| cristi202 a întrebat:

Daca a existat evolutia, cum de pasarile zboara? Pt ca sa le creasca aripi, conform teoriei, a trebuit sa treaca milioane de ani. insa in toate aceste milioane de ani, toate acele animale care au trait, trebuie sa fi avut ideea de zbor, pentru ca urmasii lor sa ajunga sa zboare. De unde acea idee de zbor la niste fiinte fara gindire? Oare zborul nu infirma evolutia? Sau or fi avind (sau ori fi dobindit - de unde?) dinozaurii (stramosii pasarilor) cunostinte de aerodinamica?

Răspuns Câştigător
| syme a răspuns:

Cristi202,
Teoria evoluției nu susține că „a trebuit să treacă milioane de ani pentru ca păsărilor să le crească aripi". Dar de dragul discuției hai să plecăm de la premisa că ar fi fost nevoie, conform teoriei, de aceste milioane de ani. Întrebarea care se ridică însă este legată de ceea ce tu numești „ideea de zbor". De ce ar fi trebuit în toate aceste milioane de ani ca organismele cutare să aibă ideea de zbor? În ce fel este susținută această presupunere de teoria evoluției?
Pentru că dacă în teoria evoluției lucrul respectiv nu este deloc necesar, iar tu îl avansezi ca fiind o parte implicată ori susținută de evoluție, atunci de fapt nu ataci în niciun fel evoluția în sine, ci o teorie pe care ai adus-o tu însuți la viață (care nu se află în raport de identitate cu evoluția). Apoi, dacă păsările, pentru a zbura, trebuie să aibă ceea ce numești „idee de zbor" și susții că nu puteau avea acest lucru niște ființe fără gândire, atunci se ridică întrebarea: „Oare păsările actuale au gândire?"
Raționamentul care poate fi construit în urma a ceea ce afirmi este următorul:
P1: Păsările, pentru a zbura, trebuie să aibă ideea de zbor.
P2: Pentru a avea ideea de zbor, este nevoie ca respectivele organisme să gândească.
P3: Păsările de astăzi zboară.
C: Păsările de astăzi gândesc.
Așadar, fie că păsările de astăzi gândesc, fie că nu gândesc, în ce fel poate fi folosit zborul ca un argument împotriva evoluției? Pentru că dacă păsările nu gândesc și totuși zboară, atunci se pare că nu este nevoie de respectiva gândire pentru ca evoluția să fie adevărată. Pe de altă parte, dacă păsările de astăzi gândesc (orice ai înțelege prin acest termen când îl atribui păsărilor), pe ce te bazezi când spui că păsările (sau organismele) din trecut n-au avut un fel asemănător de gândire?

53 răspunsuri:
| Dannyjj a răspuns:

@cristi202 mai devreme ti-am vorbit despre "tendinta de a face ceva"
Pai sa o luam de la inceput ca vad ca asta te intereseaza.
Inceputul: cand pasarile nu stiau inca sa zboare si au vazut frunzele copacilor cum cad incet (planand putem sa zicem), uite de unde le-a venit pasarilor ideea de a zbura.
Si cand am vorbit de tendinta de a face ceva, de a reactiona, exemplul din raspunsul meu precedent si un alt exemplu mai bun zic eu chiar daca omul nu stia ce inseamna echilibru "Cand aluneci, te balansezi sa iti prinzi echilibrul la loc, fara sa mai stai pe ganduri" acum cu pasarile, as mai putea sa zic ca pe langa ideea cu frunzele, pasarile au avut si tendinta de a zbura( la inceput tendinta de a sari) dupa hrana sau dupa seminte de exemplu (la floarea soarelui). Ce vreau sa zic este ca pasarile nu neaparat au avut ideea de a zbura ci toate fiintele au avut tendinta, reactia de a sari si unele care chiar au talentul de a da din aripi si sa zboare, dupa lucrurile din jurul nostru si cel mai adesea dupa hrana.

Sa iti raspund si la intrebarea "exista prea putin timp pentru schimbari atit de mari incit de la o singura celula sa ajungi la un intreg sistem cum e corpul uman..."
Pai eu zic ca a fost timp suficient ca sa se ajunga de la fiintele unicelulare, la fiintele mari care traiesc astazi, pentru ca evolutia sa dobandit de la urmas la urmas, in 100 de ani cate specii se nasc si cati urmasi lasa? Dar in 1000, dar in 3, 5 miliarde de ani?
Noi in mai putin de 3 secole am ajuns de la oamenii care traiau pe intuneric, la oamenii care au atatea tehnologii, masinarii la degetul mic (pentru ca cineva a creat un lucru mai simplu, altii peste cativa ani au imbunatatit acel lucru si asa mai departe, totul tine de urmasi).
La fel si cu fiintele care pot sa evolueze extrem de rapid.

| Dannyjj a răspuns:

Nu sunt eu foarte religios, eu zic ca este vorba de religie un pic si evolutie.
Este nevoie de oameni ca sa fie puse in miscare masinile(de a fi create si dupa aceea ca masinile sa se miste, la roboti la fel).
Oamenii si celelalte fiinte zic eu ca au avut nevoie si ei la randul lor de cineva ca sa se puna in miscare(lasam la o parte evolutia, si daca vorbin de evolutie, la prima fiinta este aceeasi poveste)
Desigur, voi primi voturi nefolositor si stupid, pentru ca oamenilor le este mai usor sa zica: acel robot este creat de japonezi, masina aceea de nemti si omul nu are creator. Omul de catre cine este creat? Si cum se poate misca fara ajutorul nimanui?
Nu sunt eu foarte religios dar totusi zic ca prima "scanteie" a fost data de catre un creator, care a lasat unele legi ale fizicii in aceasta lume ca evolutia sa fie posibila.

| Dannyjj a răspuns:

@Nicotine profesore, nu imi da mie carti care au autori care gresesc enorm, au descoperit si ei ceva si se pun sa scrie carti, omul daca descopera un lucru nu inseamna ca si stie absolut tot despre acel lucru, daca ar sti totul despre acel lucru l-ar si putea creea din nimic in materie prima, iar mai apoi sa-l puna in miscare dar toate astea fara unelte(foarte important cand am zis sa-l creeze din nimic in materie prima, pentru ca abia atunci putem vorbi despre faptul ca stie totul despre acel lucru, stie cum sa-l creeze de la zero).
Acum 150 de ani oamenii nici nu visau ca vom putea vorbi cu alte persoane aflate in partea cealalta a lumii(tinand un celular la ureche), daca cineva ar fi incercat sa le zica asta, dadeau ei fel si fel de teorii ca nu se poate asa ceva.
Este extrem de greu sa crezi in ceva daca nici nu stii cum arata sau cum functioneaza.
Cum spuneam, iti este mai usor sa zici ca omul nu are creator.
Si cum spuneam, eu nu sunt foarte religios, dar cum existi tu, asa poate sa existe si Dumnezeu!

| Dannyjj a răspuns:

@Nicotine nu te mai scoate ca ai incercat sa imi explici ceva pentru ca ai explicat prost, ai mentionat niste idei false.
@syme cu aceste 2 alineate a demonstrat ca tu habar nu ai despre ce vorbesti "La fel de bine ai putea spune că dacă procesorul din laptopul meu există și își face singur treaba odată ce este racordat la energie, atunci nu are nevoie de un creator. Problema este dacă el a fost ori nu creat, nu dacă după ce a fost creat funcționează ori nu.

Apoi, faptul că ADN-ul își face singur treaba este o informație falsă. El nu își face singur treaba. Într-o replicare sunt implicate sute de enzime diferite de ADN: astfel ADN-ul este dependent de enzime pentru a se replica și enzimele sunt dependente de ADN pentru a fi codificate."

Cum spuneam degeaba am fi zis oamenilor de acum 500 de ani ca vom putea zbura(cu avionul) sau sa le fi zis de televizor sau ca vom avea telefoane de pe care vom putea vorbi cu persoane aflate la distanta, pentru ca aia habar nu aveau ce inseamna aceste lucruri, exact in aceasta situatie sunt si oamenii din ziua de azi, nu stiu nimic despre aceasta lume(cum s-a creat ea, vorbesc de a se creea din nimic in materiale, roci, stanci planete, si cel mai important viata), oamenii incearca sa afle, dar afla prost asa ca incep sa scrie carti despre care oamenii ca tine cred ca acei autori s-au documentat bine.
Intr-adevar in ultimul raspuns al tau cam ai dreptate "nu sa ne multumim cu " God did it " " este bine sa cercetam, dar sa nu ne dam in vant dupa ce am afat pentru ca de multeori nu aflam ce trebuie.winking

| Dannyjj a răspuns:

@Nicotine citez ce ai spus "Si prin ce s-a inventat avioanele, televizorul, telefoanele, internetul etc? Nu tot omul le-a inventat? Sau ti le-a dat tot vreun zeu imaginar si pe alea... "
tocmai asta, oamenii au creat acele lucruri, deci vedem ca fiecare lucru are un creator, oamenii, celulele care se reproduc singure, cine le-a creat? Cum de materialele (substantele din ce sunt compuse celulele) sunt puse in asa fel incat celulele se misca? Cum de organele oamenilor sunt puse in asa fel incat oamenii prind viata?
De ce nu observi ca: exista viata(altfel nu am fi aici acum) si de ce zici ca nu poate sa existe Dumnezeu, e ca si cand ai zice ca doar tu poti sa existi si restul oamenilor nu.
Oricum eu cred si in evolutie si in ce zice stiinta si in religie un pic(nu zic ca ce scrie in biblie este batut in cuite), dar nu neg existenta lui Dumnezeu, zic ca trebuie sa avem un creator. In fiine, ca deja nu mai continui cu raspunsuri aici.
Numai bine!

| Pomar a răspuns:

Pasarile nu sunt primele animale care au zburat...Au existat reptile cu capacitatea de a zbura si au fost chiar cele mai mari animale care au zburat vreodata pe Pamanttongue
Animalele s-au adaptat la toate mediile de viata iar instinctul de zbor s-a dezvoltat cu timpul la fel si copul lor.
Organismele se transforma in decursul timpului cel mai bun exemplu fiind omul care a evoluat dintr-o maimuta in cel mai evoluat animal de pe Terra si omul inca se transforma de exemplu apendicele care este un mat ramas de la maimute de care omul nu mai are nevoie care se atrofiaza si probabil va disparea ( sau dzeu a lasat apendicele omului ca sa aiba cum sa il pedepseasca cand gresetse)?

| oz a răspuns:

Anumite animale din acea perioada nu au mai putut sa isi procure hrana pe sol.Fie din cauza celorlalte animale, vietati, fie din cauza lor pentru ca au fost "depasiti". Cum nu o sa vezi un animal care sa se intinda si sa moara, au luptat. S-au catarat in copaci si au incercat sa faca salturi(iti explic cum pot, eu am citit acum ceva timp intr-un dosar gen arborele lumii, daca nu chiar arborele lumii era) pentru a se hrani.Au reusit sa supravietuiasca cele care reuseau sa planeze mai bine.Cu timpul au inceput sa isi dezvolte un corp special pentru a vana in aer...salturi lungi, mai lungi si in timp zborul. Un exemplu ar fi veverita zburatoare care traieste in prezent si care, spre deosebire de celelalte veverite poate plana pe distante destul de lungi.
http://www.youtube.com/watch?v=BC-LFfAuLDA

| oz a răspuns:

Stupid pentru tine...pentru mine nu.Acvila aia crezi ca intelege de ce zboara? Ea pur si simplu, zboara.Nu stie de ce.Noi stim de ce... ele nu.
Un alt exemplu.Asta este scheletul unui liliac:
http://www.ucmp.berkeley.edu/mammal/eutheria/batskeleton.jpg
Se aseamana destul de mult cu cel al unui om. Observi cele 5 falange?

Ce legatura are ceasul. Ceasul este un obiect, nu are viata.
Vrei sa stii cum au reusit? mult timp si sacrificiu, foarte multe au murit pana sa stapaneasca aceste tehnici ca mai apoi urmasi acestora sa le considere normale.

Iguanele marine... i-a uitele tata cum inoata:)
http://www.youtube.com/watch?v=tO_9zm9tsCs
s-au adaptat...

| oz a răspuns:

Eu v-am spus pe scurt ce am citit in cartile de specialitate, Daca vreti exemple si imagini cautati si voi.Sunt facute tabele cu evolutia sistemelor osoase a unor specii in anumite perioade de timp.Se poate observa si un tipar, o anumita linie...evolutie.Pentru mine cel putin...are mult mai mult sens ca cealalta varianta.Ca omul a fost facut din lut.

@gospell crezi ca bebelusul unui eschimos este mai rezistent la frig decat bebelusul unui african? Crezi ca daca bebelusul african, este dus la polul nord si bebelusul eschimos, dus in africa, vor trai?

| Laminin a răspuns:

Hei!
Nu a existat evolutia oh go on
Gbu :]

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| RS4 a răspuns:

Ca sa zboare dinozaurii ar trebui niste turboreactoare!
si
2. ai "dreptate" - a pocnit "un duh" din degete si au aparut pasarile!
3. fiecare specie s-a adaptat mediului in care traieste : de ce nu avem in ograda in loc de cal, rinocer? vezi labele pasarilor de apa, cum s-a dezvoltat acea membrana pentru a inota mai repede, ornitorincul, etc, de ce ghepardul are acea forma si acele picioare? te-ai prins...pentru a vana mai usor, abilitati dezvolatate in timp. un caine obisnuit sigur nu ar prinde o antilopa! un alt exemplu bun este cameleonul, si alte insecte care au culoarea mediului in care traiesc pentru a se confunda cu copacii, frunzele, etc... scrie despre aceasta camuflare undeva in biblie? gandeste-te la o arca in care sa pui cate o pereche din toate animalele existente plus mancarea aferenta pe durata "potopului"! Adam si Eva au avut 2 copii : Cain si Abel, cum s-au inmultit mai departe? de fapt, am deviat de la subiect? D-zeu e alb sau negru? ca noi suntem de toate natiile, la fel ne-am adaptat mediului in care traim!
Te-am ajutat intr-un fel?

| RS4 a răspuns:

Ok, Cristi, nu inteleg unde vrei sa ajungi! mai pune o intrebare ajutatoare sau spune parerea ta!
eu zic ca ti-ai dat singur raspunsul, doar ca nu-l observi!
Acesta este : "Omul, fiinta inteligenta, abia dupa mii de ani a reusit cu inteligenta lui sa descopere legile aerodinamicii si sa zboare, cum de au reusit niste fiinte sa se tranforme atit de mult incit sa aiba nevoie de o intreaga stiinta, fara insa a avea minte sa inteleaga macar ideea de zbor. Planarea e una, desi se apropie de zbor, zborul e altceva."
Omul nu a reusit sa zboare la propriu, el este un amarat de biped care se taraste prin lumea asta! Mintea umana s-a dezvoltat din epoca de piatra, etc, contstruind unelte (de taiere, de prelucrare), a inceput sa construiasca (din frunze, crengi, lut), apoi au fost marile descoperiri : focul, roata, etc de unde a inceput adevarata evolutie!
Concluzia : creierul animalelor difera foarte mult in inteligenta fata de cel al omului (eu zic ca doar cimpanzeii si delfinii se apropie), omul a judecat si a "mesterit" tot felul, ajutandu-l mult membrele, animalele au facut si ele ce au putut pentru mediul in care traiesc : inoata repede, ataca miseleste prada, si-au ingrosat pielea pentru a rezista anumitor muscaturi, etc, solzi!
la om a evoluat in ultima vreme doar gandirea, partile fizice difera de la un continent la altul, dar nu variatii mari in sensul ca un european umbla si un "japonica" zboara (doar in filmele cu ninja)! In schimb animalele, fiind necuvantatoare atat au putut face : sa-si dezvolte abilitatile pentru a supravietui!

| RS4 a răspuns:

@Harciog, nu ne contrazicem, incercam sa lamurim ceva aici!
Si, DA, tu la fiecare intrebare la care raspunzi, ai dreptate! sunt consacrate raspunsurile atle pe aici! happy

| Costel95 a răspuns:

Nu sunt de ceea ce spune RS4, ar trebui sa citeasca Biblia inainte sa spuna asa ceva. Daca citesti in Genesa 5. 4 scrie : "Dupa nasterea lui Set, Adam a trait opt sute de ani; si a nascut fii si fice." Deci Adam a avut mai multi copii. Insa bine zicea RS4 ca ghepardul are acea forma si acele picioare pentru a vanda mai usor, asa e. Ce frumos a creat Dumnezeu fiecare animal si l-a pus in mediul cel mai potrivit, minunata este creatia Lui!

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Au sarit dupa prada din ce in ce mai sus.sau dupa aer? sau dupa soare? ori poate au planat de pe munti in jos din teribilism? mai cristi? ce noi nu zburam? si am inceput cu icar, si dedal. dar ei aveau o motivatie.noi doar modele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sirdanyel
la al catalea cont pe TPU ai ajuns cu asta?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa si dea cu parerea oamenii nu trebbeuie sa fii neaparat biolog