Nu exista dovezi stiintifice care sa ateste existenta vreunui zeu.
lory1995 esti penibila! iti poti vedea creierul daca chiar vrei asta si sunt destule metode, iar in plus nu trebuie neaparat sa-l vezi cu ochii. Atat timp cat poti judeca e clar ca ai si creier. Insa pe d-zeu nu-l poti percepe prin absolut nimic, poate doar credinciosii sa-l perceapa in delirul lor.
Siinta este o notiune umana, nu poti obliga o fiinta superioara omului sa se supuna unor reguli inventate de acesta. Dar totusi sa incercam: existenta armoniei cosmice denota controlul unei entitati (fiinte) inteligente. Chiar stiinta umana care se ocupa de existenta omului, genetica, are ca baza filozofica, creationismul.
"edoru a răspuns: Onorabile, care ştiinţă face asta, Genetica? Genetica nu se va ocupa niciodată cu problema primei fiinţe - întrucât e inutil să dezbată asta, astfel alegand varianta comodă, comună -, ea se ocupă de studiul organismele sub aspectul ereditarului" Ai dreptate, ideea era ca si stiinta umana se bazeaza pe existenta Dumnezeirii. Dumnezeu spune: cercetati-ma. Omului i-a fost data dorinta de cunoastere la creatie. Oare poate fi comparat Dumnezeu, Izvorul cunoasteri si al stiintei, fauritorul universului cu o baltoaca statuta a unei asa zise stiinte plina de incertitudini si aberati omenesti? Care stiinta, unde-i stiinta, dupa care legi este facuta stiinta asta? In Iov, cea mai veche carte din Biblie (peste 1500 de ani inainte de Hristos) Dumnezeu Il intreba pe Iov:... oare unde ai fost tu cand am facut EU constelatiile? Asa ca intreb si eu, oare unde era stiinta umana cand se scria aceasta carte din Biblie in care printre altele se spune ca in univers sunt nenumarate lumi locuite, ca pamantul este rotund, etc., etc.
@Ţepes, nu ar fi o imbecilitate să căutăm să demontăm ceva ce nu există? Mai mult, tu ceri tot celor care nu cred să-ţi demonstreze existenţa lui Dumnezeu şi in acelaşi timp nu ai niciun argument pentru existenţa sa? E fără sens ce propui, asemănător pildelor - contraintuitive şi deseori în raport de contrarietate - Bibliei.
O să vă certaţi teribil în ceea ce priveşte Ştiinţa şi Dumnezeu, iar singura satisfacţie pe care o veţi avea se va reduce la imposibilitatea (voluntară) a fiecăruia de a adopta şi alt unghi de abordare când argumentele vă sunt împotriva.
@danut: Onorabile, care ştiinţă face asta, Genetica? Genetica nu se va ocupa niciodată cu problema primei fiinţe - întrucât e inutil să dezbată asta, astfel alegand varianta comodă, comună -, ea se ocupă de studiul organismele sub aspectul *ereditarului* - lucru mult mai important pentru aceşti cercetători. Cineva, mai sus, a spus că Dumnezeu este certat cu Ştiinţa, dar, îndrăznesc să propun, nu în sensul că nu o înţelege, ci că noi nu o înţelegem. Oricum, cercetaţi, doar astfel veţi găsi răspunsuri.
