Nu e doar reproducere,e vorba de iubire,ai iubit vreodata? suferinta face parte din viata,de ce vrei sa fugi de ea,esti slab,cei puternici iti inving fricile nu le ignora, fara sentimente,bucurie,placere,ne am sinucide,ai nevoie de un scop,sens in viata,iar fara aceste fericiri nu ai avea, deci fericirea, suferinta =viata, nu mi-am dat seama dar suferinta te face matur, greselile te invata, cred ca ai nesigurante, esti respins emotional, sexual de sexul opus
~nouă ne trebuie un partener de sex opus, ceea ce bacteriilor şi protozoarelor nu le-a trebuit~
excelentă comparația: om - protozoar/bacterie.
Fundă!
Pt ca sintem mult mai complicati la toate nivelurile fata de o bacterie.
Dar si noi avem reproducere ca ele poate nu stii,ori stii dar ai omis asta.
Celeule corpului se inmultesc fara partener si asta aproape toata viata.
Dar raspunsul este pentru ca sintem mult mai complecsi si mai mari ca volum.
Dar sunt si in lumea animala destule specii care se inmultesc fara partener de sex opus,mai exact nu exista decat femele.
Asa sunt specii de soparle,alea se inmultesc prin partenogeneza,toate sunt identice din toate pctele de vedere.
De ce la unele specii sau la majoritatea speciilor animale aparu aceasta necesitate? Pt ca de fapt este o necesitate,cred ca datporita ca la un mom dat ceva s-a intamplat, reproducerea repetata din acel, asi individ a dat rebuturi, ca urmare natura a venit sia corectat, ori specia respectiva, nu stiu dar cineva a facut aceasta corectie.
Asata este o posibilitate.
Alta posibilitate ar fi ca 2 parteneri au mai multe sanse de supravieturie decat asa de unu singur.Unu sta pe oua,sau cu ouiul are grija,alantu se duce dupa hrana.
Sau daca se intampla ceva cu unul din parteneri,alantu il poate ajuta sau ii poate da cu ceva in cap sa scape mai repede de el,depinde di ce unchi privesti
Posibilitatile astea le stiu,or mai fi si altele,diversificare care de regula da o vigoare mai mare etc.
Ce este curios cum de supravietuiesc acele specii care se inmultesc asa fara partener? La speciile cu partener daca nu ar fi aceasta diversificare,urmasii dau rateuri,specia merge catre stingere.Dar de ce nu se intampla si cu soparlele l; a fel?
Probabil au ceva un mecanism ce le face rezistente sau care ia locul partenerului sau a diversificarii.
Dar sunt f multe plante care la fel se inmultesc vegetativ, adica numai din aceiasi planta, deci fara partener.
Lumea vie este impartita, probabil fiecare a luat-o pe un drum al lui, au fabricat diverse sisteme ce lea permis supravietuirea.
Ar mai fi o alta posibilitate, adica lumea vie ce vedem noi sa fi fost creata.
Nu o dau,dar este si asta o posibilitate,o civilizatie ratacita,sau plecata intentionat de pe planeta lor din diverse motive,ajunge pe o planeta pustie,doara roca si apa,apoi se opresc si baga ce aveau la ei plante si animale,din eprubetele lor
Mai degraba asta ar fi explicatia decat cea evolutiva. Daca stam si observam vedem ca lumea vie nu evoluiaza nicaeri ba dimpotriva vedem specii disparand si nici una aparand.
Aia in Biblie nau scris ei chestiile alea de la inceput,cineva le-a spus, sa transmis oral si fiecare a luat cea crezut, a bagat in carti, sau unitat multe, apoi sa ajuns la alte povesti.
Dar pamantul asa era pustiu si gol, asa cum spune si biblia.Acolo de fapt este descrisa o teraformare avem o roca,granit,bazalt si alte minerale,apa in aer si apa jos, aia doara au aruncat seminte de gramineee care si-au facut treaba apoi.
Intreaba pe cineva, un om obisnuit,, sau intreaba-te pe tine, plantele ce maninca? sa vedem ce raspuns o sa dai.
Sigur o sa spui maninca ce gaseste in pamant
Adevarul este ca plantele manainca PIATRA aia fac ele, asta au facut de cand au fost puse pe roca asta numita Terra.maninca piatra, adica minerale.
Maninca se inmultesc, mor si tot asa strat dupa strat mataria organica moarta se face tarana.
In acea tarana avem minerale de la organismele moarte pe care le maninca alte plante.
Putem s-o facem. Dar ar fi ceva anormal, cel putin mie asa mi s-ar parea. Poate am ajunge intr-un final sa fim scutiti nu doar de suferinta, ci si de dragoste. Sa imbratisezi eficienta de dragul evitarii suferintei. Cred ca am ajungem intr-un punct in care ne dezvoltam foarte mult ratiunea, dar ne mor sentimentele, asta ar fi. Totusi am evoluat mult in ultimele secole si ma intreb cate simturi au murit datorita evolutiei, cate sentimente? Nu mai avem nevoie de gust bine dezvoltat pentru ca protectia consumatorului se ocupa de asta, iar alimentele ultraprocesate isi ascund bine otrava printr-un gust irezistibil. Nu mai avem nevoie de miros, nu mai traim in jungla sa simtim pradatorii. In curand poate nu o sa mai avem nevoie de dragoste. Cum ar fi?
Ai grija sa nu cazi in capcana realismului, sunt multe chesti de care nu stim
1, cum se poate ca doar o singura specie de primate sa aiba constiinta? nu exista nici un raspuns,cum naiba au disparut toate specile genului homo? cimpanzei,uragutani,goririle nu au disparut, nu sunt eu antievolutie,dar nu sunt nici credincios,sunt agnostic,cum a putut aparea viata din ceva mort,cine a programat prima celula,sa se divide,bla, bla, de ce naiba nu gasim aliens, eu mai nou cred in realitati virtuale, al naibi ca am vise ciudate
Multe întrebări îşi aşteaptă încă răspunsuri. Bun, s-a plecat de la organisme unicelulare şi după câteva milioane de ani s-a ajuns la om. De ce ar fi aici capătul? De ce nu ar putea continua procesul evolutiv? De ce nu ar fi acum omul un strămoş comun pentru nişte viitoare noi specii, superioare omului, care să apară peste alte câteva milioane de ani?
Bineînţeles, nu e asta unica întrebare care mai necesită răspuns.
Bacteriile și protozoarele sunt suficient de mici și folosesc suficient de puține resurse încât înmulțirea lor cât mai lesne și în număr mare nu e doar de așteptat, ci necesară. Omul în sine consumă de nenumărate ori mai multe resurse de-a lungul vieții, iar o înmulțire aproape instantă și deci un număr absurd de indivizi umani ar duce planeta la colaps într-un timp scurt. Iar asta de aplică la toate mamiferele, mai ales cele ce trăiesc mult, fiind în număr mult mai mic decât celelalte vietăți mult mai puțin avare.
Suntem mai complecși dpdv biologic.
Reproducerea nu aduce cu sine suferință, suntem noi niște prostalai, suntem plini de prejudecăți. În mod normal, dpdv biologic, dacă-ți vine sa te "reproduci", normal e sa te "reproduci". Nu este moral pentru- nu majoritatea - toate culturile sa faci asta pur și simplu. Înainte de a fi ființe inteligente, cu morala și etica, am fost și suntem animale. Nu zic, dă-i drumul și te reproduce acum, pe loc. Zic ia-o mai ușor cu complicațiile morale și etice, nu te mai da atâta peste cap.
Pentru că ăsta este mediul în care trăim, sistemul și toate celelalte valori.
De acord cu desăvârșire , la partea cu decepțiile și suferința cauzată de acești factori. Comparațiile cu ceilalți mereu ne vor slăbi stima de sine, dar noi trebuie să ne iubim pe noi, să realizăm că, noi contăm, că avem o valoare umană unică și că ceea ce suntem, este independent de ceea ce avem. Funda?
"dar noi trebuie să ne iubim pe noi"
doar pe noi?
Din păcate, da.
Păi, parcă era vorba să iubim şi pe aproapele.
Nu este dezavantaj. Suntem cea mai complexă mașinărie din universul cunoscut. Ce dacă se reproduc atât de simplu? Pot ele să iubească, să se bucure de un apus de soare fantastic, să plângă de fericire ținându-și copilul nou născut în brațe, etc? Nu, nu pot.
Pai cine o zis ca nu e de suferit când te tine 5 minute?)
Glumesc
Pai suntem mamifere
Ce ai scris e ca și cum ai zice
"De ce faci pe banana când pe Alex îl cheamă George"
In afara de bacterii toate vietuitoarele se reproduc sexuat. Chiar si unele bacterii fac schimb de gene. Ce legatura are sexul pentru reproducere cu deceptia? Majoritatea covarsitoare a speciilor ce se reproduc sexuat nu au parteneri decat strict pentru reproducere. Caracatita, trandafirul si soarecele de camp nu sunt deloc deceptionati din cauza de sex.
Deceptia vine de la constructia sociala. Animale ce formeaza cupluri sunt in general cele care au pui a caror ingrijire este dificila. Peste trei sferturi dintre pasari sunt cupluri, este nevoie de doi parinti pentru a creste puii, altfel ori mama, ori mare parte dintre pui ar muri de foame.
La mamifere, unde mama e sursa de hrana pentru pui (laptele), nu prea se intalneste ideea de cuplu. Exista si mamifere sociale (lei, lupi, elefanti, maimute etc) dar sunt patriarhate sau matriarhate, nu cupluri.
Cuplurile la oameni s-au format probabil ca structura sociala tot datorita faptului ca un copil are nevoie de cea mai lunga perioada de dezvoltare dintre toti puii de mamifere si orice altceva. Si cum pe vremuri nu era doar un copil sau doi, ci zece, de diferite varste, ar fi fost un colaps al speciei sa ii creasca doar mama.
Asa ca multumeste inteligentei noastre, care duce la o dezvoltare indelungata a copilului, care trebuie sa acumuleze multa vreme cunostinte, si sa creasca foarte greu deoarece are un creier ft mare care consuma multa energie.