La calatoria in timp nu prea ai nevoie de viteza, ca nu te deplasezi in spatiu.
Acuma sunt mai multe teorii.
Prima teorie ar fi ca te intorci pe axa curenta a timpului si da, poti influenta viitorul schimband trecutul.
A doua teorie ar fi ca de fapt tot in spatiu ai calatori, si anume ca ar fi sa zicem 3 linii paralele, si in acelasi loc cand treci de la una la alta (ca si cum ai traversa strada), ar fi alt an, pe linia ta e 2021, ie lina doi e 2000.
Insa distanta intre linii nu e neaparat sa fie f mare, deci viteza s-ar putea sa fie inutila adica sa fie prea mare.
Si daca te duci pe alta axa, ai putea schimba viitorul dar pe axa aia (linia aia), nu pe axa ta de unde vi, ca pe axa ta nu mai poti sa te intorci pentru ca trecutul ala nu mai exista de fapt.
In acelasi loc adica cand traversezi strada si ajungi pe trotuarul celalalt (a doua linie sa zicem), e tot in dreptul locului de unde ai plecat, nu mai la dreapta sau la stanga.
E complicat, si asta nu se va realiza niciodata, pentru ca nu ai cum sa afli daca exista asa ceva, daca ai unde calatori in timp, si asa mai departe, nu poti face nici un test ca sa progresezi in cercetarea acestui lucru, nu ai un inceput ca la celelalte, nu e ca la deplasare in spatiu de testezi intai pe o portiune scurta o racheta, viteze diferite, etc.
Aia cu intorsul pe axa ta se stie ca te intorci inapoi sau inainte, ca asta e de fapt calatoria in timp., ailalta am gandit-o eu ca ar putea fi si asa, cu axe temporale paralele, mai si gandim cu mintea noastra, nu doar preluam de la altii, ca si ei au gandit cu mintea lor prima data, nu a luat de undeva anume teorie.
Pai nu conteaza, ca te duci cu totul acolo ca si la teleportare, cu toate celulele, s-ar transforma materia in informatie, si la destinatie se reface in materie, insa nu merge, ca nu poti incepe cercetari in acest sens, nu ai un inceput, nu ai ce testa, unde testa.
Si da, consider si eu ca, calatoria in timp este imposibila, e o pura fantezis si atat.
Timpul ce e? Inseamna modificari de fapt, e unitatea de masura a modificarilor.
Si daca eu am picat un examen, deja l-am picat, momentul cand inca il dadeam si nu picasem nu mai exista, deci unde sa te intorci?
Ca sa ai unde te duce ar inseamna ca un anume moment sa se conserve undeva si sa se tot repete la infinit, adica sa existe, ca sa ai unde te intoarce.
Lucru imposibil.
Si nici teleportarea nu va merge desi e mult mai realista decat calatoria in timp, ca macar la asta se stie mecanismul, poti testa, ai un inceput. Nu poti pentru ca a transforma materia in informatie inseamna ca ai nevoie de o cantitate uriasa de energie, lucru iar cam imposibil.
Ca e formula aia m x c la patrat, si acolo ne imbulinam.
Adica trebuie sa spargi atomii aia trebuie.
Pe langa ca nu se stie si procesul de transformare in informatie cum e, dar hai sa zicem ca ala l-ai descoperi, dar energia de unde o iei?!
Acum 3 ore | Mosotti a răspuns (pentru Darkmagic):
"Aia cu intorsul pe axa ta se stie ca te intorci inapoi sau inainte, ca asta e de fapt calatoria in timp"...
WTF? :D
Te poti intoarce pe axele spatiale: x, y, z, niciodata pe cea temporala.
Aici ai cateva raspunsuri link-in-link, referitoare la Dimensiunile spatiale, la Timp, si la Teleportare, (ca vad ca ai adus-o in discutie).
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16833361/
Timp sa ai sa citesti, si posibilitate sa le si intelegi.
Spor.
Raspunsul despre dimensiuni nu il inteleg nici daca ma bati.
Unii spun ca exista mult mai multe de trei.
Nu am spus ca e usor de inteles Ev, de asta i-am si urat lui Mosotti spor. Ce a inteles el nu stiu, ca nu a mai zis nimic pe aici.
Teoria stringurilor, Teoria M si altele, prezic universuri cu 4+, 9+ 11+ dimensiuni, mergand pana la 22 de dimensiuni dar pentru a prezerva D3 din acest univers, tot ele, teoriile, prezuma ca extradimensiunile de la 3+ incolo, sunt sau infinite si rasucite, sau atomice, foarte mici.
:* Multumesc.
Si nu e adevarat ca va continua sa moara ruda in alt mod, daca tu o salvezi, e o prostie, ca moare din cauza pe care tu o sa o elimini.
Nu moare aiurea oricum.
Ideea de baza e falsa si nu are nici o logica, ca moare oricum.
O sa scape daca faci sa nu mai aiba loc cauza pentru care moare.
