Evident că nici un aparat făcut de oameni nu a părăsit vreodată galaxia pentru a putea face o poză care să o cuprindă pe toată. Deci toate acele poze care reprezintă Calea Lactee sunt doar niște simulări (care pot fi extraordinar de precise) ale modului în care arată galaxia noastră.
Din poziția pe care o ocupă sistemul nostru solar în galaxie (mai exact pe un braț secundar al spiralei, la aproximativ 25.000 de ani lumina de centrul galaxiei) putem fotografia zone ale galaxiei și pe baza acestora putem reconstrui imaginea completă galaxiei.
Exista telescoape uriase care sunt facute tocmai pentru a fotografia imagini despre diferite sisteme stelare, care au rezolutie si sensibilitate muuuult mai mare decat aparatele fotografice obisnuite.
Cu asemenea telescoape dedicate se pot fotografia detalii chiar invizibile ochiului liber, inclusiv in spectrul infrarosu si ultraviolet.
S-au facut calcule matematice din observatiile telescoapelor iar prin multi algoritmi s-a aflat cum arata Calea Lactee. Acum toata munca este facuta de programele pe calculator.
Calea Lactee se vede și cu ochiul liber în afara orașelor când cerul e foarte înstelat. La fel cum și fotografii, cu timp de expunere ridicat, o pot fotografia.
Nu s-a fotografiat, nici macar Voyager 1/2 nu au ajuns atat de departe. S-a fotografiat o alta galaxie.