@danut: Dragule, îl sfidăm pe @andreig, dacă aduci exemple biblice şi nu-i drept. Ştiinţa umană se bazează pe descoperirile pe care omul însuşi le-a facut. Iar tot ceea ce este, reprezintă *descoperirea* omului. Nu i-a fost *dat* omului să cunoască, ci omul însuşi a descoperit că a cunoaşte – a cerceta – înseamnă a aplica un strat de confort vieţii proprii. Poate am să te supăr cu afirmaţia următoare, dar şi tu, ca şi @Tepes, vrei să comparăm o "baltă" cu "nimic", plecând de la presupoziţia că *nimic* există. Aberaţia pe care dumneata o numeşti Omenirea, este tot ceea ce ai. În groapa asta de gunoi, numită Omenire, fiinţăm. Nu o să ai nimic mai mult, niciodată. Şi, în încercarea de a mă recompensa dacă te-am ofensat cu afirmaţia mea propunându-l pe Dumnezeu ca fiind "nimic", îţi declar deschis că "băltoaca asta stătută" va fi primul şi ultimul lut al existenţei tale. Ştiinţei acestea mizerabile, mocirlite, îi vei da socoteală şi nu căuta să te sperii de ştiinţele naturii, ci de cele ale legităţii firii. Acestea din urmă sunt legile reformulate permanent ca tu să le accepţi şi impuse ca imposibil de depăşit (oameni către oameni – asta ar tebui să dea de gândit). Dar nu pare asta o neştiinţă a Ştiinţei? Şi, cu siguranţă, ai vrea să-mi spui acum că din propriul argument am acceptat necunoaşterea ca fapt normativ şi definitoriu al naturii noastre (umane). Iată cum ştiinţele şi legităţile cercetate de oameni, sub orânduirea ideilor băltocii mizere, pot deveni cele mai puternice otrăvuri în propria medicaţie. Prin asta, deşi ar parea contradictoriu, propun utilitatea, dar şi legitimitatea, ştiinţei mai mult decât oricând, întrucât scopul ştiinţelor, dacă-ţi era incert, este aflarea adevărului. Izvorul cunoaşterii nu poate fi Dumnezeu, iar asta îţi va confirma atât un agnostic, cât şi un dogmatic (religios), căci dacă ar fi însuşi sursa, tot ceea ce ne-ar fi oferit spre exploatare ar fi limitat pentru că finalitatea religioasă, mântuirea, să se împlinească. Pe de altă parte, cu rugamintea ca @andreig să mai tolereze o minimă intervenţie deviată de la "canonul" propus, în nicio Biblie nu scrie că pământul este rotund. În nicio biblie nu se oferă cunoaşteri ştiinţifice, ci tot ceea ce oferă cărţile numite şi sfinte sunt dileme morale inspirate din fapte de viaţă cu rezolvări aferente crezului: întoarce şi celălalt obraz pentru Creştini, ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte pentru islamici şi iudaici et cetera.
Aş vrea, spre final, să supun cercetării noastre urmatoarele, dar sunt nevoit să te citez înainte: "unde era ştiinţa umana când se scria […], sunt lumi nelocuite […], pământul este rotund". Ştiinţa – omul – îţi poate răspunde la această întrebare cu *inexistenţa la momentul acela a omului* şi pot demonstra asta mai mult sau mai putin ştiinţific – când spun *puţin ştiinţific*, conchid că se poate demonstra prin logică simplă, chiar de bun simţ – fără să apeleze la "tainele divine". Divinitatea – religia – nu va putea niciodată face asta fără apelul la ştiinţă pentru a păstra un minim al decenţei explicative.
Un apel la "raţiune" face @Tepes răspunzând la o alta întrebare unde ne spunea că au trecut peste 7500 de ani de la apariţia lumii, două mii numai de la Isus încoace şi nu suntem capabili să răspundem la întrebări atât de simple despre creaţionism. Eu, din aceeaşi raţiune, aş înclina să spun că aceşti ani au trecut în favoare ştiinţei, nicidecum în defavoarea acesteia. Ştiinţa a dat răspunsuri – biblioteci întregi – pe când conceptul divin a rămas, spre ruşinea lui, la acelaşi nivel.
Nu înţeleg de ce vă chinuiţi să demonstraţi ştiinţific inexistenţa lui Dumnezeu, când ar trebui să daţi tuturor cu ştiinţa în cap odată ce e atât de evidentă existenta lui Dumnezeu, dacă este.
-spre studiu, dar nu pentru dogmatici, ci pentru cei cu înclinaţii ştiinţifice: Big Bang-ul, acceptat ştiinţific în zilele noastre.
@lory1995
"Este ca in acea zicala: nu exista Dumnezeu pentru ca nu-l vedem. Dar oare creierul celui ce nu cred aceasta, el si-l poate vedea? Asta inseamna ca nu exista?"
Asta e din strafundul inteligentei tale?
Te asigur eu ca daca sari in cap de la o oarecare inaltime o sa-ti vada ceilalti creierul...
Hmm
am vazut doua documentare pe care ti-le voi recomanda si tie, merita vazute
Ingerul digital
si Dovezi ale existentei raiului, tot documentar
Dumnezeu nu are treaba cu stiinta. Oamenii de stiinta cerceteaza lucruri exacte, concrete, iar Dumnezeu este ceva abstract, situat intr-o sfera total opusa obiectivelor stiintei. Tine de morala fiecaruia dintre noi sa credem sau nu in existenta lui. Stii cum se zice:
Daca nu crezi in Dumnezeu si el nu exista nu pierzi nimic, dar daca nu crezi in Dumnezeu si el exista pierzi totul.
Nu exista dovezi stiintifice ca Dumnezeu exista insa nici ca nu ar exista. Oamenii de stiinta inca bajbaie cu intrebari simple. Cineva sau ceva tot trebuie sa existe acolo undeva...sus...
Pai uita-te in jurul tau si vei vedea dovezile! Depinde insa de tine daca vrei sa accepti aceste dovezi sau nu!
Uite cateva : http://sldsjd.wordpress.com/......-evolutia/
Eu zic totusi ca Dumnezeu nu sfideaza stiinta, si pe langa asta ca si crestin protestant stiu ca Dumnezeu exista si traieste, este o persoana si nu o notiune...:)
Buna.
Nu exista dovezi stiintifice ca ar exista Dumnezeu, asta nu inseamna ca nu exista.Toti oamenii de stiinta care studiaza diferite subiecte au ajuns pana intr-un anumit punct, insa tot s-au oprit undeva, ajungand la concluzia ca nu pot merge mai departe.
Au reusit oamenii de stiinta sa faca tot ceea ce s-a facut demult, lucruri care se cred a fi facute de Dumnezeu? Nu.
Este ca in acea zicala: nu exista Dumnezeu pentru ca nu-l vedem. Dar oare creierul celui ce nu cred aceasta, el si-l poate vedea? Asta inseamna ca nu exista?
Depinde de fiecare daca vrea sa creda sau nu, insa atata timp cat suntem crestini-ortodoxi, ar trebui macar sa credem, nu neaparat sa mergem in fiecare duminica la boserica.
La revedere!
DEocamdata sa presupunem doar ca Dumnezeu exista, daca exista atunci ii perfect, atunci omul care inca nu a reusit sa creeze nimic perfect cum ar putea sa descopere sau sa studieze perfectiunea. Dar pana atunci ar trebui sa stii ca daca lungimea tuturor venelor tale care este de mii sau milioane de km ar fi cu doar 5 metri mai scurte nu ai putea trai.crezi ca totul a evoaluat atat de perfect?
Mai baieti ce aveti suteti cu capu sau va spalat care creierul? daca sar dezvalui tat adevarul despre minciuna divina ca numai asa o putem numi pe religie si tot ce e legat de ea near scapa de sub control n-ar mai exista armata guverne dracii sai ia.ar fi totul un mare haos religia a fost este si sper sa nu mai fie sa se desfiinteze odata pentru totdeauna a doua putere in stat uite sa va intreb eu ceva "credinciosilor"care sunteti astia se plang ca acum avem un dezechilibru intre cei care muncesc si cei intretinuti adica someri pensionari cu handicap etc dar de salariile preotilor nu zice nimeni nimic dc? pentru ca sunteti credinciosi si va bate d-zeu nu? trezitiva ba si mai rationalizati
Cauta Lee Strobel-a case for a creator.Fiecare dovada a neexistentei lui Dumnezeu este analizata si eliminata in parte, prin dovezi stiintifice, nimic legat de Biblie.Desi,legat de Biblie ar mai fi o dovada legata stiintific. Faptul ca,daca iei si citesti in parte cartile sfinte ale oricarei religii, chiar si daca au fost scrise de acelasi autor, sunt pline de contradictii.Dar Biblia, in ciuda faptului ca are o gramada de autori, nu are nici macar o contradictie.Arabii chiar au un institut care cauta contradictii in Biblie, dar nimeni nu gaseste nici macar una.
anonim_4396 întreabă: