Ce intelegi tu prin "memorie de lunga durata". Am o presimtire ca incurci lucrurile deoarece aceasta are deja o capacitatea infinita de stocare a informatiei.
Poate vorbesti de abilitatea de a-ti accesa memoria de lunga durata(capacitate denumita si "memorie de scurta durata"), cand reciti o poezie, spre exemplu.
Eu consider ca memorie este de doua tipuri pe care le-am botezat asa:
1) Memoria instinctuala:
Acel moment surprinzator cand iti amintesti ceva instant, ca si cum ti-ar dicta o voce(cea a subconstientului).
Memoria instinctuala se poate dezvolta - ciudat - vorbind singur, prin dialoguri interioare.
Punandu-ti intrebari si raspunzand singur, vei observa ca raspunsurile vin tot mai usor. Sa fie experienta capatata? Ii putem spune si asa, in esenta este legatura formata dintre mintea constienta si mintea inconstienta(/subconstientul - cel care te "lasa" sa iti accesezi memoria de lunga durata).
Aceste dialoguri(practicate de 100% dintre oamenii fara retard mintal) te ajuta si sa te organizezi mai usor. Totusi, nu iti recomand sa o faci cand te aude lumea.
2) Memoria logica
Stii lectiile lungi de la scoala, parca, fara cap si fara coada pe care nu le poti invata decat scotand ideile principale. Sau rima din poezii care usureaza recitarea lor. Acest tip de memorie este mai mult un derivat de la 1), deoarece contin un "impuls" ce slujeste spre stimularea memoriei instinctuale.
In principal, aceasta memorie se poate dezvolta...memorand. Tot incercand sa retii informatie, subconstientul tau primeste un mesaj care tradus in limbajul nostru suna cam asa "Am nevoie sa imi accesez mai usor capsorul", mesaj ce poate fi transmis mult mai greu facand exercitiul de la primul punct.
Aici avem diferentele:
1) Nu-i imposibil, dar necesita mai mult antrenament si practica pentru a nu exista erori, eventual si niste meditatie. Greu de realizat, dar nu imposibil.
Avantajul este ca, pe langa o memorie mai buna a tuturor simturilor(citesti odata si iti ramane in minte, auzi o melodie pentru prima data si o poti reproduce cu usurinta, etc), obtii o autoeducare superioara, si un "al saselea simt" mai dezvoltat.
2) Este mai usor si mai practic decat la 1), dar rezultatele lasa de dorit, parerea mea.
Daca m-am exprimat prost, trage-ma de maneca.
Salut! Singura cale de a-ti dezvolta memoria este sa-i dai mereu creierului ceva de gandit: o problema de matematica, sau orice altceva.
Pai cred ca a trebiu sa ei niste pasti la memorieex:memoplus.
Sau daca vrei sa tii ceva minte invata intr-un anumit film de exemplu sa te prefaci ca joci intr-un film, seriar, si ca joci un ror in care replice sunt ce ai tu de tinut mintesi daca gresesti un cuvant repeti toata(replica).
Ce intelegi prin memorie de lunga durata? Daca vrei sa-ti antrenezi memoria si capacitatile logico-matematice,va trebui sa joci sah, sa completezi rebusuri, sudoku. Ca sa iti amintesti mai multe invata poezii dar nu ca un papagal, imagineaza-ti ce inveti, contruieste scenarii in minte si astfel vei retine mai usor. Si nu in ultimul rand, citeste multe carti.
Aia cam o ai. Mai greu e cea de scurta durata! Ca de acolo a aparut Altzhaimer ca boala.Memoria de lunga durata se formeaza in insistenta sa-ti folosesti cunostintele in a le dezvolta, a le multiplica.Intr-o activitate intelectuala sustinuta, non -stop. Si in cat mai multe domenii. Mai adauga din cand in cand lecitina. Fereste-te de accidente neurologice (lovituri, accidente vasculare). Daca poti.
Prin antrenament.Dar fii atent ca la un moment dat o sa ajungi sa nu mai stii cine esti.
Antreneaza-ti creierul si ajuta mult alimentatia, citeam asta vara ca porumbul fiert ajuta la asa ceva, nu cred ca-i singurul, probabil e fierul pe care-l contine de vina... succes
Prin exercitiu. Neuronii functioneaza ca si muschii. Daca nu ii antrenezi se molesesc si mor(neuronii), daca ii antrenezi se dezvolta.