Omu asta intreba ceva cum se creeaza elementele chimice nu ca noi putem sa ce? Cine spune ca oamenii pot crea elemente chimice noi? Cred ca spuneti povesti.Un element chimic nou trebuie sa fi stabil in primul rind.Si trebuie sa nu mai existe pe pamint sub nici o forma.Hidrogenul deja exista si pe pamint si oriunde in univers.Pe pamint se afla doar in compusi dar asta nu explica intrebarea pusa.Si eu sint curios cam ce elemente chimice artificale a creat omul. Poate ca nu stiu eu dar pot invata.Tu care ai pus intrebarea stii deja ca elementele chimice apar datorita presiunii, temperaturii si a altor factori cunoscuti si necunoscuti, care pot determina transformarea unui element in altul nou.Dar cum are loc un astfel de fenomen nu stiu si nu stiu daca e cineva pe aici sa ne poata lumina.Si cred ca se spune fuziune nu fusiune.Scuze ca zic sper sa nu te superi.Fisiunea e altceva si nu are loc in soare.Acolo se intimpla reactii de fuziune.Ce ii determina sa fuzioneze probabil presiunile uriase la care sint supusi atomii. Oricum explicatie este pentru ca acum se incearca obtinerea de energie prin fuziune nucleara deci fenomenul este explicat si poate o sa fie si bine stapinit in ceva ani.Dar ca elementele chimice se formeaza in interiorul stelelor nu stiu daca asa este. Elementele sau format cindva si nu cred ca acum inca se mai formeaza.Probabil undeva departe sau stiu si eu unde sa existe conditii tot ce se poate.Dar odata ce universal a fost format nu stiu daca e mai intimpla sa continuie si formarea de elemente.Intrebarea este interesanta dar se pare ca ne depaseste in explicatie pe cei mai multi si nu cred ca vei avea un raspuns care sa te satisfaca. Daca gasesti ceva da un semn ca vreau si eu sa invat sa stiu.Numai bine
Cum au luat forma nu stim, pentru ca nu cunoastem ce conditii au fost atyunci cind au fost create.Noi acum cunoastem conditiile din acest timp, adica dupa ce elementele sint deja formate.Si vedem si acum ceva formarea de elemente dar care deja sint cunoscute asa cum este cu H si cu He.Sint teorii nu stiu daca se stie ceva clar.Dar cu siguranta cindva au fost alte conditii decit sint in prezent chiar si in stele.Si ca urmare nu stim ce elemente au aparut primele sau daca a aparut doua apoi sau comebinat plus conditiile existente au dat nastere la altceva si tot asa. Poate pe atunci existatu conditii in care atomii sau anumite elemente pur si simplu se topeau deveneau ceva de nerecunoscut si din combinatia a doua sau mai multi atomi supusi la presiuni si temperature diferite se obtineau elemente diferite.Si cum acele conditii nu le mai putem intilni pentru ca universal s-a racit este normal sa nu mai avem astazi sau sa vedem aparitia de noi elemente.Chiar si elementele necunoscute sint doar necunoscute daca sint si nicidecum nu se formeaza acum, ele forminduse cindva undeva. Iara elementele nu sau format neaparat in inima stelelor, pentru ca stelele dupa cum vedem au deja si ele elemente.Deci formarea elementelor este mai veche si decit acea stea unde vedem noi ca au loc fuziuni etc dar au loc pentru ca acea stea deja detine unu element.Steaua aia nu produce hydrogen sau nu este ceva neidentificat care produce He sau H.Ca urmare elementele existau inainte ca stelele sa se formeze.Eu cred ca deja ne depaseste chestia asta. Daca stam si ne luam dupa cei care cerceteaza si inainte de Bingbang existau elemente sau particule sau ce or fi fost. Poate din acele particule existete inainte de Bingbang si dupa declansarea lui au aparut si elementele.Se spune ca existau particule fara masa deci energetice cum ar fi fotonul dar ca mai exista si o alta particular cu masa care ei o numesc particular lui Dzeu.Acea particular se pare sa unit cu restul de particule sau doar cu unele dintre acele particule energetice si astfel a aparut material si deci elementele.Acum ce conditii au existat pe atunci intelegi si tu fiecare cit ne poate duce imaginatia. Dupa cum am spus subiectul este ok dar nu avem cred ceva clar ceva concret.Ori poate nu cunosc eu.
Fuziunea ce este de fapt? Un atom de hydrogen sau sa luam asa cum ai zis tu o stea.Ea este alcatuita in mare parte din Hidrogen care el fuzioneaza.Adica? Adica datorita conditiilor existeante in acea stea se ajunge ca doi nuclei de hydrogen sa se uneasca sa devina unul singur si mai mare adica sa se transforme in altceva adica in heliu.Stii ca un element are o anumita structura ok? Ei atunci cind acea structura se schimba deja ai altceva nu mai ai elementul initial.Asa apare un alt element din exemplul tau heliu.Dar nu fuzioneaza heliu cu hidrogenul.Nici nu stiu daca se poate asta.Sau poate nu stiu eu.Deci in felul asta au aparut elemetele nu din fuzionarea a doua elemente, ci din fuzionarea aceluiasi element prin unirea unui nucleu cu altu si normal a dat altceva. Apoi la rindul lor noile elemente aparute cum ar fi in ex nostru heliu sa zicem daca ar exista alte conditii care sa faca sa fuzioneze heliu ar aparea alte elemente si asa mai departe.Insa in soare deocamdata atit se stie ca are loc fuziunea hidrogenului process in urma caruia apare heliu.Acum cum are loc aceasta fuziune sa vad daca stiu. Avem atomi de hydrogen sau ma rog un nucleu de hirogen care se afla supus unor presiuni uriase si temperature de asemenea.La un moment dat spun banuiesc ca nici nu stiu sincer sa fiu, are loc o apropiere si pina la urma vrei nu vrei intra un nucelu de hydrogen in alt nucleu tot de hydrogen si apare un alt element si se elibereaza o cantitate uriasa de energie.Este ca si cum tu ai forta un perete ce separa doua camera. Apesi pe acel zid pina cind zidul cedeaza si o sa ai ca rezultat o singura camera in loc de doua dar mai mare.Asta este doar un ex dar in cazul nostrum fiind vorba de structura deci nu mai poate fi vorba de hydrogen ci de un alt element si anume heliu.Hidrogenul are 1 electron si 1 singur proton da? Ok prin fuziune adica prin amestec ca si cum ar fi unul singur vom avea ce? Un element cu 2 lectroni si cu un nucleu care are 2 protoni.Ok acest element nu se mai poate numi hydrogen si daca ne uitam la sistemul periodic este heliu.Bine ca heliu mai are in nucleu si neutroni dar nu ma intgreba cum apar ca nu stiu.Dar cu siguryanta asa are loc prin fuziunea din soare, fuzioneaza doar hidrogenul in urmai caruia apare heliu. Aparitia de elemente noi nu are loc doar prin fuziune ci si prin fisiune, adica scindarea spargerea nucleului unui atom.Cum are asta loc? La fel apar niste conditii care fac ca nucleul sa piarda neutroni.Un neutron scapat din nucleu se va misca cu o viteza uriasa si se va ciocni cu un alt nucleu din alt atom avaind ca rezultata spargerea nucleului respective.Si avem la fel un atom sa zicem de uraniu daca ii spargem nucleul nu vom avea tot uraniu acolo ci vom avea alte elemente odata ce structura uraniului a fost schimbata.Acel nucleu va pierde un neutron si va devein un alt element si neutronul astfel liber la rindul lui se ciocneste de un alt nucleu si asa mai departe. Bineinteles asta cu eleiberare de energie.Ai intrebat ce anume il determine sa fuzioneze? Pai tocmai ce am zis presiunile immense la care sint supusi atomii de hydrogen, ii fac sa se uneasca.Cum am zis sint fortati nu fac asta asa ca vor ei.Restul poti tu sa iti imaginezi si sa te joci si sa vezi ce rezulta atunci cind un element pierde ceva din structura lui, sau adauga ceva la structura lui. Apoi combinarea elementelor intre ele nu duc la formarea de noi elemente ci la formarea de compusi. Elementele sint elemente si compusii sint compusi.Ce se vorbeste pe aici despre legaturi si asa mai departe n-are a face cu obtinerea de elemente ci cu obtionerea de compusi.Ce este un compus cred ca stii si tu si chiar cuvintul spune.Atunci cind doi atomi ai aceluiasi element se leaga intre ei se numeste molecula a acelui element, iar cind se amesteca nucleile lor se numeste fuziune.Atunci cind se leaga atomi sau molecule diferite rezultatul se numeste compus.Apa este un compus a hidrogenului cu oxigenul insa nu se amesteca nimic intre ele, ci doar se pune ceva la comun.Am cautat sa iti explic folosind cuvintele mele.Nu stiu daca intelegi ceva din romanu scris de mine aici, dar sper sa te lamureasca cit de cit.
Deci tu se pare au pus mai multe intrebari intruna singura.Astea ar fi:
1-cum apar elementele chimice?
2-ce inseamna fuziunea nucleara?
3.cum formeaza hidrogenul legaturi cu alte elemente chimice?
4-de ce se combina elementele intre ele?
Deci avem cam 4 intrebari asa in mare. PE scurt, ca de romane am scris dar fara sa citesc de mai multe ori intrebarea ta.Deci avem asa:
1-Elementele se formeaza prin fisiune si fuziune nucleara
2-Fuziunea nucleara reprezinta amestecul, contopirea a doi nuclei de acelasi tip(ex 2 nuclei de hydrogen)rezultatul fiind aparitia unui noui element.Ex. avem H=1electron si 1 proton. Daca fuzionam vom avea ca rezultat un element X=2 electroni si 2 protoni.Ce este? Heliu.
3-Cum formeaza H legaturi cu alte elemente? Nu iti pot explica pe inteles pentru ca nici eu nu inteleg acele legaturi.Dar pot studia ca mai facut curios.Asa daca iti zic ca formeaza legaturi covalente team lamurit bustean.O sa revin asupra acestei intrebari dupa ce imi explic.
4-De ce se combina elementele intre ele? Naspa nici asta nu stiu nici eu.Probabil se combina pentru a da compusi si sa dea ceea ce noi vedem.Cum si de ce fac asta probabil ceva le atrage unele spre altele.nici asta nu pot explica o sa ma documentez.Deci am raspuns la 2 intrebari.Lamuriri am mai dat in romanele anterioare.
Da,dar interesant este, ( si am spus mai sus de ce ) ca ionul de hidrogen este un proton in adevaratul sens al cuvantului pentru ca are o foartea de atractie mult prea mare.
Si da, e adevarat ca se formeaza legaturi covalente, dar dupa cumam spus, aici depinde si de electronegativitate, astfel ca un element se incarca pozitiv si altul negativ .
Nu ma pricep asa de bine si nu pot sa port o conversatie daca ceva ma depaseste.Normal as vrea a stiu sa invat sa imi pot explica dar gtrebuie sa am si ceva notiune mai intii cit de cit.Ionul de H da in cazul ca pierde electronul este un proton cum zici.Acum zic dar daca primeste electroni ce mai este? Sau nu poate primi electroni? Si de ce nu poate primi electroni? Si H este ion nu din cauza ca are atractie mai mare ci din cauza ca pierde electronul.Ionii de fapt asta si sint atomi care pierd sau accepta electroni.Tot atomi ramin doar ca se numesc altfel. Iara referitor cum apar legaturile cred ca intr-adevar tine de ce ai zis tu incarcatura electrica.Sau poate nu.Vezi deja vorbesc povesti ca nu am informatii sa le pot pune gramada si sa l; e dau sens.
Elemente chimice avem create si artificial, nu doar natural si nu se formeaza doar in interiorul stelelor.
Prin legaturi chimice si aici se tine cont si de caracterul nemetalic al acestora, dar si de raza atomica.BIne, aici se realizeaza si o legaturi covalente polare si nepolare, unde moleculele atomilor interactioneaza. Deci, dupa ce s-au format atomii, se formeaza molecule dipol care interactioneaza, formand o legatura covalente dipol-dipol.
Ce sunt legaturile chimice, din ce sunt ele formate?
Eu stiu raspunsul dar vreau sa vad daca si tu stii si nu vorbesti de lucruri pe care nu le cunosti.
Pai am sa-ti raspund despre cum se formeaza legaturi chimice intre 2 sau mai multi atomi.
In primul rand, ele sunt de 3 tipuri: ionice, covalente si metalice.
In primul rand avem legatura ionica care desigur ca se formeaza intre ioni de semns contrar.
Bun. Aici depinde si de un ''triunghi'' dintre un stadiu - legatura ionica si formarea de ioni, acesti ioni se formeaza evident prin transfer de electroni.
Ei bine, dupa ce se formeaza legatura ionica, se formeaza o ''retea''.
A da, aceasta retea se numeste ''retea cristalina''.
Bine, dar cred ca intr-o stea nu se gasesc legaturi ionice, cel putin asa stiu.
Acum, la formarea stelelor, aici cum sa spun eu, sunt '' reprezentate'' de nemetale, cum ar fi hidrogenul( fiind un ELEMENT FOARTE GREU din punct de vedere al arderii), heliu etc si intre nemetale se stabilesc legaturi covalente, sau nemetalice, cum vrei sa le zici.
banuiesc ca stii ca un electron este format din straturi, substraturi si orbitali.
Ei bine, legatura covalenta putem spune ca este orbitalul molecular obtinut prin punerea in comun a orbitalilor MONOELECTRONICI.
Deci atentie, nu orbitali bieelectroni, ci numai monoelectroni. Bine, aici trebuie sa stii si Regula lui Hund, care banuiesc ca o stii.
Deci, am zis ca legatura covalenta se realizeaza prin intrepatrunderea orbitalilor monoelectronici da? Bun. Deci, sa ne imaginam 2 electroni ce se
gasesc in cei 2 orbitali in orbitalul molecular( bineinteles ca acest orbital face parte din substanta care rezulta din atomii pusi in comun). Acestia doi participa la ambii atomi la legatura covalenta.
Putem sa observam urmatorul lucru:un atom cu mai multi orbitali monoelectronici formeaza atatea legaturi covalente care are deoarece fiecare orbital MONOELECTRONIC este implicat in formarea unei singure legaturi.
Spre exemplu, atomul de oxigen, dupa configuratia sa electronica are 1 orbital bielectronic si 3 orbitali monoelectroni( aici intervine din nou regula lui Hund, pentru ca daca nu o stii degeaba mai studiezi atomii). Oxigenul are 2 legaturi covalente DUBLE>
La fel, hidrogenul cu hidrogenul formeaza o legatura covalenta simpla.
BIneinteles, aici se tine cont si de hibridizari. (adica cele 3 stari de hibridizare sp3, sp2, sp1)
Bineinteles ca legaturile covalente sunt polar si nepolare.
Acum, polaritatea legaturii covalente depinde si de electronegativitate.
Mai avem cea de-a treia legatura chimica, numita cea metalica, care evident se stabileste intre atomii de metale.Si mai departe nu prea mai stiu, am inteles ca la olimpiada nu se da, cu toate ca m-ar interesa.
Acum, la formarea Universului, nu sustin Big-Bang, dar in general Universul este ''sustinut'' in mare parte si pot spune chiar NUMAI de nemetale, formand legaturi covalente etc.
Nu vorbesc de lucruri pe care nu le cunosc. Daca vorbeam de lucruri pe care nu le cunosteam, nu mai postam .
Eu te-am intrebat din ce este formata legatura, nu de cate tipuri sunt.
Din ce este formata o legatura? Din lemn, din ciment?
Din punerea in comun a unor atomi si ioni sau mai bine zis ''ireactionarea'' dintre acestia.
Deci legatura este formata din atomi si ioni? Ca sa inteleg si eu.
AH! Tocmai mi-a zis profesorul, dar nu-mi vine acum in minte. Exista 3 tipuri in orice caz:
ioni cu atomi, atomi cu molecule si ioni cu molecule.
Daca am spus prostii, iarta-ma. Inteleg la ce te referi acum. Sincer sa fiu, am uitat.PFff
He he he, spuneti tipurile de legaturi, dar pierdeti esentialul si anume din ce este formata legatura. Legatura nu este formata din atomi, atomul este intregul. Ionul este un atom care are un numar diferit de electroni comparativ cu cel al protonilor, adica nu este neutru, iar molecula este chiar combinatia dintre atomi cu legatura cu tot. Legaturile sunt formate din electroni. Cati ani ai?
Cam asa a zis si profesorul. pfff... sincer am UITAT. Scuze de nestiinta mea aici.Am 15 ani.
Ha Ha, dar acum vad ca in raspunsul anterior tu practic ai spus ca legaturile sunt formate din electroni. Ba chiar ai explicat care orbitaluri (ce contin electroni) formeaza legatura covalenta. Si acum spui ca ai uitat.
Ce este electronegativitatea?
Ce este o legatura ionica, care este diferenta dintre o legatura ionica si una obisnuita?
''Cel mai mare dusman al cunoasterii nu este ignoranta, ci iluzia de a cunoaste.''
Stephe hawking
Nu ma judeca. Sincer, nu am stiut ca e formata din electroni. Ai dreptate. De fapt, nu ca nu stiam, nu m-am gandit.
BIneitneles ca stiu ce este electronegativitatea si leg. ionicTIa, doar ma duc la olimpiada nationala de chimie.
TI-am explicat mai sus ce este o legatura ionica.
CUm am mai spus, electronegativitatea este cea care stabileste polaritatea legaturii covalente si de-aici mai departe despre moleculele dipol CARE S-AU CREAT DUPA LEGATURA COVALENTA...
Electronegativitatea este capacitate, sau mai bine-spus, forta fiecarui element de a atrage electronii PUSI IN COMUN. Spre exemplu, la molecula de apa, Hidrogenul se incarca pozitiv, iar oxigenul se incarca negati( incarcarea aceasta e logic ca este data de electronegativitate).
Stiai ca hidrogenul, sau stai NU hidrogenul, ci Ionul de Hidrogen, dintr-o legatura covalenta (coordinative...) este un PROTON IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI? Dar nu stau acum sa vorbesc despre asta.
In fiecare legatura covalente, exista o electronegativitate, prin care un atom se incarca pozitiv, iar celalalt negativ.
Interesant este ca C si H au electronegativitatea aproape egala intre ele si de-aceea formeaza o legatura covalenta nepolara.
Aici admit ce zice Hawking. De acord cu el. Dar vezi tu la mine o ''iluzie de a cunoaste''?
Eu stiu lucrurile acestea. Ionul de hidrogen este un proton deoarece hidrogenul are ca nucleu doar un proton, inconjurat de un electron. Daca il ionizez, indepartand electronul ramane doar protonul.
De acord.
"Hidrogenul se incarca pozitiv, iar oxigenul se incarca negati"
Deoarece hidrogenul are electronegativitate mai mare decat oxigenul. Ma intrebi daca vad la tine ''iluzie de a cunoaste''.
Pai te intreb: De ce hidrogenul se incarca pozitiv? Sioxigenul negativ? Cum este responsabila electronegativitatea de acest lucru?
