Citeste mult, din toate domeniile, uita-te la documentare din diferite domenii si despre diferite lucruri, citeste carti sau de pe internet.
Activitatea fizica e de baza. In fiecare zi, sau daca nu de cateva ori pe saptamana.
Cateva exercitii fizice nu strica.
Cu cat inveti mai mult, cu atat iti maresti capacitatea si cu atat vei putea invata mai mult, deci mai repede.
Ce inseamna pentru tine sa fi mai inteligent? Sa stii mai multe sau sa fi mai rapid in gandire?
Trebuie sa o si deschida si sa arunce ochii peste ea.
O sa vezi ca o sa dea vina pe tine pentru ca nu a devenit destept dupa ce a luat 50 de carti si le-a pus la loc.
Nu-i bine nici asa, in felu' asta nu va mai putea sa ii puna la loc si se vor duce toate sansele lui de a putea citi o carte.
Inteligenta tine, intr-o oarecare masura, de gene, dar exista si cateva trucuri simple la care poate apela oricine isi doreste sa-si antreneze gandirea si memoria. Pana si unii dintre cei mai inteligenti oameni din lume recunosc ca fac mereu exercitii ca sa iti mentina creierul activ si tanar. Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta!
Schimba activitatile mainilor
Ce faci cu stanga, fa cu dreapta si invers. Chiar daca ti se pare ciudat, acest exercitiu iti forteaza creierul si iti creeaza noi conexiuni neuronale, pentru ca te invata lucruri noi. Incearca, de exemplu, sa folosesti mouse-ul de la calculator sau touchpadul cu cealalta mana. Poti aplica acelasi principiu si atunci cand te speli pe dinti sau mananci.
Fa sport
Tot mai multe studii au aparut in ultima perioada care leaga miscarea de capacitatile creierului. Mitocondriile, o structura mica din celule care ofera energie - se creeaza nu doar in muschi, ci si in creier, spun cercetatorii americani. Daca nu iti place sa faci sport, ieri macar la plimbare in aer curat.
Introdu activitati noi in program
Atunci cand te uiti la un film, creierul nu este prea activ. Incearca sa variezi activitatile. De pilda, privitul la televizor poate fi inlocuit cu rezolvarea unui puzzle sau cu jucatul pe consola.
Mananca peste, afine, omega 3 si antioxidanti
Toate aceste alimente intarzie imbatranirea creierului. Utile sunt si cafeaua dulce, ciocolata sau cerealele intregrale, care te ajuta sa ai o minte brici. Pentru concentrare, sfecla rosi si avocado sunt nemaipomenite.
De asemenea, rozmarinul este un aliment care iti mareste viteza si acuratetea creierului.
Vorbeste singur
Pare ciudat, corect, dar vorbitul singur te ajuta sa te concentrezi mai bine la ce repeti. Spre exemplu, atunci cand trebuie sa gasesti ceva, daca repeti numele obiectului in minte, il vei gasi de 2 ori mai rapid.
Imbraca-te inteligent
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se imbraca cu tipul de haine purtate de persoane inteligente, se descurca mai bine la teste.
Planifica-ti timpul cat mai bine
Sa nu uitam ce geniul e 1% inspiratie, 99% transpiratie, iar pentru ca aceasta din urma sa nu fie o corvoada, n-ar strica sa ai un plan bine pus la punct. Identifica orele la care lucrezi cel mai bine si incearca sa profiti de ele din plin.
Dormi bine si limiteaza cafeaua si cola la orele tarzii
Cel mai bine e sa ai un program de somn bine stabilit, de la care sa nu te abati.
Apuca-te de un hobby
Uneori ajuta sa incepi sa inveti un domeniu la care mereu ti-ai dorit sa fii bun, dar fie n-ai avut timp sa aprofundezi, fie ai crezut intotdeauna ca nu esti talentat. Rezultatele vor fi fantastice si te vor impulsiona. De asemenea, se presupune ca un hobby iti lucreaza creierul fara sa iti dai seama.
