anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dacă ai face un test ADN și ipotetic vorbind ai primi rezultatul 100% român, ce ar însemna asta? Până la urmă românii sunt o mixtură dintre daci, romani, un pic de slavoni și alte popoare. Aproape toți dacă stăm să analizăm câteva generații în spate avem vreo rudă ba bulgară, ba maghiară, ba rusă, având în vedere că aceste popoare au ocupat teritoriul actualei Românii la un moment sau altul. În opinia mea, "român" nu este o "rasă pură" (sau mai bine zis naționalitate, etnie). Dar tot așa mai niciuna nu e. Dacă ești european sincer poți la fel de bine să fii cam din orice parte, ca aspect. Un român poate arăta ca un spaniol și altul ca un suedez. Eu am impresia că în Asia se diferențiază mai bine popoarele, indienii, arabii, mangolii, japonezii etc. Parcă nu sunt așa amestecați și îi poți diferenția destul de bine. Dar la noi nu prea. Ce părere aveți de lucrurile astea.

Răspuns Câştigător
| Vântulalb a răspuns:

Referitor la etnii, populatii, in Europa a batut vantul migratorilor de-a lungul si de-a latul. Mai tarziu, a intervenit libera circulatie. Astfel cunosc eu un mos care se lauda ca are o bunica frantuzoaica, alta poloneza, un bunic slovac si celalalt bulgar. Dar el considera ca este... maghiar.
Atat de corciti suntem, ca ne putem gasi o suta de stramosi diferiti.
Ce sa mai spunem de evrei, care de frica progromului, toti s-au declarat romani, sarbi, germani, maghiari, bulgari, rusi... si alte natii in functie de zona in care locuiau. Si asa au ramas si acum.

13 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Roman e o nationalitate ce legatura are cu rasa?

| anonim_4396 explică (pentru suntserios):

M-am exprimat eu prost. Mă gândeam de exemplu la "rasa aryană" care totusi face parte din rasa albă. Dar da, am spus greșit.

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca te referi la testele alea adn care chipurile iti cauta stramasii cu pana la 1000 de ani in urma nu cred ca ai cum sa iesi 100% o rasa pura...

| Vântulalb a răspuns (pentru anonim_4396):

Rasa ariana (ariana si nu aryana!)
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rasa_arian%C4%83

| sierra1 a răspuns:

"test ADN și ipotetic vorbind ai primi rezultatul 100% român"

nu există adn de român. Premisă falsă = toate concluziile vor fi aiurea!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că da.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu exista nicio nationalitate pură pe fata planetei. Niciuna. Absolut toate sunt o amestecatura.

"Asiaticii se diferentiaza mai bine"
Gresit. Si ei au diverse nationalitati. De exemplu nu cred ca poti diferentia un pakistanez de un indian sau un chinez de taiwanez.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Asta reiese ca romanii sunt o rasa mixta

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Adn-ul poate arata ca esti Sud-European, din balcani nu aria exacta.
Dar crede-ma ca exista diferenta intre unu din Norvegia si unu Din Balcani. In europa exista 4 grupuri de etnii :
1.Germanici :aici includ si celtii ca sunt inruditi si la origine + s-au si mixat populand Toata europa de vest si centrala de la Germania al vest, inclusiv Italia
2.Slavi : De la Germania pana in capatul estic al europei exceptand zona sudica unde :
3.Sud Europeni insa acestea sunt de regula mix slav-sud european: Romania si balcanii
4.Grupuri diverse : baltici, Finno-ugrici, basci, turci, mixuri arabe ca in zona sudica a spaniei, si Italiei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ar însemna că Adam a fost roman.

| tonyc7 a răspuns:

In primul rand, da-mi voie sa-ti spun ca nu suntem doar,, un pic de slavoni" ci chiar pe jumatate slavi, avand in vedere ca jumatate din toponime, hidronime, nume des intalnite de persoane (Radu, Mircea, Bogdan, Stan, Vlad, Stoica, Dragu, etc.), precum si foarte multe cuvinte din DEX, sunt slave.
Deci, judecand dupa limba ce o vorbim, as zice ca suntem mai mult slavo-latini ca popor, decat daco-latini cum ne place sa credem.

Desigur, sa nu uitam ca avem si cel putin 1000 de ani (un mileniu) in care pe aici s-au perindat, in afara de slavi, si numerosi venetici veniti din Asia, din care cel mai mult au stat cumanii (vreo cateva sute de ani bune). Deci multi dintre noi putem fi urmasii acestor cumani (numele de familie Coman, foarte des intalnit azi, ar trebui sa ne dea de gandit).

| relian a răspuns (pentru tonyc7):

Ce lagatura are genetica cu limba sau ce alfabet folosesti sau ai folosit,eu nu prea vad.
Daca englezii,germanii si mai care n-au avut alfabet deloc si acum folosesc alfabetul latin,aia inseamna cas latini?
Daca romanii folosesc acum nume englezesti pentru copii lor,inseamna ca deja sintem englezi?
Faptul ca avem cuvinte,este pentru ca asa se intampla de regula,avem cuvinte si englezesti,oamenii spun grigider,oamenii spun internet si etc, aveau cumva dacii sau romanii cuvintele astea?
Dar asta nu inseamna ca sintem slavi, nici pomeneala de asa ceva.
Iara numele ce arati tu apareau pentru ca se realizau diferite aliante intre popoare, lua X rege roman de nevasta pe nu stiu de fica tarului si etc, aia punea copiilor nume de la ei.
Stai tu linistit ca incrucisarile nu se faceau la scara mare sau la populatia de jos, aia tot intre ei se inmulteau.

| pagliaci a răspuns:

Nu are cum să îți iasă român. Îți iese caucazian în primul rând. Apoi un mix de etnii. Nu ai cum să fii 100% ceva. Singurul lucru care poate să ți-l arate acel test e dacă ai un procent mai mare din anumite etnii.