Fatalitatea apartine absolutului. Cauzalitatea relativului, cand multe cauze au acelasi efect, si aceleasi efecte au cauze diferite.
Fatalitatea nu exista. Totul e o inlantuire cauza-efect. Poate singura "fatalitate" a fost la inceput, cand s-a creat universul in care traim, din atatea altele posibile.
Ii linisteste pe oameni. Ideea de a avea un destin - ca nimic nu se intampla fara sens - ii linisteste. "Eh, asa a fost destinul...", "Karma-i karma" etc pentru ca nu se mai simt ei asa vinovati sau necajiti, gandindu-se ca oricum nu pot schimba nimic.
Oamenii mai au nevoie si de un motiv pentru care fac, hai sa zicem, bine, si pentru care nu fac rau, vor si ei o recompensa, de aici ideea cu tot ce faci se rasfrange asupra ta .
Eu personal nu cred in destin, nu cred ca universul e cinstit, dar cel putin, aceasta credinta (daca o pot numi asa) e inocenta si nu face rau nimanui, deci...
Percepem fatalitatea ca destinul, soarta (care dupa uni nu se poate schimba) Iar cauzalitatea percepem pur si simplu ca acctiunile care le facem sa aiba si un efect.
Diferenta de perceptie intre cele doua ar fi, faptul ca uni oameni considera ca fatalitatea e de neschimbat si cum iti e scris asa o sa ti se intample, nesstiinda ce si cand se va intampla un lucru important. Cauzalitatea pot spune ca oamenii percep faptul ca dupa ce au facut ceva bine sau rau li se va intampla ceva bine sau rau.
Nu stiu daca a fost bine ce am zis dar asta e parerea mea
anonim_4396 întreabă: