Sunt mai multe metode dar una din ele poate sa o puna in practica oricine:
1. Ai nevoie de un cuptor cu microunde si de o ciocolata Mars.
2. Mai intai te uiti in cartea tehnica a cuptorului si notezi frecventa unde-i electromagnetice pe care o emite.
3. Iei platanul ala care se invarte si ii pui invers (ca sa nu se mai invarta) si pe el asezi mars-ul astfel incat partea lui cea mai lunga sa fie pe directia de propagare a undelor.
4. Pornesti cuptorul si il lasi pana cand ciocolata incepe sa se topesca, o sa observi ca sa topit mai mult din loc in loc la distante egale.
5. Masori cu o rigla distanta dintre doua puncte de topire maxima, iar dublul ei va fi lungimea de unda.
6. Viteza de propagare a unei unde este egala cu produsul dintre lungimea de unda si frecventa acesteia.
Deci faci 2 * distanta masurata * frecventa = viteza luminii in aer. (! aici sa nu uiti sa transformi centimetrii in metri si megahertii in herti si vei obtine viteza luminii in m/s).
Funda?
Oameni buni v-ati prostit cu totu?
IN VID - viteza luminii depaseste 300.000 km/s, in aer viteza se micsoreaza, in apa iar se micsoreaza!
Nu stiu cum se calculeaza.dar mi se pare ca viteza lumini este de 300 de mii de km/s
Viteza luminii în vid este o importantă constantă fizică universală; conform cunoştintelor pe care le avem în prezent, este viteza de propagare a luminii în vid perfect - independent de parametri fizici ai luminii cum sunt: culoarea, intensitatea, direcţia, polarizarea sau durata propagării. Această caracteristică este proprie nu numai luminii din spectrul vizibil, ea este valabilă tuturor radiaţiilor de natură electromagnetică cum sunt: undele radio, lumina infraroşie şi ultravioletă, radiaţiile X şi Gamma. Viteza luminii în vid, conform teoriei relativităţii restrânse[1] al lui Einstein reprezintă valoarea limită a vitezei pe care o poate atinge un corp, indiferent de mediul în care se propagă[2]. Valoarea sa, exprimată în unităţi din Sistemul Internaţional, este de 299.792.458 m/s (metri pe secundă)[3]. Determinări experimentale de mare precizie au demonstrat stabilitatea foarte mare a valorii vitezei luminii în vid: măsurătorile de laborator au arătat că variaţia vitezei de propagare pentru raze de lumină de culori (lungimi de undă) diferite se încadrează într-o abatere de valori ce reprezintă unu la 1014 parte din valoarea determinată.[4][5]
Pe mine ma invatase tata si imi spunea cand eram mic ca viteza luminiii este de 300.000 de km/s.
Ce prosti doamne! cel mai bun raspuns vazut pana acum e ala ca viteza luminii e deja calculata!
de unde sa stii ca are o viteza de atata daca nai calculato? bai oameni buni! toate constantele se calculeaza
o constanta apare in ecuatii dar nu depind de necunoscute asta eu constanta
lumina sa calculat cel mai eficient si prima data de fizeau co o roata cu oglinzi rotitoare; cauta pe net metoda lui fizeau
Simplu,desenati doua cercuri intr-un patrat. Unul inscris si altul circumscris, aflati cirumferinta celor doua cercuri si scadeti rezultatul circumferintei din cercul inscris din lungimea cercului circumscris.
anonim_4396 întreabă: