Peretii de stanca NU sunt facuti din blocuri de piatra care se lipesc intre ele, nu stiu cum ai crede chestia asta. Blocurile de piatra sunt extrase din cariere. (Se sapa int stanca, se decupeaza di ea un cub si se cheama bloc)
Stancile (precum cele din bucegi) se formeaza de obicei cand apa unui rau erodeaza roca pe care curge formand o vale adanca care are stanci abrupte pe margini (Bucegii au fost sapati de raul Prahova)
Daca te intrebi cum a ajuns roca acolo si cum s-a format ea, ei bine raspunsul e mai complicat, depinde mult de tipul de roca
Sa incepem cu cele 3 mari tipuri de roca : cele Vulcanice, cele Sedimentare, si cele Metamorfice.
Rocile Vulcanice, precum granitul, andezitul, bazaltul, piatra ponce, sunt formate atunci cand lava se raceste si devine piatra. Bazaltul de exemplu este lava care a curs pe undeva si s-a racit pana la urma. Piatra ponce (aia cu care se freaca bunicu la calcaie, cere-i sa-ti arate una) e formata din lava scuipata dintr-un vulcan, racita in timp ce se afla in aer. Granitul se formeaza atunci cand lava se infiltreaza din supteran printre alte roci si se raceste in foarte mult timp, formand cristale mari, acele granule pe care le are. El poate iesi la suprafata atunci cand celelalte roci din jurul lui au fost erodate (macinate de fortele naturii in timp)
Rocile Sedimentare, precum Gresia, Calcarul, Conglomeratul, Loess-ul, Sunt formate prin Erodarea, macinarea, faramitarea altor roci in particule mici (ca nisipul), care s-au depus undeva, intr-un timp indelungat, in paturi si straturi, numite Sedimente. Acele sedimente, in timp sub actiunea gravitatiei s-au tasat, comprimat unele in altele pana s-au facut piatra, o roca sedimentara. Nisipul din desert care s-a comprimat si s-a intarit formeaza Gresia, Rocile macinate de vant si de apa adunate undeva si tasate in timp formeaza Loess-ul, Conglomeratul la fel, insa el contine si bucati mai mari prin el (pietricele). Calcarul e format din vietuitoarele marine care au murit acum mult timp in urma (scoici, melci, trilobiti, raci), s-au descompus si s-a depus pe fundul marii, fund al marii care in timp a devenit uscat (o sa te cam socheze treaba asta, candva Romania se afla pe fundul oceanului) si s-a format calcarul, acea roca alba in care se formeaza pesteri. Bucegii sunt formati din calcar si conglomerat.
Rocile Metamorfice, precum Șistul cristalin, Marmura, Ardezia(partial sedimentara) se formeaza prin transformarea, metamorfozarea altor tipuri de roca sub actiunea presiunii si temperaturii.
Cine incalzeste rocile si le supune unor presiuni imense, te-ai intreba.
Atunci cand continentele se deplaseaza (da, se misca) se ciocnesc si se imping unele intr-altele nu numai ca formeaza cutremure atunci cand se misca prea repede, dar supun rociile (de la marginea lor) unor presiuni si calduri imense, mai ales daca trece si niste lava pe acolo, transformand chimic si fizic rocile si ridicandu-le, formand lanturi muntoase, de obiceii muntii inalti fiind alcatuiti din roci metamorfice. (Alpii, Fagarasii, Himalaya...) Uneori nu le transforma asa tare si doar ridica la altitudine rocile sedimentare, formandu-se munti din roci sedimentare (Bucegii, Ciucas, Alpii austrieci), uneori in urma ciocnirii, niste lava ajunge sa erupa la suprafata, formand vulcanii (activi, inactivi, stinsi), formati din roci vulcanice (Muntii Calimani, Harghitei, Kilimanjaro, muntele Fuji,)
Marmura e mai specific vorbind, unele tipuri de Calcar care s-a metamorfozat, iar ardezia este roca sedimentara doar partial transformata.
Muntii Carpati de la noi s-au format impreuna cu muntii Alpi in timpul orogenezei alpine, atunci cand placa continentala a africii a inceput sa se impinga in cea a europei, (undeva in perioada cretacica, acum 60 de milioane de ani, cand umblau pe aici dinozauri si chestii). Acesti munti formati sunt printre cei mai tineri munti, orogeneza alpina fiind cea mai recenta. Exista si munti mai vechi precum Scutul canadian, muntii Apalasi, muntii Urali, muntii Scandinavi, podisul dobrogei, formati in alte orogeneze (Hercinica, Caledoniana). Acesti munti s-au erodat si macinat in timp, devenind mai putin inalti, mai rotunzi, unii chiar coborand la stadiul de podis (podisul dobrogei)
In timp, si muntii nostri Carpati se vor eroda si macina in timp, insa se vor mai forma alti munti in viitorul indepartat, se estimeaza un lant muntos foarte inalt in zona marii mediterane.
In scenariul tau ai cam exagerat cu anii, in sute de miliarde de ani soarele va ajunge sa explodeze, vaporizand sistemul solar, formandu-se alt soare mai mic cu un nou sistem, care va creste si el pana va exploda, si asa mai departe de vreo 10 ori. Se estimeaza ca pamantul s-a format acum cca 4 miliarde de ani. De asemenea, poti sa stai linistit caci peste mii de ani, cum ai spus, nu o sa se intample nimic cu Bucegii, poate doar o sa aiba vaile putin mai adanci si for fii cu cativa centimetrii mai scunzi.