Aici ai niste valori "per total".
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16916641/
In ceea ce priveste procentele, banuiesc ca te referi la materia barionica, cele cinci procente, din care pana de curand jumatate nu erau de gasit, fiind in spatiul intergalactic.
Cum si-au dat seama ca exista atomi de H in spatiul intergalactic?
Cauti o sursa radio (fast radio burst) cred ca se cheama, intr-o alta galaxie, sursa radio care are evident, mai multe frecvente.
Cand undele radio trec printr-o zona in care se afla materie...ai relatia n=c/v
Existand un indice de refractie al unui mediu si nu doar spatiu vid, undele capata in functie de frecventa, viteze diferite.
Procentele le vezi în linkurile din răspunsul lui halogen.
Le-am văzut și eu, din cauza asta am intrebat, pentru o explicație mai pământeană.
Pai tu ai intrebat inainte sa-ti raspunda "halogen001".
Ai visat raspunsul lui inainte sa intrebi si de aia ai pus intrebarea sau cum ca nu inteleg...
E anacronic ce spui.
Ce anume nu înțelegi din explicațiile din link-urile date de @halogen001?
Speram la o explicație povestită, cum au ajuns de exemplu să își dea seama se atomii din spațiu.
Se poate observa și cu ochiul liber că există materie în spațiu. Acum există telescoape foarte performante, s-au trimis numeroase sonde spațiale pentru a studia spațiul. Fiecare obiect vizibil este transmițător de informație. Oamenii de știință au posibilitățile de a interpreta acea informație. Ei cunosc multe proprietăți, caracteristici ale obiectelor și știu să le interpreteze. De exemplu îți poți da seama de distanța unui obiect de tine din studiul luminii pe care o emite. Orice lucru vizibil spune o poveste. Depinde de nivelul cunoștințelor științifice cât de mult poate fi înțeleasă acea poveste.
Legat de materie, având în vedere că dintr-un obiect poți obține obiecte mai mici și mai mici etc. (cum ai tăia în mod repetat un măr) s-a anticipat încă de acum 2000 de ani în Grecia antică că un anumit obiect este format din niște părți foarte micuțe. Unii credeau că divizarea unui obiect se poate realiza la infinit, dar au fost și care au crezut că există niște diviziuni care nu mai pot fi divizate (de acolo vine denumirea de atom, din limba greacă - nu se poate diviza). Se știa, de asemenea, că există diverse elemente care alcătuiesc un obiect. În 2000 de ani chimia s-a dezvoltat foarte mult (o înveți la școală). Erau acum vreo 300 de ani destul de multe dovezi legate de existența atomilor care reieșeau din anumite proprietăți chimice descoperite. Ulterior observațiile și cercetările au putut concluziona existența atomilor. S-a descoperit ulterior că atomii pot fi chiar și divizați.
Fiecare obiect din Univers este format din anumite elemente. Fiecare element chimic este reprezentat de atomi identici corespunzători acelui element (cu număr identic de protoni în nucleul atomului, respectiv un număr identic de electroni în învelișul electronic al atomului).
Fiecare obiect cosmic e format dintr-un număr de elemente chimice, adică din diverși atomi. Există formule pentru a calcula numărul de atomi (în funcție de masa obiectului). Se poate calcula masa unor întregi galaxii prin observarea mișcării stelelor din acea galaxie. Oricum tot ce se calculează e pentru Universul observabil.
Oamenii de știință au ajuns la concluziile legate de cantitatea de materie din spațiu din observații/ măsurători. Au o grămadă de formule prin care pot obține diferite valori. Practic se obțin prin măsurarea mișcării obiectelor cosmice, distanței (care se face prin studiul luminii emise - cum ți-am spus la început sau prin studiul oricărui tip de undă electro-magnetică). Pe astea nu pot eu să ți le spun în detaliu și nici nu cred că ar trebui să te intereseze în detaliu dacă nu studiezi fizica. Dar le poți studia de pe site-uri ca cele date de @halogen001.
Uite, nenea ăsta explică chestii legate de astronomie, fizică și în română și frumos:
https://www.youtube.com/......tps?/watch
El a scris o carte „Fizica povestită". În acel playlist ai multe idei explicate din acea carte.
Acolo e un exemplu cum prin informații aparent banale cum ar fi distanța dintre două orașe, dimensiunea unui băț și a umbrei lui s-a calculat diametrul Pământului. Înțelegerea matematicii și a proprietăților fizico-chimice a obiectelor poate face minuni.
Ar trebui sa intrebi niste savanti. Aici nu suntem savanti in acest domeniu.
Astronomie + fizica.
https://newatlas.com/physics/scientists-calculate-matter-universe/
https://www.newscientist.com/......-universe/
https://www.space.com/universe-total-amount-matter-measured
Cu cat stiinta va progresa mai mult, cu atat vom avea cunostinte mai exacte despre Univers.
In afara de stiinta care e drumul catre adevar, mai avem si credinta care e drumul catre minciuna.
Un om ca sa fie inselat, trebuie sa fie nestiutor (sa nu cunoasca adevarul sau sa ignore realitatea) si sa fie credul (sa creada orice minciuna i se spune) Prin urmare, de adevar ne apropiem prin stiinta, prin cunoastere, iar de minciuna ne apropiem prin credinta. Cine vrea sa fie inselat, trebuie deci sa aiba cat mai multa credinta si nestiinta.
Au calculat cu "educated" guess, bazat pe observatii, statistici, samd
adevarul e ca nu stim mai nimic despre univers, nu cu adevarat, intreg universul observabil e considerat ca ar fi cam 4% din intreg universul
Alea sunt bălării din capul oamenilor. Cum să încapă un univers infinit în creierul nostru? Imposibil!