Oamenii nu pot crea in minte ceva de nu cunosc, astfel unui orb din nastere ii e strain absolut orice tine de vizual, asa ca ii explici altfel. Galben e cald, ca asa e Soarele, verde e proaspat, ca asa e iarba, rosu e cald, ca focul, albastru rece ca vantul/cerul, s.a.m.d., folosind senzatii pe care el le cunoaste si le are atingand, mirosind, gustand, auzind diferite lucruri.
Nu se poate!
Un nevazator din nastere nu are cum sa perceapa valoarea unei culori chiar daca ar vrea.
Stiu ca am citit odata o povestire despre un orb batran ce si-a intrebat sluga cum de a aparut o pata albastra pe covor. Interesant. Unii vad culori in mintea lor fiind impresionati de anumite sunete.
Eu unul as evita cat de mult sa fac asta. Mi se pare echivalent cu a-l pune pe unul nascut fara membre sa inoate.
Buna SoP222, depinde daca e nevazator de la nastere sau nu.
Daca este nevazator din nastere, atunci poti sa ii spui ce reprezinta fiecare culoare, simbolistic. Astfel verde poate fi culoarea cresterii si a naturii, rosu poate fi culoarea pasiunii, etc.
Daca nu e nevazator din nastere, atucni ii poti reaminti unele culori. Verde, culoarea frunzelor, a ierbii, rosu culoarea sangelui, etc.
A specificat ca nu a vazut niciodata.