| sabin89 a întrebat:

Dacă Dumnezeu există sau nu s-a tot discutat la categoria Religie. Nu rețin să se fi ajuns la vreun rezultat. happy Dar nu despre asta este vorba. Propune să discutăm despre rolul pe care îl are credința în viața umană. Și, dacă se poate, să facem aceasta dintr-o perspectivă științifică sau cel puțin filosofică.
Mai întâi însă, câteva păreri despre religie ale unor oameni bine cunoscuți. Eminescu, de exemplu, a spus că religia este "o frază de dânșii inventată". Marx a asemănat-o cu drogurile (opiu pentru popor). Richard Dawkins a scris: "Religion's power to console doesn't make it true" (The God Delusion). El a mai spus: "... if you meet somebody who claims not to believe in evolution that person is ignorant, stupid or insane". Victor Stenger a scris o carte intitulată "God: The Failed Hypothesis - How Science Shows that God does not exist". Sam Harris și-a intitulat un eseu: "Science Must Destroy Religion". Biologul Kenneth Miller a afirmat că el nu vede niciun conflict între credința sa catolică și teoria darwinistă a evoluției. Ceva asemănător a spus și Francis Collins, cel care a condus proiectul genomului uman. În fine, Camille Paglia, profesor universitar și critic cultural american, după ce se declară "professed atheist", afirmă că "a totally secularized society with contempt for religion sinks into materialism and self-absorption and gradually goes slack". Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici.
În timp ce reflectați la toate acestea, gândiți-vă că religia aduce totuși consolare în viața multor oameni. Și întrebarea este: De ce are religia puterea de a consola și de ce a avut această putere de-a lungul întregii istorii?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Si raspunsul este:
Pentru ca asa functioneaza social, religia. :)
Functionalismul, ("să facem aceasta dintr-o perspectivă științifică sau cel puțin filosofică") [ca tot nu a abordat nimeni intrebarea din aceste doua perspective], Functionalismul deci, spune in clar ca religia a cauzat organizarea sociala si retelele sociale in general, iar Calvinismul, prin doctrina dublei salvari, a favorizat aparitia si dezvoltarea capitalismului.
Un user a scris ca, citez aproximativ: "religia ofera alinare si visul la o existenta paradisiaca..."
Pana la existenta paradisiaca, acesta uita ca oamenii isi traiesc viata aici, o viata in care societatea da piept cu razboaie, boli, cataclisme, catastrofe...
In fix aceste momente actioneaza religia, si nu exista un agregator mai puternic.
Mai jos, sunt doua raspunsuri care arata succint, dar destul de clar ce este religia, si de ce a fost si este religia, si nu altceva, in dezvoltarea si definirea societatii umane.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18354794/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18355173/

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Da, m-ai făcut să revin la gândul exprimat mai sus - lucrurile nu sunt atât de simple cum ar putea părea la prima vedere. Sam Harris parcă are și el un doctorat în neuroștiințe, deci nu e prost. Nici unii useri atei care scriu pe aici nu sunt proști. Dar nici Newton și Pascal nu erau proști. Și nici intelectualii pe care îi poți vedea pretutindeni frecventând biserici în zilele noastre n-or fi toți proști.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Un gand foarte potrivit.
Nimic mai gresit, decat sa crezi (si din pacate multi dintre atei o fac), ca religiosii sunt mai stupizi, mai slabi de minte, mai prosti, etc, decat ateii, care sunt mai destepti, doar pentru ca sunt atei.
Chestiunea asta nu am inteles-o, (am intalnit-o numai pe TPU), si nu reusesc sa imi dau seama prin ce procese cretine de gandire pot unii sa ajunga la astfel de concluzii.
Profund gresit...

| Holiday a răspuns (pentru Darkmagic):

"Nimic mai gresit, decat sa crezi (si din pacate multi dintre atei o fac), ca religiosii sunt mai stupizi, mai slabi de minte, mai prosti, etc,"

In viata de zi cu zi, nu exista diferente intre mistici si atei. Misticii sunt oameni absolut normali. Problemele apar doar in momentele in care ii loveste misticismul in moalele capului. Atunci devin mai imbecili decat sunt in mod normal. E exact ca in cazul consumului de alcool si/sau droguri. Cu cat consumi mai mult, cu atat perioadele de imbecilitate sunt mai dese si mai grave. Asemanarile sunt mult mai multe.
E foarte simplu de fapt.

15 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Pentru că nu e vorba doar de consolare. E vorba de mult mai mult. Incepe cu pocăința, recunoașterea a ce e greșit. Mai apoi se descoperă puterea care face posibilă indreptarea a ce e greșit. Și, abia cînd cunoști acea putere, găsești consolare acolo unde nu poti găsi o rezolvare. Consolarea, ca și credința, nu e oarbă, ea își are originea în acel ceva ce poate sa schimbe viața, mai mult, sa dea o viață nouă, ceva vizibil, ceva aproape tangibil, daca e sa te iei după efectele ce le produce.

E greșit să crezi că totul e doar o credința și atit. Care aduce consolare și atît. Exista și o experiență a credinței, care pe măsură ce crește, duce la certitudine. Certitudine pentru care unii au fost gata să moară. Nu din fanatism, ci din recunoașterea acelui "ceva" ce le-a schimbat viețile fundamental în bine.

| Inferno a răspuns:

"De ce are religia puterea de a consola"
Nici nu simt nevoia sa formulez un raspuns...
De ce nu ar avea puterea sa consoleze?
Este destul de evident ca majoritatea ideilor religioase sunt deziderative. Nemurirea, spre exemplu, poate consola pe aproape oricine.
De ce nu te-ar consola faptul ca totul se intampla cu un scop bine definit, ca cei ce ne fac rau nu vor scapa nepedepsiti, ca la final vom fi fericiti, ca in orice situatie ne-am afla avem un rol important de jucat, etc, etc?

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Ai zis că nu simți nevoia să dai un răspuns, și totuși ai dat. happy Așa e cum zici cu ideile deziderative (termen livresc), dar eu voiam să intrăm puțin în profunzimea lucrurilor. Cum de au prins aceste idei la public, și încă la un public așa de numeros. La tine de ce n-au prins? Și gândește-te că în acest public numeros sunt și mulți intelectuali, nu numai oameni bătrâni de pe la țară. Uitându-ne puțin în urmă, vedem că și Newton a fost credincios, și Pascal și mulți alții. Deci problema nu e chiar așa de simplă cum poate părea la prima vedere. Și cei din vechime, Platon sau Aristotel, se gândeau la un Demiurg; și nu-i poți suspecta de naivitate nici pe ei.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Nu cred in nemurire, dar daca as putea alege intre o realitate in care sunt nemuritor si alta in care mor, as alege nemurirea de fiecare data.

Nu cred pentru ca nu am motive obiective sa cred.
Mi se pare normal sa am un motiv obiectiv. Tie nu?

Platon si Aristotel orbecaiau pe intuneric. In bezna noptii mintea iti joaca feste, creaturi fantastice apar la tot pasul.
In prezent stiinta a facut lumina. Putem vedea ca nu exista nici un Dumnezeu. Sigur, mai sunt colturi inca intunecoase, pline de mister.
Dar l-am cautat pe Dumnezeu in tot castelul si nu l-am gasit in nici o camera. Vrei sa cred ca se ascunde in cămara in care nu am reusit sa ne uitam?

| doctorandus a răspuns:

Din un miliard de chinezi majoritatea sunt atei (asta include pe multi budisti si taoisti). Japonezii shintoisti in teorie cred in foarte multi zei, in practica se identifica drept atei.

| doctorandus a răspuns:

"Drumul către ateism este pavat cu biblii citite din scoarță-n scoarță." Andrew L. Seidel.

| relian a răspuns:

Rolul pe care il are credinta in viata umana,sau rolul religiei? Spune ce vrei sa discuti,pentru ca is doua chestii diferiote,credinta,vs credinta religioasa.
Credinta,eu cred in mine,cred in ceva,un tel,un scop,cred ca daca perseverz o sa reusesc laughing cred in Dzeu,in sfinti in biserici.
Deci despre ce credinta este vorba? Bnaui, credinta religiei,pentru ca ai adus in discutie pe dzeu.

Religia a avut un singur scop,sa supuna omul,ala a fost si este singurul scop al religieilaughing eu alt scop sincer nu vad.
Are religia puterea dea consola? Oare o avea vreo putere de genul asta?
Eu ma indoiesc,religia are putere doare prin forta,fara forta dispare.
Cum apar religiosii,cum au aparut? Intial citiva au fost prostiti,sa fim seriosi,luam si cazu astora a crestinilor,pai Isus ala al lor nu avea nimic,nu avea casa,nu avea masa,nimic,era omu strazii,fiul ploii cum zic unia laughing desi fiul ploie era altul Ilie,dar vorba vine.

Deci omu s-a vazut homeless,a vazut ca munca nu-i pentru el,a vazut din ce ies gologani,asa sa orientat catre biserica,a vrut omu sasi targa si el biserica lui,oi erau la balamuc,asa ca gasit primele oi,lea aburit,apoi aia la rindul lor au fortat pe altii sai urmeze.

Deci ai parinti religiosi,fii sigur ca deja ai emblema pusa laughing asa o sa ajungi sa spui ca religia are putere de consolare laughing daca toata viata ai fost crescut cu acea educatie,te pomeni ca o sa spui altceva,ma lesi.

Puterea religiei sta in folosirea fortei,aia a fost tot + in cum sa-i zic in capacitatea sau insusirea omului dea adera la o idee,de a se stringe in mormane la o anume idee.
Pe linga faptul ca unia au profitat,aceasta chestie specifica omului,la dus in fruntea lantului trofic,la facut stapinul lumii.

Dar uite ca unia au speculat aceste insusiri,a observat ce se intampla,respectivul,sau respectivii erau certati cu munca laughing asa ca au zis daca e de unde,de ce nu,asa aparu religia.

Uite exemplu in RO f multi tineri,mai putini tineri,etc cauta ca masini BMW laughing de ce?
Tocmai de aia,BMW este o sigla,o emblema,cineva lea indus in minte ideea asta cai buna,co fi co pati,sau adunat aia cu milioanele laughing
Sa zici da faliment fabrica,dar firma BMW ramane. Dispar acele mormane de oameni? Nu,ei ramin in continuare,or sa vorbeasca tot despre BMW,or sa apara alti oameni,or face fabrica la loc si vor continua tot asa.

Vine legea si sterge,interzice sigla BMW ce se va intampla cu acel grup,morman de lume? Se va disipa,se vor dezmembra,se vor duce care incotro laughing chiar daca fabrica e acolo,masinile is acolo,la revedere.

Deci pe asta sa bazat si se bazeaza si astazi religia.
Arata sincer pe cine ajuta religia si cum? Ma refer la ce ai spus tu consolare,consoleaza ce anume?
Biserica consoleaza pe careva iti zic eu cand,cand da cuiva ceva material,cand da unui parapdit o mincare,cand da un ban etc,asta daca da.
Mai consoleaza cand dau oamenii bani la biserica laughing unia chiar se lauda citi bani a dat el,deci is chestii care il fac pe ala happy.

Dar in realitatea este acel om mai bun,este mai consolat? Eu nu cred.
Religia este o mincinuna,nici macar nu-i folositoare,este o minciuna dauntoare, sperie oamenii, baga frica in lume si etc.

Te invata sa fii mai bun, o sa spui. Asta te invata si acasa parintii, te invata si la scoala, inainte sa mergi tu la biserica.

| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca religia da un sens. Pentru majoritatea oamenilor, care au un orizont al gândirii îngust, religia oferă alinare si visul unei existențe paradisiace la finalul unei vieți grele. Ca să raspund cu un citat din Voltaire, "dacă Dumnezeu nu există, ar trebui inventat.". În absența religiei mulți ar comite crime greu de imaginat, pentru ca legea reală e percepută ca fiind injustă, pe când legea devina devine o fundație pentru respectarea legii reale.

| sabin89 explică (pentru Wr3nch):

Tu ai înțeles bine întrebarea. De fapt, nici nu era ceva greu de înțeles. Se înțelegea imediat că nu întreb despre credință în general, ci despre credința religioasă. Faptul că ai spus și "oferă alinare" arată că ai înțeles și sensul consolării, la care m-am referit eu în întrebare. Într-adevăr, religia oferă - și a oferit mereu = consolare pentru mulți (deci, să fiu bine înțeles, pentru mulți, nu pentru toți). Când dă necazurile peste el, omul credincios se alină cu gândul că acestea nu pot dura decât cel mult cât va dura viața asta a lui pământească, iar după aceea, după moarte va ajunge la niște condiții mult mai bune.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La păcănele am simțit că există, 2-3 luni am trăit de pe păcănele ceea ce este imposibil că la așa ceva mereu pierzi, dar mă rugam și simțeam că scot bani și am scos dupa ce am pierdut, mă enervam pierdeam încă o dată și a treia oară mereu aproape ii recuperăm și eram pe plus per total în acea zi, așa mi-a mers 2 luni jumate,aproape trei luni,am trăit de pe aparatele alea, și jucam ultimii bani ce ii aveam eram sadic, nu aveam job, părinți nimic, dar mereu le veneam de hac, doar de 2 ori am pierdut mai mulți bani, odată 1000 de lei, odată 1700 dar am scos 1840 tocmai când nici eu nu mai îmi dădeam șansă, atunci în ziua aia am pierdut multe sute de lei dar tot am ieșit pe plus exact când șansele erau de 1%, am zis că o să mă sinucid daca rămân fără bani, și chiar o făceam fiindcă nimeni nu mai îmi dădea bani, nu mai aveam nimic, și am prins 1840 în acel moment mă rugam și sunt sigur că Dumnezeu m-a salvat, altfel îmi puneam capăt! As putea scrie o carte despre asta, de 6 luni de zile cu întreruperi eu am făcut ravagii la aparate dar mereu îmi era târșă că eu jucam : ori la bal ori la spital, toți banii, mi s-a întâmplat. câteva zile sa fac foamea dar tot a apărut cineva să mă salveze și am recuperat suma pierduta, dar 2-3 ori admit că m-au făcut praf, dar chiar și așa nu am pierdut ca alții, au ajuns și țiganii care baga bani grei sa prindă ciuda pe mine ca ei pierdeau 4000-5000 de lei iar eu prindeam numai hugewin și megawin unul după altul ceea ce este incredibil nu ai cum sa ai atâta noroc,nu exista,și să fac mănări cu aia deloc nici vorba că eu sunt un tip liniștit nu prea mă bag aiurea în seama cu oamenii. Până să renunț o săptămână la rând am prins megawin,efectiv în fiecare zi,asta sfideste orice noroc și supoziție,aici vorbim clar de ceva divin, la mine zici că a fost un job nu distracție așa cum este indicat, eu jucam cu tot patos mă treceau transpirațiile de la emoții de nu ai mai văzut așa ceva fiindcă repet eu riscam extrem de mult că mereu jucam la recuperare, de multe ori nici aia nu ii pierdeam daca eram mai rațional și îi scoteam când trebuia, și acum daca mă duc fac pariu că îmi dă minim un hugewin, am jucat pe 2-3 lei mana, că dacă jucam pe minim 10-20 de lei ori era mult mai rău ori eram acum milionar, dar rămân la prima varianta, era mult mai rău poate eram și mort acum, am fost isteț, am sesizat că cel mai mult megawin-ul îl dă pe 2 și 3 lei mana. Eu obișnuiam să primesc bani multi și nu făceam nimic nu ca nu voiam ci că aveam o depresie foarte urâtă,norocul s-a terminat de când mi-a murit mama și am rămas fără părinți,așa că am fost constrâns să merg la lucru,nu mai eram la fel de "finanțat",trebuia să mă descurc cu o insomnie ieșită din comun, nici xanax și o pastila foarte puternica nu reușea să mă adoarmă, nu am putut sa merg la lucru așa că am mers la alea, și am trăit frumos dar cu emoții extrem de mari, dar am avut tot ce voiam fiindcă îmi dădeau mereu aparatele; in tot acel timp eu m-am încrezut în Dumnezeu, doar in el nu in noroc sau puterea gândului si de cele mai multe ori sunt sigur că el m-a salvat

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu cred în Dumnezeu,chiar daca ultimele întrebări sunt in antiteza cu ce susțin acum.
Nu trebuie sa te duci la biserică să te ajute e chiar un păcat că te rogi la icoane, in biblie relata că nu trebuie sa ne rugam la chipul și asemănarea lui. Dumnezeu știe dinainte de a te naște și până în ultimul ceas cum ești tu ca om, ce suflet ai, daca ești un om sincer sau ipocrit de aceea nu se arată la toți și unii au devenit atei fiindcă nu au avut noroc in viață și își varsă frustrările pe el pentru nereușitele lor, alții că sa para cool că așa e in voga sa fi ateu
De 17 ani lupt cu depresia și niciodată nu am avut nici măcar o tentativa de suicid,sau o zgârietura pe mâini,nu m-am refugiat în droguri și alcool ca majoritatea,nu ai cum sa ai un psihic atât de puternic mai ales că eu sunt lupul singuratic de când mă știu,nimeni niciodată nu m-a sprijinit moral,sa îmi spună o vorbă de încurajare, sa îmi fie alaturi,oricât de puternic ai fi cu depresia nu te poți pune,aici din nou Dumnezeu m-a ajutat,că nu are altcineva nivi voința nici ambiția,acestea pălesc in fața unei depresii devastatoare cum am avut eu de luni de zile nu m-am putut da jos din pat, sunt singurul din familie care nu beau și nu mă droghez și eu dintre toți am toate motivele sa mă droghez că stau singur nu am părinți,prieteni, nu am bani strânși, cariera nimic și cu toate astea eu prefer sa mănânc dulciuri decat sa îmi ascund durerea in droguri. Nu e logic că doar o forță divină te face atât de puternic psihic? Ceva ce ne depășește orice imaginație, adică nu ai cum că om să reziști in fața unei astfel de suferințe, și la mine de multe ori nici nu zici că am depresie și anxietate și atentie de 17 ani mă lupt cu depresia am sfidat orice. Eu pur și simplu nu am nevoie de nimeni că sa fiu fericit, pot sa fiu fericit și fără oameni, prefer sa fiu un singuratic decât să am oameni falși in jurul meu
Sa nu mai zic de anxietate că majoritatea de aici și nu doar de aici s-ar sinucide daca ar avea anxietatea ce am avut-o eu, adica 4 ani eu mă chinuiam extrem de mult sa merg până în piața sau la magazin cu o așa anxietate și ma rupea,și uite acum sa ameliorat într-un mod uluitor pot sa merg oriunde fara nici o problema,ba chiar mi-am recapat încrederea. Chiar crezi că tratamentul a făcut aceste minuni? Niciodată!
Dumnezeu se arată doar oamenilor care sunt foarte buni la suflet nu oricui,se pot ruga zilnic ani de zile daca faptele lor sunt in antiteza cu rugăciunile e logic că nu li se arată și nu ii ajuta.
Și cu niște țigani m-a ajutat și de acolo era incredibil de greu sa ieși din situația aia,și cand am avut covid forma serioasa,chiar și când mi-a murit mama m-a ajutat că nu prea m-a afectat,am rămas la fel, din contra că acum sunt mult mai calculat nu mai înjur lumea ca înainte cum o făceam pe aici, sunt foarte calm daca văd că unul e prost nici nu îl bag in seama îl ignor.
Deci, eu pot spune că există, dar nu pentru oricine!

| IceRope a răspuns:

Fiindcă dă speranță. Pe ideea "Dar dacă?".