Pardon este invers.
Exista multe motive, hidrogenul arde, oxigenul intretine arderea...
Depinde si de caracterul nemetalic al acestora si pozitia in sistemul periodic.
A gata, pai in perioada( bine nu sunt in aceeasi perioada aceste 2 elemente), caracterul NEMETALIC creste de la '''stanga la dreapta''.( aduc aici in vorba si flourul care un element cu o electronegativitate FOARTE MARE si cu un caracter nemetlaic PUTERNIC)
Motivul pentru care hidrogenul se incarca pozitiv iar oxigenul negativ este datorita faptului ca hidrogenul are electronegativitate mai mica decat oxigenul. Aceasta explicatie pare buna si iti da impresia ca tu detii adevarul,dar este o impresie falsa.
Mai detaliat ar fi sa spunem.
Cand un atom de hidrogen interactioneaza cu unul de oxigen,oxigenul,avand electronegativitate mai mare, atrage mai multi electroni, lasand hidrogenul aproape "dezvelit" Si avem un deficit de electroni i ncazul hidrogenului, practic devine un cation (un ion pozitiv), deoarece numarul de protoni care sunt cu + nu mai este egal cu cel de electroni care este cu -. Avem mai multe "+" uri decat "-" uri, deci ramane incarcat pozitiv.
Oxigenul se incarca negativ deoarece atrage electronii hidrogenului si devine un fel de ion negativa, va avea mai mult electroni (-) decat protoni(+). Deci va fi pozitiv.
Interesant. Darf sa stii ca si metalele au o electronegativitate. Adica asa se face si in cazul, spre exemplu a unui atom de osmiu cu unul, stiu si eu, de indiu?
Putem discuta la nesfarsit despre asta, dar, unde este Dumnezeu aici? Eu vad doar interactiuni normale, nici-o interventie divina?
A.Revenind la subiect. El a creat totul din nimic.
Inca mai este timp pentru intoarcerea la credinta in Adevaratul Creator.
Cred ca poti mai mult de atat.
Hidrogenul poate crea o legatura unica, numita legatura de hidrogen, care se formeaza doar cu atomi de Oxigen, Azot sau cu Fluor.Hidrogenul este situat in grupa I, perioada intai, deoarece are un singur electron si se comporta asemeni metalelor alcaline din grupa IA. Dar el nu este un metal propriu-zis, doar sub presiuni extreme el devine condctor de electricitate si reflecta lumina. Unii astrologi considera ca acel camp magnetic care se afla in jurul planetei Jupiter este creat de catre hidrogenul metalic ce inconjoara planeta. Presiunea imensa inauntrul planetei previne unirea a doi atomi de hidrogen. La aproximativ 5000 de grade Celsius si o presiune de 1, 8 milioane de ori mai mare decat cea a pamantului, hidrogenul se transforma in metal. Pe langa electroliza apei, hidrogenul a mai fost obtinut si prin reactia unui metal cu un acid. O astfel de reactie are loc intre Zinc si Acid Clorhidric. Ecuatia chimica este urmatoarea: Zn+2HCl=ZnCl2+H2.
Funda?
Pe bune? de ce hidrogenul si nu carbonul?.
Stii ce este aceea legatura de hidrogen? Stii in ce stari de hibridizare se afla aceasta cu altele elemente. Sa stii ca pot si eu sa formez o legatura cu Hidrogenul cu un metal, adica sa pun in comun astfel: iau un metal de la hidrogen si 1 de la Reniu si tot obtin o legatura, mai putin ma intereseaza daca rezulta sau nu o substanta.
Hidrogenul mai reactioneaza si cu carbonul, si cu acizi organici si anorganici etc... Ai facut tocana cu varza sau ghiveci. Scuze pentru sinceritate.
Daca nu stii nu trebuie sa imi raspunzi, oricum poate nu a intrat si in "substanta" materiei profesorul si doar a enumerat notiunile, cum ar fi tipurile de legaturi.