Efectul Mozart
In privinta ideii potrivit careia muzica clasica te face mai destept, parerile sunt impartite. Ce se stie este ca ascultatul oricarei piese creste nivelul de dopamina, fenomen asociat cu un creier mai zvelt.
Viseaza cu ochii deschisi
Oamenii care fac asta au un IQ mai mare, spun cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Stiintele Creierului.
Fa exercitii N-back
Cercetatorii de la Universitatea Michigan sustin ca aceste exercitii necesita multa munca, dar aduc rezultate promitatoare. Ideea e simpla: trebuie sa iti amintesti cu cat timp inainte ai auzit un sunet sau cu cate slide-uri inainte ai vazut un anumit simbol. Dupa 20 de zile cu 20 min/zi de exercitii, ar trebui sa se imbunatateasca gandirea ta abstracta si rezolvarea problemelor, capacitati ale creierului care incep sa rugineasca dupa 30 de ani.
Fa-ti un obicei din a cauta totul pe Google si pe Wikipedia
Si nu doar asta! Fa eforturi ca sa retii informatiile noi si ca sa gasesti conexiuni intre acestea si lucrurile pe care le stiai deja.
Ma frate ce intrebari ). dar stiu eu un sfat :
1) Ia o carte
2) Pune-o de-asupra capului
3) Si o sa intre odata si mama intelepciunii! )
La noapte ia o carte din biblioteca si pune-o in loc de perna. Dormi cu capul pe ea iar cand te trezesti o sa fii cu Albert!
Serios iti spun eu!
1. Citește zilnic.
cititul este ceva activ, îți folosești creierul și în timp vei fi mai inteligent
îți îmbunătățești vocabularul
afli lucruri noi
crește memoria, studiile arată că dacă nu îți folosești memoria și abilitatea de a memora aceasta se diminuează în timp
crește creativitatea, citind și aflând idei noi vei fi o personă mai creativă
elimini obiceiurile negative (bad habits) înlocuindu-le cu cititul, cum ar fi websurfing-ul pentru ore în șir fără un scop anume îl înlocuiești cu 30 de minute de citit
ai mai multe subiecte de discuție și dacă într-o conversație apare un subiect despre care ai citit deja poți împărtăși cunoștintele cu persoanele ce participă la acea discuție
îți crește încrederea în sine, citind mai mult ajungi o persoană mai deșteaptă astfel ai mai multă încredere în tine
îți permite să vezi lumea din mai multe perspective
îți permite să vezi the big picture să ai o viziune de ansamblu asupra unei probleme, să deduci ce poate să se întâmple și cum să acționezi că să iasă cel mai bine
Știu am zis câteva, însă crede-mă sunt mult mai multe decât cele amintite de mine mai sus, citește și fă-o zilnic, fă un obicei din asta, include cititul în ritualul tău zilnic!
2. Rezolvă probleme.
O persoană deșteaptă este o personă ce poate rezolva diverse probleme într-un mod cât mai rapid, cât mai eficient și cu rezultate pe măsură.
Este necesar să îți dezvolți această latură a creierului, latura legată de problem solving.
În acest sens îți recomand să achiziționezi (cum am făcut și eu) cărțile de la Mensa și să rezolvi testele logice zilnic, cel puțin un test pe zi, deși cred că o să te distrezi mult prea tare și o să faci mult mai multe!
Dacă vrei să faci asta și ai un buget destul de limitat, am câteva link-uri pentru tine cu o reducere de 25-35% din care dacă tu cumperi o carte eu câștig 5-6% (adică din 10 lei nici măcar un leu, asta așa ca să nu crezi că ascund ceva).
Cărțile pe care le recomand sunt:
Mensa – Teste logice pentru provocarea minții
Mensa. Mariți-vă IQ-ul )
Mensa. Teste de inteligență cu numere
Mensa. Provocarea minții. Teste de inteligență. )
3. Seatează obiective zilnice.
Pentru a fi sigur că vei face ceea ce ți-ai propus trebuie să propui obiective zilnice, exemplu: astăzi vreau să scriu 5 articole și să citesc 100 de pagini și asa mai departe.
Țintește sus, mărește numărul task-urile zilnice în timp, pentru a atinge din ce în ce mai multe și a fi din ce în ce mai productiv.
Toate aceste obiective nu pot funcționa fără o bază stabilă în cazul nostru acest lucru este reprezentat de un to-do list, o listă cu toate activitățile pe care dorești să le realizezi în ziua respectivă.
Pentru mai multe delalii despre cum să îți creezi un to do list care să funcționeze citește aic : http://cristianfstefan.wordpress.com/2012/07/22/todolist/
4. Antreanează-ți concentrarea.
Unul dintre cele mai importante active pe care le deții tu este concentrarea, dacă nu te poți concentra pe un lucru mai mult de 30 de minute ești pierdut, însă există o scăpare pentru tine și se numește, wait for it… meditația.
Meditația îți antrenează creierul pentru a te putea concentra mai mult timp pe un singur lucru, ceea ce este o abilitatea extrem de importantă dacă dorești să ajungi o persoană mai inteligentă. Există și studii care aprobă faptul că meditația crește abilitatea de a te concentra pentru o perioadă îndelungată.
Astfel, meditează în fiecare zi pentru 5 minute (în prima săptămână) și în timp crește durata unei sesiuni de meditație, vei observa cu singuranță efectele.
Și ca o notă sunt medici care folosesc meditația pentru pacienții lor ce suferă de ADHD pentru a îi ajuta să se concentreze mai mult pe un singur lucru și pentru a le elimina medicamentele din dieta lor zilnică, se pare că funcționează.
5. Renunță la multitasking.
Studiile științifice arată faptul că multitaskingul – a face doua sau mai multe lucruri în același timp – nu funcționează pentru noi, creierul nostru nu poate face multitasking.
Fă un singur lucru și fă-l bine.
Citește mai multe despre multitasking și implicațiile sale asupra creierului dar și cum să procedezi pentru a îți crește productivitatea, aici: http://crististefan.com/multitasking/
6. Învață chiar și când ai terminat cu școala.
7. Învață o limbă nouă.
Aici trebuie să ai o regulă, învață o limbă nouă o dată la 2-3 ani.
Aceasta trebuie să fie regula după care să te ghidezi dacă vrei să fii o persoană mai inteligentă, punct.
8. Calculează în minte.
Aruncă pe geam calculatorul sau dacă este deja inclus în aplicațiile telefonulului tău nu îl mai folosi, te rog.
Exersează-ți mintea și calculează în cap/pe foaie (după caz) fără calculator.
Exemplu: calculează cât la sută trebuie să lași la bacșiș pentru chelnerul ce ți-a serivt cafeaua și croisantul, calculează cât rest trebuie să primești, în câte zile câștigi 100 lei, câți bani câștigi pe ora și asa mai departe.
Ocaziile în care poți calcula fără a te folosi de calculator sunt nenumărate, mintea ta este un calculator uriaș, folosește-o!
9. Învață să cânți la un instrument.
Învățând să cânți la un instrument nou îți crești abilitatea de a memora, orice instrument este greu de învățat, învăță să cânți la chiatară, vioara, pian, trompetă.
Învățând lucururi noi îți crești și întărești căile neuronale astfel vei fi o personă mai inteligentă, acest lucru este dovedit științific.
Așa că pune mână pe chitara ce stă în coltul camerei doar de decor, schimbă-i corzile și învață să cânți!
Cine știe ce avantaje/oportunități îți poate aduce faptul că știi să cânți la un instrument muzical.
10. Călătorește.
Pai, vei afla mai multe lucruri despre țara respectivă, despre oamenii de acolo, mâncărurile, obiceiurile, etc.
Vei observa felul în care gândesc ei, mentalitatea și percepția lor.
Și nu în ultimul rând vei învăța puțin din limba respectivă, nu ai cum să nu înveți - doar să îți pui căștile în urechi și să nu vorbești cu nimeni.
11. Alimentația.
Alimentația are un rol uriaș asupra abilității de a învăța, ceea ce influnețează cât de inteligent ești.
We are what we eat.
Astfel renunță la alimente foarte grase și la cele ce conțin zahăr, acestea te încetinesc.
Mănâncă în schimb mai multe fructe și legume, soia, lapte, branzeturi și bea cel puțin 2L de apă pe zi.
Cele mai bune alimente pentru creier sunt:
afinele
somonul – foarte bogat în găsimile omega-3
alunele
avocado
ouă
oats, cereale
ciocolata neagră, cu un procentaj cât mai mare de cacao (85% – 90%)
broccoli
spanac
roșii
12. Găsește un role model/master/mentor.
Găsește o persoană pe care o admiri și cu care să discuți permanent pentru a afla felul în care a ajuns în acea situație și cum poți face și tu să ajungi acolo.
Trebuie să ai un mentor, o persoană care să îți ofere sfaturi și care să te ajute sa te dezvolți.
Dacă te întrebi cum o poți contacta, îți dau eu o soluție.
Trimite-i un mesaj pe Facebook, în funcție de felul în care este formulat șansele ca respectiva persoană să îți răspundă sunt foarte mari. Scrie cu diacritice, mesajul să fie simplu și ușor de înțeles, propune-i să continuați discuțiile în viitor sau chiar cere-i un număr de telefon și vedeți-vă la un ceai. Nu îți poți imagina cât de simplu este să faci asta, trebuie doar să ieși puțin din zona ta de confort.
Această persoană se poate transforma într-un website, cum ar fi și Montivonti, care produce articole foarte bune, sau chiar acest website, dacă tu consideri că ai ce învăța de la mine, dar ai mare grijă la felul în care alegi ce website să te inspire, sunt foarte multe websiteuri care doar încearcă să vândă produsele pierzându-și astfel scopul principal, de a ajuta oamenii să se dezvolte!
13. Aruncă pe geam televizorul.
În afară de Discovery și National Geografic televizorul este este naspa.
Este o mare cutie în care ne pierdem, ne face mai proști.
Era un citat, oamenii deștepți vorbesc idei, oamenii mici vorbesc despre oameni. Găsește tu un canal tv în care să se vorbească despre idei, cu mici excepții majoritatea discută despre oameni, ceea ce îi face…. te-ai prins, chiar vrei să te asociezi cu astfel de oameni? Așa credeam și eu.
Înlocuiește televizorul cu un vizionarea unui documentar, cu un ted talk sau alte lucruri interesante.
14. Fă sport.
Acum ceva zile citisem un articol despre felul în care mișcarea/sportul înfluențează gândirea și creierul, influența fiind una uriașă, pe scurt așa: în creier se eliberează diverse substanțe ce te fac să reții mult mai ușor, dacă nu crezi caută pe google ce influențe are sportul asupra creierului.
Un corp sănătos influnțează mintea într-un mod pozitiv, crescându-i abilitatea de concentare și de memorare.
15. Oprește-te și gândește-te.
Viața asta nu înseamnă doar să faci lucruri în permanentă, avem nevoie și de timp pentru a ne gândii, a medita, a ne opri din cursă pentru a observa priveliștea.
Dacă tu alergi tot timpul, viața trece pe lângă tine și nu ajungi să ai o clipă de răgaz, un mare preot budist – Thich Nhat Hanh – avea o povestioară foarte interesantă legată de acest subiect, te rog să o citești aici: http://motivonti.ro/ceremonia-ceaiului-de-thich-nhat-hanh.html
Cam atât pentru acum, sper că ai învățat ceva nou și că vei pune în aplicare cel putin 2-3 puncte din ce am propus eu mai sus si sper ca te vor ajuta. :)
N-ai ce face e scrii atat de mult nu? De pe ce site ai luat chestia asta? Nici macar n-ai citit ce scrie? ( Copy + paste )? )
chiftelutacrocanta întreabă:
anonim_4396 întreabă: