Andrei si Ion spun adevarul, iar Barbu minte.
Daca Andrei spune adevarul, atunci Barbu minte, asta inseamna ca Ion spune adevarul.Ion spune ca Andrei sau Barbu mint si afirmatia este corecta.
Daca in schimb Andrei minte, atunci Barbu spune adevarul.Deci,Ion minte, dar Ion spune ca Andrei sau Barbu mint prin urmare exista o contradictie. Asadar, Andrei nu poate minti.
Ai rezolvat bine. Intr-adevăr, dacă Andrei spune adevărul, înseamnă că Barbu minte. Dacă Andrei minte, înseamnă că Barbu spune adevărul. Deci oricum, şi într-un caz şi în altul unul minte şi altul spune adevărul. Deci Ion are dreptate când spune că unul din ei minte. Deci dacă Barbu a spus că Ion minte (şi doar văzurăm că Ion spune adevărul), e clar că Barbu minte.
Nu ştiu dacă eu am formulat-o mai clar sau mai încurcat, dar amândoi am spus acelaşi lucru.
Pai daca Andrei minte atunci Barbu spune adevarul si invers. Este imposibil ca amandoi sa minta, sau ca amandoi sa spuna adevarul.
Prin urmare afirmatia lui Ion "Andrei sau Barbu minte" este adevarata. De unde rezulta ca Barbu minte atunci cand spune de Ion ca ar minti, iar Andrei spune adevarul atunci cand il acuza pe Barbu ca minte.