| oprescudorin11 a întrebat:

Cum simtiti conceptul de 'TRANSCENDETA' (transcendelitate) voi? Fara citatii de definitii definitii, fara citatii de dictionare?

Răspuns Câştigător
| suffarstar a răspuns:

Nu știu dacă contează talentul,pentru a fi transcendental,contează să te întâlnești cu sinele tău superior, într-adevăr, cei cu har (precum Eminescu sau alte genii din istorie )reușesc să tranmită ceva splendid, o reflexie a interiorului în exterior. Până la urmă asta e arta, reflectarea interiorului în exterior. Mulțumesc de compliment.

24 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Fara "citatii" sau fara "citate"?
Citatii= invitații oficiale scrise, prin care o persoană este chemată să se înfățișeze la o anumită dată înaintea unei instanțe judecătorești sau a unei autorități; citare; p. ext. (concr.) hârtie oficială care cuprinde această invitație.
Citate= fragment dintr-o lucrare scrisă, reprodus întocmai și de obicei cu indicarea exactă a izvorului, în scopul de a întări și a ilustra o idee sau o argumentare; citație.

| Perseverance a răspuns (pentru Salontanul):

Se refera la copy paste (citatie)

| Salontanul a răspuns (pentru Perseverance):

N-ai citit ce am scris eu mai sus? Citate nu citatie. Nu exista "citatie" in domeniul asta. "Et tu brute fili mi?" happy

| Perseverance a răspuns (pentru Salontanul):

Ba aia-i ca am citit laughing ai pus; citatie. eram sarcastic LOL

| Salontanul a răspuns (pentru Perseverance):

Ok

| bleakk a răspuns (pentru Salontanul):

Ce a intrebat el, ce i-ai raspuns tu. jalnic.

| oprescudorin11 explică (pentru Salontanul):

Este corecta rectificarea. In spiritul limbii romane 'citatia ' ar fi un termen juridic cu alt inteles. Rectific, deci: e vorba de citare, citari.Citatele sunt interesante, dar sa nu ne departam de subiect.CU TOATE SCUZELE DE RIGOARE.

| Salontanul a răspuns (pentru bleakk):

Poate mai invata ceva. Ca si la tine care nu stii ca dupa punct se scrie cu litera mare si cand exclami ceva se pune semnul exclamarii.

Esti prea formal, omule. Unde te crezi aici? La serviciu?

E treaba mea. Nu stiu de ce te "roade" grija! Puteai sa-ti vezi de raspunsurile tale, nu sa te legi de mine. Eu nu te-am intrebat nimic si nici nu am verificat raspunsurile tale. Acum ca m-ai muscat... m-am uitat peste raspunsurile tale si vad ca nu sunt de calitate. De aia ai numai 4 premiate.

Am contul doar de a pune intreba si a afla, nu sa le raspund si altora ca si tine.

Ok. Sa fii sanatos (ca nu ma intereseaza de altul) si sa ai sarbatori fericite!

| oprescudorin11 explică:

Voiam doar sa intreb cum simtiti personal transcendenta. Fara citate din Kant sau sectale.Sau dictionare. acolo doar va informati despre termen.Eram pesemne obosit cand am folosit termenul de 'citatie' in loc de cum este corect :'CITARE'(sau copy-paste).

| suffarstar a răspuns:

Metafizic,spiritualitate.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Spiritualitatea ar avea ceva comun, dar nu as suprapune conceptul pe metafizic, stiu si eu?
Imi pare rau ca nu vad prea bine, ca mai mananc litere sau nu pot mereu sa corectez, in graba fiind.
Tara mi-e teama ca discutia se desfasoara doar in afara termenului, cel putin in privinta celorlalti. Ma simt atat de jenat ca nu am putut 'din prima' sa formulez impecabil intrebarea si am dat sansa la tori analfabetii sa se exprime pe alte laturi, mai ales cele 'formale'. Desi nici eu nu iert lipsa de formalitate, mai ales in situatiile in care vrei sa ceri explicatii pentru o idee.In fine! Sa anulez intrebarea? Pare ca am intrat :nu in transcedental ci in derizoriu.

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu o șterge. Am observat că se discută total altceva. Nu e nimic că nu scrii corect, nu mă raportez la forme, și eu fac destule greșeli, găsesc subiectul foarte interesant, mi-ar plăcea să fie o dezbatere pe marginea subiectului propus.

Apropos,când spui transcendență te referi la acele practici /filozofii în special orientale de tip Yoga, ZEN, kabbala și credințe ezoterice? Am scris metafizic pentru că acest domeniu transcede(în sensul literar) fizica actuală.

Ba cam conteaza! Am zis 'transcendelitate' in loc de TRANSCENDALITATE. Oamenii necajiti nu gasesc cuvantul pe willkinpedia, sau ceva in genul asta... poftim! mai fac o gafa!

Nicio problemă! laughing

Este un raspuns pe care-l consider (pentru mine) de luat in considerare. Daca si detaliezi.E adevarat ca mintea noastra, prin arta, ezoterism, caballa depasesc fizica actuala, doar ca metafizica, nu stiu, sa ma lamuresti cum ca aceste concepte sunt similare!(metafizica egal sau nu cu transcendenta). Oricum, posibil ne apropiem de ceva adevar? Poate si arta(muzica) ne aduce in transcendenta! Metafizica as defini-o cum ai zis si tu ca pe un pas inaintea stiintei! Totusi m-as feri de cultele neoprotestante.Nu din alte motive, doar ca nu-mi plac mie -mi se par legate de droguri, de prostie (cele mai multe). Poate gresesc?

Totusi, imi aminteste numele tau de ceva 'transcendent'! Era un serial american, in perioada psihedelica, rocker, care promova un fel de 'calator printre stele' care a renuntat la privilegiul asta doar pentru o iubire modest terestra.Dar ala nu suferea ca tine, era 'surfer'.Sau crezi ca suferea?

Cultele neoprotestante nu au nicio legătură cu transcendalitate (sper să fi scris corect),știu din experiență,nu e nimic mistic (ca să zic așa)într-un cult dogmatic ce funcționează ca o societate. Aș numi metafizica transcendalitate pentru că pune problema existenței sufletului,a lui Dumnezeu (dar nu ca un zeu, ci mai degrabă ca o conștiință eternă) Arta, da, este și ea transcendență, doarte mulți artiști se desăvârșesc prin ceea ce fac. Uite ce spune Marin Sorescu : "Orice revelaţie cere iniţiere. Şi poezia e o cale, o treaptă a cunoaşterii. Ontologia adevărului se sprijină pe rimă şi pe vers, dar cum? Ca un călăreţ pe scăriţă cu pintenul în burta calului aprig şi înspumat... Poezia rămâne pentru mine locul unde mă mai întâlnesc (mereu) cu sufletul. "

laughing Habar nu am de ce am ales numele ăsta, poate e o profeție.hee hee

'Transcendetalitate' este corect.
Adevarat este ca 'revelatia' cere 'initiere' dar cred ca e valabil si reversul medaliei.Sorescu avea har, dar singur o spune, e un 'har' muncit', precum al lui Arghezi.Si Mozart a muncit si a atins (asculta concertele de pian :17, 19, 21, 27, spre exemplu). Numai ca Shakespeare si Mozart imi par transcendenti! Ei stiau dinainte! Apoi au muncit! Poate ca si tu pari la fel.Deci, aici m-AI LAMURIT! Cred ca intuiesc adevarul in cele ce mi-ai zis : anume ca transcendenta nu se munceste, sau nu numai se munceste, este ezoterism accesibil gen alesilor cum ii numea (baiatu' ala care-mi place cel mai mult)Socrate!
Socrate impartea in 3 categorii oamenii:1.cei care au voie sa asculte2.cei care au voie sa comenteze3.cei care au dreptul sa emita idei.
Tot Socrate a facut prima oara, in istoria (banuita ) a filozofiei diferenta intre EZOTERICI SI EXOTERICI.
Dar mai avem pana la 'transcendenta".Asa cred.

Nu știu dacă contează talentul,pentru a fi transcendental,contează să te întâlnești cu sinele tău superior, într-adevăr, cei cu har (precum Eminescu sau alte genii din istorie )reușesc să tranmită ceva splendid, o reflexie a interiorului în exterior. Până la urmă asta e arta, reflectarea interiorului în exterior. Mulțumesc de compliment.