forta lor interna) cu atit sint mai slabi si mai usor de condus. Cind persoana se autoactualizeaza pe sine nu mai are nevoie de religie. Si sa ne intelegem Spiritualitatea nu = Religiozitate. Cititi la : http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
Ierarhia Maslow
"În ierarhia trebuinţelor umane, Maslow situează nevoile cele mai primitive la baza piramidei
Deși toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost așezate la baza piramidei trebuințelor. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slabă și specifică individului respectiv. Se observă astfel că nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât și animalelor. Ele includ necesitățile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul și o temperatura relativ constantă a corpului.
Odată ce individul își satisface acest nivel de necesități, se poate concentra pe nevoile de siguranță. Acestea au de a face cu stabilitatea și consistența într-o lume relativ haotică. Ele țin mai mult de integritatea fizică, cum ar fi securitatea casei și a familiei. În unele cazuri, nevoia de siguranță motivează unii indivizi sa devină religioși, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranță printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranță sunt cruciale pentru copii." Cu alte cuvinte cu cit nevoile de siguranta sint mai putin satisfacute cu atit pers se refugiaza in religie.
Cris A
Imi face sau nu placere, trebuie sa-i dau dreptate lui "No God". Pai, dragilor, stiti voi ca, pe cand occidentul se dezvolta, noi ne luptam cu turcii, tatarii si alte natii? Pe langa faptul ca resursele tarii se duceau in necontenitele razboaie mai trebuia sa platim si tributuri peste tributuri. Si acum v-as intreba de ce Africa este un continent bogat cu cei mai saraci oameni? Pentru ca marile puteri coloniale au avut grija sa ia tot ce s-a putut (ex. Marea Britanie, s. a.)
Iar vis a vis de "blestemata de religie crestina", asa cum spune No God, am mari rezerve deoarece numai un primitiv poate sa spuna asa ceva.
Studiile de psihologie arata ca atita timp cit oamenii isi pun sperantele in afara lor, nu inlauntrul lor (in forta lor interna) cu atit sint mai slabi si mai usor de condus. Cind persoana se autoactualizeaza pe sine nu mai are nevoie de religie. Si sa ne intelegem Spiritualitatea nu = Religiozitate. Cititi la : http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
Ierarhia Maslow
"În ierarhia trebuinţelor umane, Maslow situează nevoile cele mai primitive la baza piramidei
Deși toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost așezate la baza piramidei trebuințelor. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slabă și specifică individului respectiv. Se observă astfel că nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât și animalelor. Ele includ necesitățile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul și o temperatura relativ constantă a corpului.
Odată ce individul își satisface acest nivel de necesități, se poate concentra pe nevoile de siguranță. Acestea au de a face cu stabilitatea și consistența într-o lume relativ haotică. Ele țin mai mult de integritatea fizică, cum ar fi securitatea casei și a familiei. În unele cazuri, nevoia de siguranță motivează unii indivizi sa devină religioși, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranță printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranță sunt cruciale pentru copii." Cu alte cuv : cu cit nev de siguntanta sint mai putin satisfacute, cu atit pers e mai religioasa.
Cris A
Studiile de psihologie arata ca atita timp cit oamenii isi pun sperantele in afara lor, nu inlauntrul lor (in forta lor interna) cu atit sint mai slabi si mai usor de condus. Cind persoana se autoactualizeaza pe sine nu mai are nevoie de religie. Si sa ne intelegem Spiritualitatea nu = Religiozitate. Cititi la : http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
Ierarhia Maslow
"În ierarhia trebuinţelor umane, Maslow situează nevoile cele mai primitive la baza piramidei
Deși toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost așezate la baza piramidei trebuințelor. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slabă și specifică individului respectiv. Se observă astfel că nevoile primare sunt comune atât tuturor oamenilor cât și animalelor. Ele includ necesitățile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul și o temperatura relativ constantă a corpului.
Odată ce individul își satisface acest nivel de necesități, se poate concentra pe nevoile de siguranță. Acestea au de a face cu stabilitatea și consistența într-o lume relativ haotică. Ele țin mai mult de integritatea fizică, cum ar fi securitatea casei și a familiei. În unele cazuri, nevoia de siguranță motivează unii indivizi sa devină religioși, religia oferindu-le confortul unei promisiuni de siguranță printr-un loc paradisiac. Nevoile de siguranță sunt cruciale pentru copii." Cu alte cuv cu cit nevoia de siguranta e mai putin satisfacuta cu atit inclinatia spre religie se accentueaza.
Cris A