April
| April a întrebat:

Cum intelegeti afirmatia lui Petre Tutea:"Multimea este obiect nu subiect."?

Răspuns Câştigător
| Bacemi a răspuns:

Este o afirmatie pertinenta. Multimea devine obiect. Fiecare om din multime luat separat este subiect insa atunci cand devine membru al multumii subiectivitatea dispare. Asta pentru ca s-a demonstrat ca atunci cand esti singur actionezi altfel decat cand ai fi intr-un grup. El vorbea despre fenomenul de turma sau '' cireada de vite ''. Asta inseamna ca un om care in mod normal este rational devine irational cand este membru al unui grup. Odata ce grupul este format din multe persoane devine,, cireada " si membrii devin,, vite ". Atunci fiecare sugestie devine autosugestie si procesul de cugetare este inexistent.

12 răspunsuri:
| mariobros a răspuns:

Citesti sau ai citit mult Petre Tutea?

| JeSa a răspuns:

Cînd intuieşti eşti subiect, nu obiect. Nu te identifici cu obiectul...
P. S Petre Tutea scria: "Omul nu se poate autodefini. El se defineste prin semeni." Cum spuneam in alta ocazie: Omul nu poate ajunge la Dumnezeu decat prin oameni. Caci fara iubirea neconditionata fata de ceilalti nu poti ajunge la un Dumnezeu pe care pretinzi ca il iubesti.
Bye, Jessy

| Flav a răspuns:

Dar multimea vida bacemi? Tot obiect devine? Sa-mi filosofezi putin de ea sa-mi spui cum o transformi in obiect, as fi curios.
Nu-s de acord. Multimea, daca ne referim la grupul de persoane, n-o putem cataloga drept obiect. Asta ar insemna ca noi fiintele suntem obiecte, statui pasive sau lucruri nesemnificative. Asta mi-ar diminuiza statutul de om si mi-ar creste ipostaza de robot, ceea ce nu-s de acord.
Mie-mi place alta afirmatie de-a lui Tutea: '' De-as prind o femeie usoara, i-as da vreo doua la fundulet''. Aici da, il apreciez.big grin

mira
| mira a răspuns:

Bacemi da explicatii logice. Daca te documentezi in psihologia multimilor afli ca acestea devin adesea masa de manevra, pot fi manipulate usor, ceea ce le desfiinteaza atributul de subiect, devin obiect asemenea unei masinarii.Multimile nu prea pot construi, le este specifica demolarea.Este vorba despre multimi neomogene, adunate spontan si nu de grupuri cu o anume apartenenta si unite printr-un ideal.

| psiholoaga a răspuns:

Mira, ai dreptate, in psihologia multimilor spune ca acestea devin obiecte si sunt usor de manipulat si spune si ca oamenii devin irationali in cadrul unei multimi, DAR, numai in anumite conditii. Trebuie sa fie multi membri (5-6-10 nu se cheama "o multime") si, definitoriu, trebuie sa fie adunati cu un scop comun. Tocmai de aceea, irationalitatea sau "febra multimii" de care spune bacemi se manifesta la suporteri, la un meci, la fanii unui concert, la diferite bande delincvente si chiar in unele religii, la intruniri. Cu cat sunt mai multi adunati cu acelasi scop si aceleasi trairi, cu atat campul energetic al multimii se intareste si cuiva (unui lider de grup, de exemplu) ii este mai usor sa manipuleze acest camp energetic si, prin el, oamenii. Asta nu inseamna ca noi, ca indivizi suntem obiecte sau suntem usor de manipulat in diverse situatii, cum ar fi cand mergem la servici (si unde sunt inca 20-30 de oameni cu acelasi scop) sau suntem in supermarket. Cat de usor de manipulat e un individ (prin reclame, de exemplu) intr-un supermarket, e cu totul altceva, dar asta e o situatie in care o multime de oameni nu devine obiect.

nony
| nony a răspuns:

Sunt de acord.Pentru ca multimea poate fi perceputa ca un obiect atunci cand este manipulata. Exemplele sunt de tot felul.Recent,alegerile prezidentiale sunt un exemplu.Imi aduc aminte de o faza din America cand un prezentator la radio a facut o gluma cum ca, America ar fi invadata de extraterestri. S-a creat un haos extraordinar, totul de la un singur om.
Multimea este un ¨obiect¨. Individul este un subiect, cu toate ca si el poate fi catalogat ca obiect (individual) rupt din masá. Psihoterapeutii ne pot explica cum transforma un om in obiect (de studiu) apoi in subiect (de rezolvat)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O multime nu are personalitate.Nu are ceva sigur. E usor de manipulat. E ca in povestea aluia cu mai multe ceasuri care nu va sti niciodata cit e ceasul.

| danut a răspuns:

O afirmatie fara nici un respect fata de oameni, dar cu un larg inteles al ideilor pe care le adoptase acest individ, din cate stiu ceva de orientare fascista.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Harciog? daca eu sunt individ, inseamna ca nu sunt, lume? Doamne ma credeam asa de important, si inca ma mai cred, dar ma simt atat de insignifiant avand in vedere ca eu personal ca lume, sunt mereu manipulat, mai mult a doua parte a cuvantului.

April
| April explică:

Cateva raspunsuri:
-pentru mariobros:da, am citit cate ceva din si despre Petre Tutea, fara a fi de acord cu tot ce a spus el;
-Danut are cumva dreptate daca luam in considerare religiozitatea autorului dar si parerea lui nu tocmai buna despre democratie despre care spunea:"Democratia e sistemul social in care fiecare face ce vrea si in care numarul inlocuieste calitatea"
-nony:acel episod invocat de tine si. intr-adevar relevant, era o dramatizare a luI Orson Wells dupa creatia sf a lui George Wells despre invazia Pamantului de catre martieni.Numai bine.

| psihox a răspuns:

Multime=numar mare de fiinte; gramada de oameni. Se poate referi la multimea matematicii? Si subiectul in teorie, dar in care nu e inclusa matematica, fizica si chimia?

| psihox a răspuns:

Multime=numar mare de fiinte ;gramada de oameni .Se poate referi la multimea matematicii ?Si subiectul in teorie , dar in care nu e inclusa matematica , fizica si chimia ?