Ca daca masina aia nu trecea repede pe acolo, nu mai era calcat omu ala si nu mai murea.
Iar aia cu ce ti-e scris se intampla, aia e pura fantezie, nu e nimic real demonstrat.
Ca nu moare ca asa trebuia sa se intample, moare ca a trecut pe acolo masina f rapid si n-a fost atent, atata tot.
Ca sa nu mai zic ca nu exista nici o logica pentru care un om ar trebui sa moara neaparat in anume moment, sau sa pateasca neaparat ceva in acel moment, adica n-are nici o logica sa-i fie scris asa la o adica.
În cazul ăsta argumentează-ți și răspunsul. Poate nu înțeleg eu și-mi dă cu "virgulă" pe undeva, eu îți pot considera răspunsul off-topic.
Nu trebuie să argumentez nimic, a fost doar o precizare să îți dai seama cât de fantezistă este întrebarea. Dacă vrei argumente găsești sute de cărți despre fizică, sau îți recomand să te uiți la explicații pe YouTube, în principal Cristian presură, el explică chiar copilărește, foarte bun tipul.
Intrebare:
De ce in fizica, Timpul este reprezentet de o sageata uni-directionala?
Raspuns:
Pentru ca in practica, Timpul are o singura directie.
1. In ciuda celor scrise aici de restul userilor, un matematician, Kurt Gödel, a descoperit prin 1949 in modelele non-standard ale teoriei relativitatii faptul ca ecuatiile lui Einstein permit teoretic calatoria in trecut, numai daca universul este curb, se afla intr-o miscare de rotatie, si, la un moment dat, rotatia lui se opreste.
Atunci si numai atunci, poti sa calatoresti teoretic, in orice loc si timp din el.
Partea practica nasoala, este ca acum stim ca universul nu se roteste...
2. O lucrare demna de luat in seama privind calatoria in trecut bazata pe ideile lui Einstein si Gödel este: "Rotating cylinders and the possibility of global causality violation" (Cilindrii rotativi si posibilitatea incalcarii cauzalitatii globale), a fizicianului Frank Tipler.
Acesta a imaginat un cilindru in spatiu, cilindru care se roteste, si miscandu-ne in spirala de-a lungul sau, ar fi de asemenea posibila calatoria in trecut, spatiul transformandu-se in timp, si timpul in spatiu, pe masura ce se rotesc in jurul cilindrului.
Din pacate pentru teorie, dupa ce si-a publicat lucrarea, a realizat ca practic, respectivul cilindru trebuie sa fie de o lungime infinita, si sa se roteasca cu viteza luminii, doua chestiuni imposibile fizic.
3. Mai poti sa gasesti de oarecare interes modelul lui David Deutsch: calculul cuantic cu intarziere negativa, dar nu sunt solutii practice...
Cum am spus in prima afirmatie, Timpul e in fizica o sageata uni-directionala, te misti prin el altfel la o viteza apropiata de cea a luminii, dar intr-un singur sens: dinspre prezent, spre viitor. Calatoria in trecut nu este posibila.
Daca calatoria in trecut ar fi fost posibila, de ce nu a venit nimeni de acum 100000 de ani sa ne spuna ca e posibil? Pentru ca nu e. Tehnologia nu bate legile fizicii si a materiei, nu ai cum sa calatoresti in trecut, ai schimba tot circuitul vietii doar pentru o secunda de trait in trecut.
Lumea mananca ciuperci pe aici Calatoria in timp este posibila insa doar in amintiri... nu poti schimba nimic insa prin asta poate doar ca pe viitor sau in prezent sa nu mai repeti greselile trecutului. Se numeste inteligenta...
Trecutul e mai degrabă o urmă a lumii decât o lume adevărată dacă te întorci pe urmele tale și ștergi una asta nu înseamnă că tu nu ai pășit acolo. Când te întorci în trecut tot ce s-a întâmplat se va întâmpla din nou în același moment când a avut loc evenimentul. Și ca să spun așa sunt șanse mai mari în viitor ca oamenii să găsească metode mai bune de a salva și a prelungi viața oamenilor decât metode de a călători în timp.
"luând în calcul construcția unui vehicul capabil să atingă viteza luminii (vorbim de cei 300. 000km/s) și am călători în acel vehicul" - nu prea te-ai informat corect. Este imposibil sa atingi viteza luminii. Corpurile care au masa nu pot atinge viteza luminii deoarece iti trebuie o forta infinita. Corpurile care n-au masa, adica atomii pot chiar depasii viteza luminii, iar asta se intampla si pe Pamant.
"dar în sensul invers al acelor de ceasornic (în mașarier), am putea călătorii în trecut?" - mai mare prostia nu o puteai spune. O data ce mergi la viteze apropiate de cea a lumii, in orice directie ai merge, timpul va trece pe langa tine cu mult mai repede decat va trece in masinaria ta. Este ilogic ce spui tu. Inca nu se stie cum se poate ajunge in trecut, insa cateva teorii exista.
vololo întreabă: