Dacă ar exista dovezi indisputabile că acum mii de ani ar fi existat o altă civilizație capabilă să trimită vehicule pe Marte, nu crezi că ar fi un subiect studiat pe întreaga planetă de ramuri dedicate ale științei?
... si sa dea peste cap constructul religios care produce mii de miliarde de coco in fiecare an? Hell, no!
Având în vedere că religia a supraviețuit chiar și după ce teoria evoluției a demonstrat clar că nu suntem deloc niște creaturi speciale ci suntem doar rezultatul a miliarde de ani de mutații, sunt convins că religia nu ar avea dificultăți să supraviețuiască și dacă s-ar demonstra că au mai existat civilizații mai avansate.
Ar fi suficient să continue să nege orice nu-i convine, iar oamenii religioși ar continua să creadă că sunt "copiii speciali ai unui Dumnezeu iubitor și drept" pentru că asta le oferă confort.
Dar revenind la întrebare, din păcate chiar nu există niciun indiciu credibil că Pământul ar fi fost vreodată populat de o civilizație mai avansată decât cea de astăzi.
Da, au existat civilizații care au realizat lucruri extraordinare (și uneori aproape inexplicabile) pentru nivelul lor tehnologic, dar în niciun caz nu avem vreun indiciu că vreo altă civilizație ar fi deținut arme nucleare, rețele de sateliți sau procesoare cuantice.
Teoria evolutiei ramane o teorie, nu e infailibila si nici completa. Buba e ca civilizatiile mai avansate ar cam da peste cap crestinismul si biblia bine de tot. Legat de intrebare, ai Nazca, ai piramidele egiptene, ar fi una-alta... dar, desigur, nici astea nu sunt chestii batute in cuie. Tot ce avem pana acum privind evolutia si trecutul indepartat sunt teorii.
1. Am auzit de atâtea ori afirmația că "teoria evoluției este doar o teorie" încât efectiv am obosit să mai explic greșeala semantică pe care o fac cei care spun acest lucru.
O să mai fac totuși un efort și de data asta:
În domeniul științei, termenul de "teorie" NU înseamnă "ipoteză nedemonstrată" sau " presupunere".
O teorie științifică reprezintă " o explicație a unui aspect al lumii naturale care poate fi testată în mod repetat și verificată în conformitate cu metoda științifică, folosind protocoale acceptate de observare, măsurare și evaluare a rezultatelor."
Așadar "teoria evoluției" nu este "doar o teorie", ci este o realitate observată, verificată și demonstrată în mod repetat prin protocoale științifice.
Sigur că nu este nici infailibilă nici completă în sensul că nu are toate explicațiile, dar în niciun caz nu este "doar o teorie" în sensul de "supoziție". Mecanismul evoluției este indiscutabil corect.
2. Liniile de la Nazca sau piramidele egiptene sunt în esență niște desene în deșert și niște mormane de pietre. Impresionante pentru epoca și nivelul civilizațiilor care le-au creat? Cu siguranță! Dar la același nivel tehnologic cu civilizația noastră? Nici pe departe.
3. După cum am explicat, civilizațiile avansate nu ar da peste cap nici creștinismul nici biblia. Oamenii ar continua să creadă în ele din același motiv pentru care cred și acum: pentru că le oferă confort și alinare psihică, nu pentru că se bazează pe realități istorice.
1. Partea originilor nu poate fi observata/verificata, sa fim onesti. Nici dpv religios, nici stiintific. Inca.
2. Nazca sugereaza ca cine le-a facut a putut cumva sa priveasca de sus zona. Foarte de sus. Legat de piramide, pe ele ar fi ceva desene cu astronauti, avioane/rachete, deeci...
3. Unii, da, insa cred ca esti de acord cu mine ca o astfel de certitudine stiintifica ar da si mai multa munitie scepticilor.
1. Sigur că există încă semne de întrebare referitoare la tranziția de la anorganic la organic, dar nu există dubii asupra existenței procesului de evoluție. Este absolut clar faptul că oamenii nu au "apărut" brusc, ci sunt rezultatul unei evoluții.
2. Nazca nu sugerează neapărat că cineva le-a privit de sus. Au fost demonstrate metode de desen la scară mare care necesită doar cunoștințe de geometrie elementară.
Cât despre desenele cu "astronauți și avioane/rachete" de pe piramide, să fim serioși. Niște desene stângace cu niște personaje care se uită pe cer la un triunghi nu sunt în niciun caz o dovadă a capacității egiptenilor de a călători în spațiu. Mi se pare de-a dreptul hilar să cred că o civilizație care nu stăpânea nici măcar arta perspectivei în desen era capabilă de zboruri spațiale.
3. Nu, nu cred că o dezvăluire științifică de genul "acum 20 000 de ani a existat o civilizație avansată" ar avea vreun impact considerabil asupra credincioșilor actuali.
Oamenii care cred că Noe a înghesuit toate speciile planetei pe o barcă nu vor fi convinși de absolut niciun argument științific să se îndoiască de credința lor. Nu așa funcționează.
Cât despre poziția oficială a bisericii, ar fi extrem de simplu: Ori ar nega validitatea descoperirii (cum au făcut cu atâtea altele) ori ar găsi o metodă să incorporeze descoperirea în narațiunea religiei și să o facă să lucreze în favoarea lor (este atât de simplu să spui că "au fost un popor pedepsit de Dumnezeu cu extincția pentru că au căutat prea multă cunoaștere și au început să se creadă ei înșiși dumnezei" - se mulează perfect pe toată narațiunea actuală).
1. Ramin dilemele cu partea de la originea universului la momentul zero al vietii pe planeta asta.
2. De acord cu Nazca, in principiu, dar la egipteni poti lua in considerare si posibilitatea ca ei sa nu fi calatorit nicaieri, insa "zeii" lor sa fie de fapt membrii unei rase superioare.
3. Din pacate cam da, astia fac sa se muleze mai orice pe biblia aia...
@1997: Ce treaba are caracterul uman cu EVOLUTIA rasei din punct de vedere biologic, inainte de orice altceva?
Nu te mai stresa sa explici ca nici nu ai ce. Teoria este teorie,adica nu-i confirmata,chiar daca arata ceva observatii.
Sa confirmat de multe ori ca teorii care se credeau realitate,in fapt erau total gresite,asa ca mai scurteaza si nu mai explica inca a a mia oara.
Realitate observata ce anume,despre ce vorbesti? Sa nu spui ca s-a observat evolutia sau si masurat,wow uite mai aflam cate ceva nou.
Teoria evolitiei este o teorie,dupa cum si numele ii zice,nu ca asa ii zic unia, nu este nici o greseala nimic.
Cind o sa vii sa arati clar ca evolutia exista, atunci or sa te creada toti si teoria nu o sa se mai numeasca teorie.
Pina una alta, este doara o teorie, observatiile despre care vorbesti ar fi ceva adaptare la mediu, nu evolutie.
Dar ce inseamna pentru tine evolutie?
Pentru cei ca tine evident că nu are sens să mă stresez să explic ceva.
Este ca și cum aș încerca să explic unui ghiveci cu flori.
Explica cei aia evolutie, nu veni doara sa spui ca nu-i teorie.Asa si eu zic ca e teorie, acum care are dreptate?
Sa fie ca tine ar trebuie sa si explici, sa arati, bla bla.Nu pamint de flori, vorba ta
Piramidele si restul constructiilor din Egiptul antic.
In ziua noastra inca nu se cunoaste tehnologia folosita, cu toate ca avem zeci de mii de ingineri constructori care proiecteaza pe calculatoare.
Am obosit, "dovada" trebuie mai intai acceptata si introdusa de catre presa si profesori, ca publicul sa stie si accepte existenta sa. Altfel te zbati mancand bataie de la educatii care se baga sa se ocupe ei de problemele tale.
Mohenjo-Daro. S-au gasit schelete radioctive, care sugereaza faptul ca in urma cu mii de ani, acolo ar fi avut lor un eveniment (atac/accident) nuclear.
Problema cu dovezile este ca pe parcursul a mii sau sute de mii de ani, se degradeaza.
De exemplu, un oras al civilizatiei noastre, daca ar fi parasit, in cateva mii de ani, ar fi recucerit complet de natura. Daca trec vreo 100000 de ani, nu va mai exista nici un semn ca a fost ceva vreodata acolo. Materialul care rezista cel mai bine trecerii anilor, este piatra (vezi piramidele), dar nici macar ea nu e indestructibila. Daca trece indeajuns de mult timp, eroziunea apei si a vantului, sterge chiar si urmele unor constructii din piatra.
Frate este haos în lume numai oameni falși și mincinoși unde vezi tu evoluție? Ești orb.
Alea nu sunt dovezi empirice, sunt doar povești. Și dacă te întrebi ce bază au: probabil civilizația minoică.