Arunca o piatra in apa, ai sa observi undele care se formeaza. Ia un bat si loveste apa de mai multe ori mai tare si mai incet, mai des si mai rar.
Ai sa observi ca undele in apa, se formeaza in functie de cum lovesti apa.
Absolut la fel se petrece fenomenul si in eter (vezi wikipedia) cu deosebirea ca undele se propaga sferic iar in ex. cu apa se propaga in plan.
Daca emiti un sunet in eter, acesta se va propaga exact ca in apa dar intr-un mod sferic.
Lungimea de unda este distanta dintre unde (valuri, varful valului, lambda). Daca arunci in apa o piatra mica se vor forma valuri mici dar foarte dese, cu cat piatra este mai mare undele vor fi mai inalte, dar si la distanta mai mare una de alta.
Frecventa este numarul de unde care se produc intr-o unitate de timp.
Lungimea de unda este distanta dintre varfurile undelor (lambda)
Luam iarasi exemplul cu apa si punem la varful fiecarui val care se propaga in urma lovirii apei un clopotel. De cate ori este lovit clopotelul de catre val, acesta va emite un sunet. Cu cat valurile sunt mai mari clopotelul va suna mai tare si cu cat sunt mai dese va suna mai des.
In eter, Markoni si cu imbunatatiri aduse de Tesla, a inventat un cititor de unde care se numeste circuit oscilant. Acesta este de fapt clopotelul care produce sunete. Cu cat valul este mai mare el va oscila mai profund si va produce un sunet mai gros si invers...
"Circuit oscilant.
Producerea oscilaţiilor electromagnetice libere
Se numeşte circuit oscilant circuitul închis format dintr-un condensator şi o bobină grupate în serie."
La pickup lucrurile se petrec cam la fel ca in apa, discul are in canalele lui niste varfuri de unda care sunt mai inalte sau mai joase, mai dese sau mai rare, in asa fel incat atunci cand acul pickup-ului trece peste ele cu o anumita viteza va vibra si va reda o muzica, voce, etc.
A ramas problema distantei pe care se propaga in eter aceste unde emise cu ajutorul circuitului oscilant. In eter acestea se propaga cu vitesa luminii deci raportat la simturile noastre aproape instantaneu.
Si la emisie si la receptie se foloseste acelasi tip de circuit oscilant. Unul emite printr-o antena de emisie, iar altul la distanta mare, cu ajutorul unei antene de receptie reda sunetul receptionat.
Mai sunt multe de spus, dar principiul de functionare iti este de ajuns pentru moment!
Ma bucur ca ai inteles si efortul meu nu a fost degeaba.
Unda, asa cum am mai spus, este un val. Sa presupunem ca pe "apa" punem un dop de pluta (un martor), acesta se va ridica in sus si in jos in functie de frecventa si lungimea undelor.
Undele care se propaga in eter au insa un potential electric, deci un curent care excita bobina, care, impreuna cu condensatorul, formeaza circuitul oscilant.
Iti recomand, ca sa intelegi pe deplin fenomenul, sa-ti construiesti singur un radio cu ....galena. Este usor si gasesti pe net toate explicatiile si materialele. Sigur o sa te distrezi!
Probabil ai urmărit clipuri în care se aude muzica și se vede și un fel de "pulsație" dată de frecvențe și amplitudini. Gen
https://www.youtube.com/watch?v=k_Pik0YleJQ
Frecvențele alea sunt interpretate de aparat și se transmit sub formă de semnale. Semnalele stau la baza transmisiei oricărei informații prin orice fel de dispozitiv(de exemplu internetul e emis tot cu ajutorul semnalelor dar de alt fel). Acestea sunt codificate într-un anume fel și sunt după expuse de aparat care e în stare să le decodifice într-un anumit fel pentru ca noi să le percepem.
De exemplu fiecare clapă de pe un pian reprezintă o notă. Apăsând într-un anumit fel pe fiecare poți interpreta orice melodie la acel pian. Așa și undele alea cântă o melodie prin intermediul instrumentului lor, radio-ul.
Daca desfaci o boxa ai sa vezi un magnet si o bobina si o membrana. Boxele transforma semnalele electrice in unde sonore mecanice care se propaga prin aer cu viteza sunetului. Membrana boxelor impinge aerul la diferite frecvente. Aceste unde sonore lovesc timpanul ( o membrana subtire ) care la randul lui prin niste oscioare transmite vibratiile unui fluid numit endolimfa. Acest fluid misca cilii unor celule senzoriale auditive care transforma vibratiile in semnale electro-chimice care se transmit prin nervi auditivi sau prin neuroni la creier unde sunt prelucrate si decodificate de catre creier.
Salutare! Aici este vorba despre frecventa si semnal. Odata ce ai frecventa potrivita si ai semnal de la radio, acesta produce muzica.Ca si cu pick up-ul...pui placa cu muzică si acul acela o "zgarie" si se produce muzica.
Mircik întreabă: