RaduCiocan
| RaduCiocan a întrebat:

Daca ai fi intr-o pozitie cu factor decizional, ai sacrifica viata catorva nevinovati pentru a salva alte cateva milioane de oameni de la moarte? De ce?

12 răspunsuri:
| Wtf9000 a răspuns:

Nu, as lasa sa moara cele cateva milioane de oameni.

| sese a răspuns:

Daca ar fi epuizate toate variantele tot nu

| macarale a răspuns:

Da - greater good

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din pacate apar situatii de genul asta, dar din punctul meu de vedere orice viata conteaza si mi-ar fi greu sa iau o decizie. Prefer sa nu raspund. Daca s-ar intimpla totusi sa fiu pus intr-o situatie de genul asta, probabil la aspectul moral s-ar adauga si stresul provocat de criza reaspectiva, lucru care iti influenteaza deciziile.

| anonim a răspuns:

Orice decizie vei lua, mai tarziu o vei regreta.

| Wtf9000 a răspuns:

De fapt, mai bine i-as omora pe toti si gata, ca sa nu mai am mustrari de constiinta ca de ce i-am omorat pe aia si au ramas ceilalti, sau invers. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. as salva, cateva milioane. Dumnezeu va judeca cine e vinovat si cine nu. e o raspundere mare, viata unui om, da cateva milioane.si mai e si supravietuirea speciei.nu?

| Parintele a răspuns:

Daca la propunerea mea de a se oferi cativa voluntari nu ar raspunde nimeni as sacrifica viata catorva persoane nevinovate. De ce? Pentru ca nu mi-as permite sa-i pierd pe toti. (si as gasi cativa religiosi pe TPU pe care sa-i execut chiar eu cu un pistol)-asta era o gluma.

| lbtc a răspuns:

Da, pentru ca va conta si cantitatea de suflete salvate. viata trebuie sa invinga(consider ca sau eliminat toate posibilitatile de salvare a tuturor).
De altfel in lume sau intamplat multe cazuri de genul acesta...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-as sacrifica si eu cu acei nevinovati pentru ca n-as putea trai cu o asa constiinta incarcata chiar cu salvarea catorva mii...

mariana
| mariana a răspuns:

Cred ca este greu sa iei o asemenea decizie pentru ca, trebuie sa analizezi ce poti face pentru a evita sacrificii umane de orice fel si sa gasesti solutii care sa contribuie la salvarea tuturor. Nu cred ca esti un bun conducator daca ajungi sa ai de luat asemenea decizii, pentru ca tu, trebuie sa previi, prin munca pe care o faci, sa nu ajungi in situatii de "criza", care sa conduca la sacrificarea unor oameni nevinovati. Cred ca stiti ca, in Razboiul Sfant dus de arabi, copii sunt invatati de mici sa-si sacrifice viata pentru ca, religia lor este buna si trebuie pastrata si cei care nu o insusesc trebuie sa moara. Ce fel de credinta este aceasta. Stim ca in razboaie, exista eroi, ei fiind cei ce se carifica singuri pentru a castiga o lupta, un razboi, dar aici decizia este de factura militara si eroii sunt cei viteji care singur decid sa se sacrifice, in interesul celor multi. Nu poti sa stai deoparte si sa decizi cine poate sa moara si cine sa traiasca, trebuie sa faci parte din "Batalionul" de sacrificiu si atunci constiinta ta nu va mai fi roasa de remuscari, pentru ca ai produs atata suferinta unor oameni nevinovati, ca sa salvezi o alta mutime de oameni.
Conducatorii din societatea civila, nu ajung niciodata de a lua decizii de asemenea factura, in schimb deciziile militare se iau de comandantii armatei, pentru a preveni efecte cu mult mai grave, daca lupta respectiva, dusa de o echipa de sacrificiu, nu ar avea loc si astfel se poate ca o parte din acei oameni, ce se afla in "linia intai" vor muri, dar altii, multi altii vor fi salvati.
Istoria este plina cu decizii militare gresite, care au declansat razboaie de cotropire a unor state mici, tocmai pentru a-si intinde zona de areal, dar cu acest prilej au murit tineri nevinovati, care erau siliti sa mearga sa lupte.
Si astazi unii conducatori ai statelor mari, sub diverse motive mai pornesc razboaie, pentru a-si desface industria de armament in care au interese. Ca sunt bune aceste razboiaie, noi stim sigur ca nu si totusi nu depinde de noi decizia. Eu nu as putea decide soarta unor nevonovati decat daca si eu a-si face parte dintre cei sacrificati. Nu stiu daca ti-am raspuns in spiritul intrebarii puse de tine, dar eu asa vad lucrurile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bineinteles, e ca la medicina, sa faci raul cel mai mic, daca nu poti evita raul pe de-a-ntregul.