| sabin89 a întrebat:

Cum vedeți viitorul religiei? Noua credință, care se răspândește în zilele noastre, are ceva în comun cu vechea credință: recunoaște suferința de pe pământ și promite mântuirea. Nu știu dacă mentalitatea de astăzi poate fi numită credință. Cert este că până și ateul modern are obiecte sau entități în care își pune încrederea. De regulă, astea sunt: el însuși, umanitatea, știința și tehnologia. Între idolii moderni, la loc de cinste se ridică acum inteligența artificială. În Silicon Valley a existat până în 2021 chiar o biserică a inteligenței artificiale numită "Calea viitorului - Prima biserică a inteligenței artificiale". Acolo, fostul director executiv al Google, Anthony Levandowski, și-a instruit congregația în adorarea serverilor, a roboților și a algoritmilor.
Copilului i se pune în brațe telefonul mobil de pe la doi ani. Și cu timpul, poate i se va pune de la un an sau de la șase luni. Chiar de la naștere nu cred.
Având în vedere întregul tablou, cum vedeți viitorul? Va mai crede cineva în religie? În ce vor crede oamenii?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

"Va mai crede cineva în religie? În ce vor crede oamenii?"

Nu pot sa fac o predictie in domeniul asta.
Ce este insa sigur, este faptul ca religiile, (TOATE), conserva istoria, si inseamna istorie.
Cei care nu au o religie, au si impresia ca lumea a inceput odata cu ei si istoria nu are nicio importanta.
Avem si noi cretinii multigen, pe cei care i-au desfiintat pe Columb si Washington etc, aveti si voi neomarxistii, suveranistii si tot felul de #-uri pline de bizari, si nu e nevoie sa scriu eu aici ce se va intampla cu omenirea cand istoria se va pierde.
De altfel au mai existat astfel de ciudati, adoratori ai stiintei, mistificatori ai istoriei si creatori ai omului nou...si stim foarte bine ce s-a intamplat in vremea lor.

17 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

La ce bun zei inchipuiti cand zei adevarati vor pasi curand printre noi?
Si vor grai cuvinte de o intelepciune nemaivazuta. Si ne vor impartasi secrete fantastice, adevarate incantatii magice. Vor face nevazatorii sa vada iar, paraliticii sa poata merge si poate insasi moartea va ramane amintirea uitata a unei epoci intunecate.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Vor păși curând? Nu cumva sunt deja prezenți?

| sabin89 explică:

În vechea credință, un dumnezeu suveran stă deasupra timpului și spațiului. El are ochi și urechi în toate locurile și în toate timpurile, știe cele mai secrete planuri și intenții a tuturor oamenilor și dirijează inimile regilor ca niște râuri de apă. Cu tehnologia, ochii și urechile noastre pot fi acum peste tot în același timp. Prin algoritmi, "cei de sus" au acum o idee despre planurile și intențiile noastre cele mai secrete. Ei pot ghida deciziile guvernanților și pot determina curentul principal și viitorul rasei și societății noastre. Cei mai mulți oameni nu înțeleg ce se întâmplă deasupra lor, în "Cloud", dar au încredere în cel de sus, în Homo Deus, și în marile sale lucrări, minunându-se de înțelepciunea și moralitatea lui. Nu sunt astea coordonatele și principiile credinței?

| Simpatic a răspuns:

'Noua religie' prevad ca va fi condusa de sfantul chatGPT si versiunea suprema la care va ajunge el atunci, ceva de genul 3.1 cu updateuri, iar 'inchinatorii' la el vor fi toti limitatii care scot telefonul din buzunar pentru a calcula cat face 2x2!
Deja se merge pe o panta gresita cu ajutorul acestei inteligente artificiale, in ceea ce priveste intelectul omului, cei care nu citesc, dar sunt comozi chipurile, folosesc softuri sa faca totul pentru ei, ei numai sunt in stare de absolut nimic, sunt zero cunoastere! ei confunda prostia cu comoditatea! comoditate si utilitate este cand AI-ul apasa de exemplu pedala de frana a masinii noaptea pe intuneric pe un drum neiluminat, asta este ceva util si bun!
Nu cand iti face licenta si temele la scoala AI-ul, in acest caz nu este necesitate sau comoditate, aici este PROSTIA si incultura omului!
Om care va fi supus foarte usor in viitorul apropiat pentru ca el este 'comod'winking

| RAY a răspuns:

Sabin omul nu a evoluat doar tehnologia,omul tot va crede in alta zeitate atat, de partea emotionala nu putem scapa niciodata, partea emotiva duce la razboaie, crime, violuri, ura si alte privitisme, asta e

| sabin89 explică (pentru RAY):

"omul tot va crede in alta zeitate" - omul zici; adică și tu, că și tu ești om.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Mă refer la majoritate, eu nu cred in nimic, sunt lucruri de care știm prin metoda științifică

| T0T a răspuns:

Mereu au fost ciudații care se depărtează de turmă printr-un mod sau altul. Nimic special în ceea ce ai spus. Eu văd că rândul fanaticilor religioși este din ce în ce mai vocal, perturbator și o parte dintre ei se și multiplică extrem de mult, pe când ăia mai progresiști au asociate previziuni sumbre în legătură cu micșorarea populației. Nu vom scăpa de religiile vechi. Ba chiar, Islamul are o creștere extrem de puternică. Și creștinismul este în creștere.
https://www.pewresearch.org/......2010-2050/
Nu vei lua de la majoritatea oamenilor fanatismul, extremismul. E în natura majorității să fie așa. Mereu a fost așa. Fie că va veni un război, o dictatură, obiectul fanatismului se va schimba doar, nu oamenii. Decât dacă aplici inginerie genetică cu forța ceea ce nu vei putea fără un război, un mare dezastru (cum ar fi unul nuclear), cu excepția unei inginerii sociale specifice care ar trebui să dureze poate secole și care ar fi o loterie.

| Holiday a răspuns:

"Cert este că până și ateul modern are obiecte sau entități în care își pune încrederea. De regulă, astea sunt: el însuși, umanitatea, știința și tehnologia."

Mda, si in franele de la masini...

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Din contră, eu observ un curent tot mai pesimist, care a ajuns să bântuie lumea occidentală ca o nălucă, care planează deasupra capetelor noastre, a tuturor, zâmbind malevolent.
Ce tehnologie? Deja avem foarte mari probleme în ceea ce privește securitatea și protecția datelor personale; stăm toată ziua pe telefon, de-abia de mai facem altceva, în special cei tineri și copiii, lucru care le afectează masiv dezvoltarea psihică (vezi fenomenul de "brainrot"). Nu că adulții ar fi imuni - e o sectă care se izolează tot mai mult în casele lor, jucând World of Warcraft și uitându-se la anime-uri și materiale pornografice, sectă care crește pe zi ce trece. Sunt prea mulți oameni peste 25 de ani care n-au văzut o femeie goală decât pe un ecran, care nu pot vorbi o limbă străină, nu citesc nici măcar biletul de autobuz și cartonul de lapte, care n-au nicio pasiune și nicio perspectivă de viitor etc etc.
Ce umanism? Atitudinea modernă e profund mizantropă - dar și profund individualistă în același sens. Influențați de ideile lui Rousseau privind inocența idilică a naturii, omul modern este un pervertit fără niciun pic de respect pentru mediul natural din jurul său. Instituția familiei se erodează, la fel ca orice sentiment de apartenență la vreun colectiv - ca răspuns, apar grupările așa-zis "reacționare", niște idioți cărora le-a dat internetul un mijloc de-a-și propaga prostia, de o imbecilitate rizibilă, niște clovni cu vederi rasiste, misogine, neo-naziste - o pleiadă de porcării - care-l fac pe observator să-și piardă și mai mult nădejdea.
Auzim la știri de omor după omor, de furt după furt - agențiile de presă scot la iveală cele mai abjecte comportamete umane, de ți se face rău. Cum să nu devii depresiv când auzi numai asta?
Și că tot veni vorba - ție ți se pare că noi, tinerii, suntem o generație deosebit de optimistă dacă rata sinuciderilor a crescut la un nivel fără precedent?
Oamenii se simt pierduți, fiindcă mulți n-au niciun ghid, nicio busolă, umblă prin viață hai-hui, fără hartă - mi-aduc aminte de omul democrat al lui Platon.
Și politica - ce să mai vorbim de ea! Dacă e o tagmă care e universal urâtă în zilele noastre, e cea a politicienilor. Cum să vrei tu, ca tânăr, să intri în politică când vezi că numai 30% merg la vot, când vezi că aceași hoți sunt votați de la an la an, când vezi ce populism abject domină afacerile politice, când vezi că lucrurile sunt scăpate complet de sub control, când vezi lipsa de cultură, de bun-simț, de virtute a conducătorilor, când vezi că 4 ani de zile sunt o fereastră prea mică de timp să poți face ceva substanțial și chiar de faci, tot te înjură și votează hoții la anul? Ca să nu mai vorbim că nu există dorința de a schimba ceva, fiindcă nu există simțământul de națiune; e fiecare pentru el. În fond, națiunea e o idee a trecutul, pe care-l urâm (și la câte nenorociri a adus naționalismul în secolul XX, e într-adevăr greu să fii mândru de țara ta - vinovăția pentru crimele comise ne apasă atât de greu încât ne seacă de orice virilitate, de orice mândrie, de demnitate, de patriotism); individualismul domină acum, cel de care ne-a avertizat Alexis de Tocqueville.
Dar, într-adevăr, văzând ce atrocități ne-a adus colectivismul, întruchipat de nazism și comunism, mai bun e individualismul, nu? Cu toate astea, vedem că nici capitalismul nu-i bun - o societate pur comercială, fără niciun alt laison între membrii ei, nu poate rezista. E ceva ce vechii conservatori ai secolului XX, din aceeași speță cu Metternich, au prezis și au avertizat împotriva, dar n-a ascultat nimeni sau prea puțini. Și mulți habar n-au de soluția oferită de Biserica Catolică dihotomiei individualism-colectivism, anume personalismul. (Dar cum am putea fi personaliști când cuvăntul "persoană" cu toate nuanțele lui, e ponegrit, măcar indirect?) Adevărul e că trăim într-o societate mic burgheză, cu o atitudine terre-à-terre.
Și că tot veni vorba - religia! Oikofobia (cu sensul mai larg, englezesc) este cu siguranță o caracteristică definitorie a noii generații, ca generației mele, "a signature move", dacă vrei - își urăsc familiile, țara, politicienii, instituțiile, limba, cultura, civilizația, chiar pe ei înșiși. Uri mai mult sau mai puțin justificate, de la caz la caz. Și care se manifestă mai fățiș sau sunt mai greu de depistat, stau undeva în străfundurile subconștientului.
Așadar creștinismul e scos din meniu, dar și ateismul acela vicios al anilor 2010 e abandomat încet-încet, fiindcă nu poate satisface nevoia omului de spiritualitate, acea dorință înnăscută dintr-însul de comuniune cu divinul. Materialismul nu răspunde cerințelor duhovnicești, așa că tinerii apelează din ce în ce mai mult la filosofiile și religiunile orientale, la budism, la taoism, la Advaita Vedanta etc. Așa au apărut și grupările New Age.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Scuzați logoreea asta - am scris într-un flux al conștiinței, fără să stau să-mi organizez gândurile, căci aveam atâtea lucruri de zis (oh, și câte-au rămas nespuse!) încât ar fi necesitat o energie prea mare să le sortez doar pentru un comentariu pe TPU.

| sabin89 explică (pentru MeisterSchnitzel):

Nu ai de ce să-ți ceri scuze. Ai abordat o gamă largă de probleme ale zilelor noastre; și pari a fi un observator bine informat. Mă așteptam să închei și cu o notă de speranță, cu niște propuneri. Ce am putea face noi - eu, tu și alții ca noi - pentru a aduce lucrurile pe un făgaș normal. Sau suntem prea mici? Nu avem altceva de făcut decât să privim de la distanță cum se învârte roata istoriei? Cu toții am vrea să trăim într-o lume mai civilizată, mai umană, în care mașina să nu aibă ultimul cuvânt. Întrebarea este "cum?". Ce ar trebui să facem? Că, până la urmă, noi, oamenii ăștia obișnuiți, oamenii de rând suntem majoritatea; și deci raportul de forțe ar trebui să fie de partea noastră.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Tot ce ai scris aici se cuprinde într-un singur cuvânt: autodistrugere!
Dar, din păcate, omenirea a mai trecut prin astfel de situații, le-a depășit și a mers mai departe!
Problema este că omul vechi știa să supraviețuiască. Omul nou va ajunge la un moment dat să o ia de la zero, de la începuturile omenirii, a bâtei, sulițe, arcuri.
Iar, toate sectele enumerate de tine, majoritatea au apărut la sfârșitul secolului XIX, dar au evoluat după vremuri!
Dacă cauți despre teorii ale conspirației în secolul XIX, vei vedea câte sunt de actualitate și azi, nu doar atunci.
Iar, acest AI, ChatAI, vor deveni o armă mortală în momentul în care un dictator va hotărâ să îl folosească.

| MrAM a răspuns (pentru ValentinMihai78):

Https://youtu.be/a2ZBEC16yH4?si=fh6x59RoqPceMm3b
Sa speram ca nu se va ajunge acolo si acest proces va fi controlat de entitați competete.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru MrAM):

Se va ajunge! Fiecare invenție nu a fost pe deplin înțeleasă și controlată până nu și-a arătat puterea distructivă în mâinile unui dictator!

| LaviniuA a răspuns:

Eu cred ca rasa noastra prapadita o sa dispara usurel si sigur (boli, razboaie, cataclisme). Si apoi vor pasi pe pamant supraoamenii, ca niste zei, de prin pesteri si din spatiu. Vor avea noua lor religie, vor repara ce e stricat si o noua rasa va stapani pamantul happy

Imi cer scuze daca a fost "gaslighting" aka sminteala laughing

| EestiSodalane a răspuns:

Viitorul religiei este ecumenismul, din păcate. Asta este în mod evident directia de azi. Se pune accent pe minimizarea diferentelor dintre religii ca sa se ajungă sa le uneasca pe toate intr-o singura religie si cel mai probabil foarte multi, daca nu chiar majoritatea oamenilor vor adera la aceasta religie.