De obicei noi oamenii suntem capabili să alegem ceea ce facem.
De astfel cum şi facem multe lucruri din obişnuinţă, avem şi întotdeauna capacitatea de a decide să acţionăm altfel sau ba. Şi, faptul că avem dorinţe nu impune să acţionăm pentru a o satisface. Contrar, suntem, deci, capabili să alegem dacă să o acţionăm sau nu pentru a ne satisface acea dorinţă. Trebuie să consimţim să acţionăm având, în acelaşi timp, şi capacitatea de a nu (ne) consimţi.
Interesante intrebari. Daca Dumnezeu stie viitorul, e clar ca nu putem avea liberul albitru. Nu cred ca vei gasi un raspuns logic la intrebarile tale, numai in cazul ca scazi una din calitatile atribuite divinitatii: atotstiutor sau omnibenevolent... sau ajungi la concluzia la care am ajuns eu, Dumnezeu este o inchipuire.
Crestinii ca de obicei, nu se pot abtine si raspund total pe linga...
@danut
Te citez "Faptul ca Dumnezeu cunoaste viitorul si nu intervine este pentru faptul ca noi suntem considerati stapani pe alegerile si hotararile noastre (liberul albitru)."
Daca Dumnezeu stie viitorul, totui predestinat, nu ai ce alegeri sa faci, deoarece nu poti schimba viitorul, iar daca ai liberul albitru si tu iti alegi viitorul(esti stapan pe alegerile si hotararile tale), viitorul trebuie sa fie incert si de nepatruns nici macar de Dumnezeu.
@danut
Vad ca intelegi greu sau nu vrei sa intelegi. Iti explic altfel. Daca Dumnezeu este creatorul absolut, El a creat inclusiv viitorul, totul este limitat sub logica creata de El, totui predestinat de El, in caz contrar nu este omniscient(Dumnezeu ca si creator absolut, este normal sa fie omniscient). El stie absolut tot, inclusiv viitorul deoarece tot El la creat, tot sub logica stabilita de El se desfasoara, iar daca stie ABSOLUT TOT, unde este liberul albitru?
@danut
Nu vreau sa-mi impun ideile, doar ca eu gasesc logic ca Dumnezeu(daca exista) sa fi creat inclusiv viitorul. Viitorul exista! Ceva ce nu exista nu poate stii nici macar atotstiutorul.
Biblia nu ofera argumente, si nici nu este o carte credibila Probabil adevarul este undeva la mijloc, citeste aici: http://alexandracoliba.blogspot.com/......rului.html
Ca sa-ti dea tie de inteles ca el este utopic si se anuleaza pe sine. E omnipotet dar se odineste, e omniscient aca Dumnezeu stie tot, inseamna ca stie ce alegeri o sa facem? Daca Dumnezeu stie ce alegeri o sa facem mai exista "Liberul arbitru"?
Omul a fost facut "asemenea cu Dumnezeu" deci si cu dreptul de a alege. Suferinta si toate cele ce ni se intampla in viata sunt URMAREA faptelor si alegerilor noastre. Dumnezeu intervine in viata noastra doar ca urmare a Credintei noastre cat si a cererilor noastre exprese. Dumnezeu intervine DOAR in viata acelora care au pus pe primul plan "relatia" cu El cat si credinta ceruta de El. Faptul ca Dumnezeu cunoaste viitorul si nu intervine este pentru faptul ca noi suntem considerati stapani pe alegerile si hotararile noastre (liberul albitru)." Ieremia 26 3. Poate cã vor asculta, si se vor întoarce fiecare de la calea lui cea rea, atunci Mã voi cãi de rãul, pe care mã gândisem sã li-l fac din pricina rãutãtii faptelor lor." Dumnezeu spera ca cei rai totusi se vor intoarce catre El, acesta este motivul pentru care Dumnezeu nu ia masuri radicale si mai asteapta.
" Alphawolf a răspuns: @danut
Daca Dumnezeu stie viitorul, totui predestinat, nu ai ce alegeri sa faci, deoarece nu poti schimba viitorul, iar daca ai liberul albitru si tu iti alegi viitorul(esti stapan pe alegerile si hotararile tale), viitorul trebuie sa fie incert si de nepatruns nici macar de Dumnezeu. "
Probabil ai o imagine gresita despre predestinare. Predestinarea este actiunea de a stabili, hotari cuiva viitorul ( a avea un destin dinainte hotarat), oricum ai face tu, tot acolo vei ajunge. Faptul de a cunoaste viitorul nu inseamna ca acesta este dinainte hotarat ci faptul ca exista CINEVA care stie absolut orice vei face tu in viata, adica cunoaste viitorul.
"Alphawolf a răspuns: @danut
Vad ca intelegi greu sau nu vrei sa intelegi. Iti explic altfel. Daca Dumnezeu este creatorul absolut, El a creat inclusiv viitorul, totul este limitat sub logica creata de El, totui predestinat de El, in caz contrar nu este omniscient(Dumnezeu ca si creator absolut, este normal sa fie omniscient). El stie absolut tot, inclusiv viitorul deoarece tot El la creat, tot sub logica stabilita de El se desfasoara, iar daca stie ABSOLUT TOT, unde este liberul albitru?"
Sa ne intelegem, tu nu explici, tu vrei sa-ti impui ideile. Daca ai incerca sa explici ai aduce si argumente (texte biblice). Faptul ca tu ai oarecare idei pe care le-ai visat nu explica faptul ca Dumnezeu ar fi creat si viitorul, este o ipoteza aberanta si non sens, este asa ca si cum Dumnezeu ar fi facut niste robotei gata programati. Nimic din cele scrise dar si din viata de zi cu zi nu dovedeste ce spui tu. Daca poti aduce argumente scrise, voi retrage cele scrise dar altfel...mai studiaza.
"Alphawolf a răspuns: @danut
Biblia nu ofera argumente, si nici nu este o carte credibila Probabil adevarul este undeva la mijloc, citeste aici: http://alexandracoliba.blogspot.com/......lui.html."
Observ ca stai slabut cu studiul iar ca sa fi cat de cat in mediu incearca sa nu mai trimiti userii catre diverse adrese de pe internet, sunt informati in general de slaba calitate, sigur SUBIECTIVE si in general scrise de indivizi ce n-au pus mana pe o carte in viata lor. Daca vrea, orcine poate scrie orice bazaconie pe internet, deci sursele sunt lipsite de valoare. Daca vreti credibilitate, cititi carti, manuscrise si nu pagini de internet lipsite de autenticitate. Biblia ofera pe langa faptele, personajele si evenimentele istorice si profetiile care s-au indeplinit in istorie, dar pentru asta ar trebui sa STUDIEZI si nu sa faci copy+paste de pe internet. Probabil mai degraba debitezi o gramada de idei ce-ti bantuie capul decat sa pui mana pe o carte si sa o citesti, apropos, sti cum se face chestia asta?
Pentru ca tocmai asta e culmea conceptului de "atotstiutor", daca totul e deja predeterminat, nu conteaza liber arbitrul nostru
Sfantul duh: Doamne dumnezeule, unde se va duce userul oz cand va muri?
Dumnezeu atotstiutorul:Nustiu!
Pentru ca Dumnezeu sa ne stie viitorul si alegerile intai trebuie sa se gandeasca la asta. Noi suntem un simplu gand un vis a Lui.Asa cum frumos zicea einstein "Sper să nu fim un vis al lui Dumnezeu, sau viitorul nostru va fi foarte relativ" din pacate asta suntem.
Pentru ca intr-o sala de judecata nu esti condamnat pentru ceva ce nu ai facut sau nu ai vrut sa faci, chiar daca esti capabil de acel lucru.De exemplu poate ca eu o sa fur o masina intr-o zi sau as fi capabil sa fur una chiar acum.Pana nu m-a prins politistul incercand nu are de ce sa ma aresteze.Nu ma poti aresta pentru ceva ce nu am facut.
De asemene Dumnezeu vrea sa ne dovedeasca si noua de ce suntem capabili.
Pentru ca omul are libertatea de a alege. Dumnezeu nu ne obliga sa facem un lucru dar El ingaduie unele lucruri pentru ca noi sa observam cat de pacatosh/credinciosh. mie mi se pare forte bine ceea ce face Dumnezeu.
Aici nu ai nci o libertate, liberul arbitru nu exista este o amagire astea le-ai avut in starea desavarsita in cer, inainte de a venii aici ca urmare a pacatului!
Sa zicem ca eu iti stiu viitorul si ca maine la ora XY te va calca o masina, de exemplu. bun, vin si te anunt de asta, dar tu ai vointa libera. mai crede sau nu? chiar daca stiu care va fi urmarea, eu nu te leg ca sa nu te calce masina, ai vointa libera, deci ma poti crede sau nu. deci eu iti stiu viitorul, te va calca o masina... daca nu alegi sa ma crezi. dar stiu ca nu te va calca daca alegi sa ma crezi, si sa mai stai 10 secunde pe loc. deci asta e vointa libera. la asta se refera ca stie viitorul. deci este atotstiutor, stie viitorul, stie ambele variante, tu doar iti alegi una din ele. (cat despre iad si rai, asta e alta poveste)
U iei deciziile, nu Dumnezeu, El iti da doar un ajutor, un clue, dar nu intreaga solutie pentru ca pe aia trebuie tu sa o afli, El stie si vede, dar te lasa sa faci ce vrei...Ai observat ca pentru ceea ce faci platesti mai devreme sau mai tarziu? Eu da
Chiar exista iad si rai? din cate stiam eu Dumnezeu nu este atotstiutor, ci este stiinta in sine. omul are liber arbitru, de asta sunt sigura, iar mai departe gandeste-te daca conceptul prezentat mai sus este real sau este doar produsul indoctrinarii religioase.
Oamenii au tendinta de a crede in dumnezeu sau de a da vina pe el cand e de rau. TU esti responsabil de actiunile tale.Nu te baza pe existenta unui dumnezeu ca sa te ajute ca nu va fi asa. Ceva divin o exista ca ar fi prea sec fara... dar cred ca are treburi mai bune decat sa iti dea tie ghionturi daca esti prost.