| AnIsOaRa_5434 a întrebat:

Cum visam? Cat timp dureaza visul? De ce visam?

Răspuns Câştigător
| Diana_3831 a răspuns:

Visele nostre au o semnificatie, ele incearca sa ne vorbeasca, sa ne arate ceva, sa ne previna asupra unor posibile intamplari. Nu mai putin adevarat este faptul ca visele sunt si rezultatul unor lucruri pe care mintea le-a retinut in ziua respectiva si care nu au neaparat o semnificatie dar care pot sa arate ceva ce nu a fost observabil in momentul real si a fost retinut de minte si redat in momentul oniric.

In urma cu mai bine de 100 de ani, Sigmund Freud spunea ca visul este cheia cu care patrundem in abisurile fiintei, in inconstient. Cartea sa, "Interpretarea viselor" a marcat un punct de cotitura in analiza vietii inconstiente. Insa, in acelasi timp, a dus la reevaluarea visului. Teoria visului, asa cum a fost ea conceputa de Freud, avea sa influenteze in mare masura cercetarile din acest domeniu din secolul XX. Pentru ca subiectul e unul prea vast, in mod deliberat am lasat deoparte chestiuni precum rolul visului in arta si literatura sau semnificatia visului in traditia populara.

Ce sunt visele?
Visele sunt limbajul sufletului. Originea lor este necunoscuta si, daca nu le retinem, le pierdem, ramanand astfel mai saraci cu o amintire sau cu anumite indicii care ne-ar fi putut ajuta sa ne rezolvam mai bine problemele din viata de zi cu zi.

S-a constata ca in medie, la aproximativ 8 ore de somn omul viseaza o perioada de 2 ore deci petrecem o treime din fiecare noapte visand. Cercetarile au evidentiat faptul ca, pe parcursul vietii unui om, visul acopera un interval de timp de ordinul anilor.

In timpul visului, interactionam cu o multime de oameni, locuri, lucruri. Un vis este o halucinatie, o calatorie fantastica in somn, o lume paralela unde se pot intampla lucruri pe care ni le dorim sau nu. Un vis este o stare care ne elibereaza de stres sau incearca sa ne distraga atentia de la problemele cotidiene.

In paginile dedicate interpretarii viselor veti invata sa interpretati anumite fragmente sau parti ale visului. Toate interpretarile nu au o baza stiintifica ci provin din experiente din diverse interpretari si analogi din viata reala.

Interpretarile cu privire la motivele pentru care visam au variat de-a lungul ultimului secol. La fel de mult a variat si importanta data visului ca fenomen psihic. Putem vorbi de cel putin trei mari directii de cercetare sau viziuni asupra visurilor:
Prima ar fi ca visul n-are o insemnatate aparte: mintea continua sa ramana activa in timpul somului, iar visele nu sunt decat o manifestare a acestei activitati. Imagini stocate de-a lungul zilei apar in vis.


A doua ia in considerare o serie de procese care se petrec in timpul somnului, cum ar fi consolidarea memoriei si trage concluzia ca visul ar fi expresia acestora.
In fine, a treia directie de cercetatre acorda visului un loc central. Visul este important si e considerat o activitate psihica coerenta, care are un sens.

12 răspunsuri:
| baru a răspuns:

Glumesc, ca sa nu vedem adevarata viata. Pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate visa si cu ochii deschisi...

| Butsilee a răspuns:

Visam cand avem prea multa imaginatie;
Visam cand ne culcam cu griji;
Visam cand vrem sa visam;
Visam cand vrem sa se intample o inchipuire... ceva ce nu prea e posibil.
Cat timp, nu stimthinking Putin banuiesc 15 min (pune pe cineva cat timp dormi sa vada cat timp scoti sunetelaughing)
Visam pentru ca avem nevoie de aceea unica speranta, ca acea dorinta poate se va indeplinithinking
Sper ca te-am lamurit :*

| marrr a răspuns:

Visele tin foarte putin, cateva secunde sau un minut, desi ti se pare ca ai visat toata noaptea. Visam lucruri legate de ziua ce tocmai s-a terminat, lucruri pe care ne-am concentrat sau la care ne-am gandit multthinking Cam atat stiubig grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am citit astăzi că un vis profund durează aproximativ 7 secunde.Visăm pentru că ne-am culcat cu gândul la ceva.Visăm şi cu ochii închişi, dar şi cu ochii deschişi.

| RobYnRobYn a răspuns:

Visul se intampla in subconstient. Acesta dureaza 5-6 secunde, iar unele iti pot ramane in minte. Visam ca sa nu ne plictisim in somn-ai tu o cauza mai buna?

| octavian a răspuns:

Deci, la intrebarea "Cat dureaza visul?" pot sa-ti rapund. Un vis poate sa dureze de la cateva secunde pana la chiar cateva minute. S-a dovedit ca putem visa de 4-5 ori pe noapte, intervalul dintre vise e foarte scurt. 1 vis este dintre cel mai lung... dar pe care nu il tinem minte, la fel si al 2-3-lea. Unii poate sa tina minte numai ultimele 2 vise... restul din pacate nu le tine minte, dar, unele vise pot dura si cateva secunde, de ex. Cineva a tras un foc de pusca afara in apropierea casei tale, si imediat te trezesti si spui: imagineazat-i ce am visat, stateam cu prietenii si s-a inceput o incaierare si pana la urma s-a incheiat cu focuri de arme. Iata un ex. 1-2 sec= 10-15minwinking

| Vev_4005 a răspuns:

Un vis tine o secunda sau mai putin de o secundahappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E o prostie ma cu in medie din 8 ore visezi 2. Un om normal viseaza cateva secunde inainte sa se trezeasca. Informeaza-te baiete inainte sa vorbesc aiurea straight face

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cititi The Secret de Rhonda Byrne - the secret of low atraction - visurile sunt strans legate de legea atractiei, visam despre lucrurile la care ne gandim, despre lucrurile de care ne e frica, despre cele care ne-au atras atentia. Se spune ca visele de joi spre vineri si cele de sambata spre duminica se implinesc, asta pentru ca sunt cele mai profunde. Dupa 4 zile de munca, noaptea de joi spre vineri e foarte odihnitoare si e noaptea in care constientul nu influenteaza visele, la fel si cea de sambata spre duminica, sambata iti pui totul la punct, e zi de distractie poate, tot o zi obositoare.

| LeonarddStylezz a răspuns:

Bun. Desi am putina experienta de viata am reusit sa trag cateva concluzii:

1.De obicei visam ceva neimportant(nebagat in seama de noi) din cursul zilei trecute;

2.Nu visam 2 ore din 8 dar nici 1 sec sau 3 cate a zis cineva.Depinde, eu cred ca visam in jur de 1 minut si ceva 1 minut fara ceva.

3.De ce Visam?---Foarte Simplu.Visam pentru. ca subconstientul nostru lucreaza(ma refer in somn) si de obicei visam de ce ne este cel mai frica ca putem invinge sau ca ni sa indeplinit o dorinta.;-)
Sau deseori apar "Vise Urate"---sau---"COSMARURI"
rolling on the floor Doamne un cosmar este format din temerea noastra deci spre ex :
*Cosmarul 1 in lume - Visezi ca iti mor parintii si persoanele apropiate*SE POATE NUMI UN COSMAR NU?
*Cosmarul 2 in lume :Esti urmarit de cineva prin scari de blocuri si ASSASINAT rolling on the floor (Am visat asta odata si sunt sigur ca peste 80 % dintre noi au visat ceva asemanator)
*Cosmarul 3 in lume ---O lume imaginara, virtuala total opusa fata de cea pe care o traim, cu diferite interpretari-----Credeti-ma nu ati vrea un astfel de vis crying-----

Sper ca ti-am fost de ajutor!

| Riuca a răspuns:

Salut,

Desi s-au facut multe studii asupra somnului, inca mai sunt lucruri de aflat si nimeni nu poate spune cu siguranta de ce visam si cum visam.

Ceea ce se spune este ca un vis poate fi interpretat in mai multe feluri si ca poate simboliza anumite lucruri, ca incearca sa ne arata ceva. Ei bine, nu mereu se intampla asta.
De visat, poti visa multe lucruri care nu au legatura cu viata reala sau lucruri pe care nu ti le amintesti in nici un chip. Poti visa despre o persoana pe care ai vazut-o doar o fractiune de secunda, insa subconstientul tau a inregistrat-o. Grijile, fricile, dorintele etc. se pot transpune in vis, acolo unde nu exista un spatiu temporal.
Aici mai multe informatii, in engleza despre vis http://science.howstuffworks.com/......-dream.htm

Cat dureaza? Avand in vedere ca visezi doar intr-o anumita faza a somnului (Rem), de la cateva secunde pana la 45 de minute. Dar cu exactitate, asa cum am spus, nimeni nu stie. Timpul e masurat in viata reala, in planul fictiv putand fi diferit.

Poti citi si pe wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Dream sau cauta pe net diverse informatii legate de vis. Gasesti o groaza. Stiu ca si in cartea de psihologie erau cateva lucruri interesante.