Zbenguici
| Zbenguici a întrebat:

Daca Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru, de ce ne-a dat si poruncile? Nu anuleaza ele tot sensul liberului arbitru?

Răspuns Câştigător
| moonY a răspuns:

Poruncile ar fi functionat ca niste reguli, pe care, daca nu le respecti, vei fi chinuit de catre tatal iubitor.insa, daca citim biblia, descoperim multe contradictii intre moralitatea promovata de cele 10 porunci si povestile din cartea sfanta.
dar nu'i de condamnat, pana si dumnezeu poate gresi

16 răspunsuri:
| eeeeeeeeee a răspuns:

Ni le-a dat ca sa stim ce incalcam.laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai ma gandesc ca poti alege sa le respecti sau nulaughing)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ni le-a dat sa stim probabil care e diferenta dintre bine si rau dar noi tot avem dreptul de a alege, si probabil sa stim ce incalcam si ca roata se intoarce. Trebuia sa ne ghidam dupa ceva nu?
Eu consider ca nu are legatura cu liberul arbitru (libertatea de a face, a gandi si a spune ce vrei).

| CenturyChild a răspuns:

In lumea asta nu poti trai fara niste legi. Orice ai face te ghidezi dupa niste legi sau reguli ( ex: codul bunelor maniere, regulile de circulatie etc). El ni le-a dat ca pe niste legi de baza. Noi avem tot dreptul sa le respectam sau nu, nu te obliga nimeni sa le respecti. Asta e sensul liberului arbitru : exista legi, daca vrei le respecti daca nu, nu.

| blackkrose a răspuns:

D-zeu doar le-a dat ...esti liber sa alegi.

| rouaroxa a răspuns:

Imagineaza cum ti ar fi tie daca numeni nu ar respecta poruncile, daca ar face fiecare cum simte,,, fara sa se teama, ne a dat si poruncile pentru ca suntem oameni supusi greselii,,,

mumoasa
| mumoasa a răspuns:

Fara reguli lumea ar fi un haos total.happyDumnezeu a dat regulile dar nu a obligat pe nimeni sa le asculte.Cine vrea le asculta si le va fi de folos in viata, cine nu e treaba lor.big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poruncile sunt pentru fii lui Dumnezeu nu pentru pacatosi care nu cred.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa fie manipularea mai cool.

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

Liberul arbitru se refera la libertatea de a decide. Poti alege sa nu ti cont de acele legi, poti sa alegi sa le incalci.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Liberul arbitru este cel mai frumos cadou facut noua de Dumnezeu. El a creat Edenul pentru om si a dorit sa traim fericiti si lipsiti de griji. Omul a cazut in pacat cu vointa si constiinta deplina si, a pierdut Edenul. ACUM, CE E LIBERUL ARBITRU... ESTE POSIBILITATEA NOASTRA DE A NE ALEGE DRUMUL VIETII. Dumnezeu ne-a dat alternativa buna (cele 10 porunci) dar nu ne putea obliga sa acceptam pentru ca nu ar fi fost corect. Ar fi fost un dictator chiar daca era spre binele nostru. El a vrut ca noi sa-l alegem pe El si drumul bun dat de El, constient nu impus. Sa realizam singuri ca El ne vrea binele si ne-a creat pentru iubire, fericire si o viata buna. Dar, am preferat prin Adam si Eva sa exploram si drumul raului si, de atunci nu ne putem opri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu.fiindca noi nu avem limite la placeri si la ingaduinta de sine. daca este scris sa nu preacurvesti, vei spune; pai eu nu prea.asa un pic acolo. da nu prea.prin decalog, ni s-a pus in fata viata vesnica sau moartea vesnica.stiti bine ca moartea este cea mai de jos treapta a vietuirii, si plata pacatului in care ne-am nascut. dar moartea vesnica de dupa judecata, este autoexcluderea noastra, din imparatia lui Dumnezeu prin propria alegere.nu a spus Iisus? cine nu aduce roada, se taie si se arunca in foc.nu a spus ca el va face asta.singuri prin liberul arbitru.fii intunericului nestiintei de Dumnezeu, pot ei trai vesnic, impreuna cu fii luminii? fiti seriosi. a-ti vazut ce bine ne intelegem aici noi? care santem cu totii rai? unii macar trag nadejde.altii isi neaga si propria existenta efemera.

| ilie a răspuns:

Dumnezeu a facut pe om sa traiasca vesnic pe un pamant paradiziac, dar ascultand de satana a ales sa fie cunoscator de bine si rau pierzand viata vesnica. Daca vei citi in geneza prima carte biblica vei obseva ca nimeni nu a trait 1000 de ani, la d-zeu 1zi=1000 de ani, iar 1000 de ani =1zi.Prin urmare profetia referitoare ca in aceeasi zi vor murii este veridica. Apoi s-a dat poruncile petru a fii feriti de influienta popoarelor care nu credeau in d-zeu ci se inchinau la alte zeitati facute de mana omului, d-zeu neavand nici o repezentare facuta de om.De remarcat faptul ca la orice porunca o dadea arata si opusul ei si consecintele incalcarii, asa ca liberul arbitru nu era incalcat ci era mai mult pus in valoare.Imi pare rau ca nu am raspuns cu mult mai inainte de a fi citit intrbarea ta in care ai luat stupid. Mie mia parut o intrebare destul de interesanta, sata denota ca te intreseaza sa stii mai multe si ca nu esti un robot cu un program de urmat.

| danut a răspuns:

Imi pare rau dar trebuie sa-mi expun parerea cu privire la un raspuns premiat cu NO:1. 1 Dumnezeu NU POATE GRESI, de ce? Fiindca EL este Creatorul si a legilor si a oamenilor si a tot ce exista (asta daca crezi ca El exista). 2 Dumnezeu NU CHINUIESTE PE NIMENI, nici in trecut, nici in prezent, nici in viitor (de unde te-ai inspirat in asertiunea asta?). Intre cele 10 porunci si Cartea Sfanta NU EXISTA NICI O CONTRADICTIE (arata-ne una dintre ele).
4 In Biblie nu sunt povesti decat cele declarate ca atare. In rest BIBLIA ESTE CEL MAI TARE SI VECHI MANUAL DE ISTORIE. P. S. Cele 10 porunci se pot regasi in toate legile omenesti. Mesjul nu se vrea o jignire la adresa cuiva dar prezinta contradictii fundamentale.

| jedi_7867 a răspuns:

Poruncile sunt o forma de descriere a unei societati. Un regulament de functionare.
Liberul arbitru practic iti ofera libertatea de a trai cum vrei.
Problema este ca daca vrei sa traiesti intr-o societate, daca asta alegi sa faci, atunci trebuie sa te conformezi regulamentului de functionare. Daca nu-ti convine unul dintre regulamente, cauti alta societate cu un regulament mai apropiat de alegerile tale, iar daca nu gasesti nici una care sa fie cum vrei tu... atunci... ghinion... va trebui sa te multumesti cu cea mai apropiata sau poti sa incerci sa schimbi regulamentul creand o noua societate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Poruncile" sunt un model de viata morala, "liberul arbitru" ne lasa sa alegem intre a respecta sau nu poruncile. Facem cum vrem, dar oare nu e mai bine sa avem un ghid etic in viata?