Hmmm... chiar nu ştiu care eveniment aş vrea cel mai mult să-l văd, nu pot să aleg. Totuşi, istoria omenirii nu e tocmai scurtă, iar cea de dinaintea apariţiei oamenilor e şi mai întinsă. Sunt mai multe evenimente interesante la care mi-aş dori să asist, ca şi spectator, dar nu m-aş limita doar la acele întâmplări care au rămas scrise. Aş vrea să observ şi viaţa obişnuită, de zi cu zi, a oamenilor din anumite perioade ale istoriei, să văd cum se desfăşura modul lor de viaţă, cum gândeau, cum se comportau unii cu ceilalţi. Îmi place să observ oamenii, să-i analizez, chiar dacă de multe ori ceea ce observ îmi displace complet
Oricum ca să enumăr câteva evenimente/epoci care îmi vin acum în minte: WW2, primul pas făcut pe lună de către oameni, epoca antichităţii (în special civilizaţia greacă de pe atunci). Aş vrea şi să asist la anumite "premieri" din istoria omenirii, ca să zic aşa, anumite invenţii revoluţionare. Şi evident... începutul începuturilor Cine nu ar vrea să vadă asta?
Dar tu?
Aș alege anul apocalipsei adevărate dar în urma cu 27 de ani.
Pentru că apocalipsa dacă ar exista as vrea să trăiesc fiecare moment la maxim și vreau să fiu ultimul supraviețuitor.
Istoria omenirii nu ne pare deloc scurta noua, dar daca e s-o comparam cu perioada de dinainte de aparitia noastra, cum zici si tu, nici nu se compara. Da, e fascinant sa observi doar asa, viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti. Pana la urma, aia e oglinda unei societati, cea care ne arata cum se traia in diferite epoci Inventii revolutionare... Ai vrea sa fii prima care sa afle cine a descoperit focul sau cine a inventat roata Acei oameni au avut un impact mai mare asupra omenirii decat toti ceilalti inventatori care au urmat dupa ei, dar cu toate astea, pe ei nu-i poate sti nimeni. E nedrept, intr-un fel
Eu in primul rand as vrea sa vad care a fost mai exact originea noastra, si cum ne-am raspandit prin lume. Mi-ar placea sa vad cum am ajuns si pe cele mai indepartate insule din mijlocul Oceanului Pacific, sau cum au descoperit vikingii America de Nord. Ador perioada marilor descoperiri geografice. Nu mi se pare nimic mai fascinant decat sa fii primul care descopera un nou continent, sau sa fii primul om care a calcat vreodata pe o insula Sau sa fii primul care inconjoara planeta. Deci mi-ar placea sa pot vedea expeditiile lui Columb sau Magellan.
Mi-ar placea sa asist si la marile razboaie, dar sa observ totul din afara Desi probabil nu mi-as dori sa vad detaliile urate... As mai fi curios despre perioada Renasterii, mai ales din perspectiva stiintifica. Copernic, Galileo, Kepler, si toate descoperirile lor. Ar mai fi multe, inclusiv din perioada pre-umana
Da, noi de fapt în istoria universului suntem o părticică minusculă. Pentru noi, desigur pare mai mult, dacă ne gândim la cât de scurte sunt vieţile noastre.
Da, aş vrea să fiu prima care află cine a descoperit focul sau cine a inventat roata Până la urmă aceste lucruri au reprezentat enorm pentru evoluţia omenirii, practic sunt baza evoluţiei acesteia. De asta am spus "revoluţionare".
Daa, uitasem de marile descoperiri geografice Evident că aş vrea şi eu să asist la asta. Atunci am ajuns să cunoaştem de fapt pe ce lume trăim, la propriu. A fost într-adevăr o descoperire esenţială, faptul de afla mai multe despre planeta noastră; până la urmă, aici e "casa" noastră, a tuturor. Păcat că nu avem mai mare grijă de ea.
Şi mie mi-ar trezi un mare interes să asist la marile războaie, în special WW2, cum am spus şi mai sus. Sunt curioasă in sensul acesta să observ oamenii, mai ales. Poate că dacă aş asista personal la un asemenea eveniment, m-aş lămuri mai mult în privinţa mentalităţii oamenilor, a conştiinţei acestora, cum ajung aceştia să fie în stare de asemenea cruzime şi violenţă. Dar crede că nici în privinţa asta, nu voi găsi vreodată vreun răspuns care să mă satisfacă pe deplin.
"We are life butterflies who flutter for a day, and think it's forever"
Sigur, si mie mi-ar placea sa vad cine a descoperit focul sau roata, dar nu stiu daca a fost un singur om, sau a fost o inventie colectiva. Poate roata, da Focul cred ca a fost mai degraba doar controlat la inceput. Imi imaginez ca probabil aveau loc unele incendii naturale, si omul a observat accidental ca animalele care au murit in acele incendii erau mult mai usor de mancat si mult mai gustoase. Poate ca apoi au reusit sa controleze focul, iar mai apoi au ajuns sa descopere si cum sa-l provoace Dar cine stie, poate n-a fost asa.
Da, atunci am descoperit ca traim pe o planeta, si ca e rotunda. Asta a fost un pas foarte important. Si mai tarziu am aflat si care e locul Pamantului in Sistemul Solar, alaturi de celelalte planete. Inca o descoperire mare a fost cand am realizat ca Soarele e in centrul Sistemului Solar, si nu Pamantul, cum se credea pana atunci.
Ce te-ar interesa mai mult despre WW2? Oh da, e de ajuns sa vezi niste poze din acel rezboi ca sa te ingrozesti de cruzimea si violenta la care au putut sa ajunga oamenii Daca vezi filmari e si mai rau, iar daca ai asista in realitate la acele orori, probabil ar fi foarte greu sa faci fata... Cand vorbim de ww2, pentru mine e de ajuns Holocaustul. Nu-mi pot imagina cum s-a putut ajunge la asa ceva. Niste orori fara precedent, si la o scara uriasa. Sau modul brutal in care s-a incheiat razboiul, cu Hiroshima si Nagasaki. Probabil un astfel de razboi doar asa se putea termina.
Hihi Frumos citat... şi adevărat.
Da, e cea mai probabilă teoria aceasta, în legătură cu focul. Nu cred că le-a venit dintr-o dată ideea în minte şi soluţia pentru a provoca foc. Probabil că mai întâi l-au observat şi controlat, cum ai spus şi tu.
Da, e şocant de ce au fost în stare oamenii să facă în timpul WW2 (Holocaustul, bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, violenţa regimului sovietic...). Tocmai faptul că nu-mi pot explica cum de s-a ajuns la ceva atât de îngrozitor mă face să spun că aş vrea să asist personal la evenimentele petrecute atunci, poate ca să obţin mai multe fragmente de răspuns la întrebarea "de ce?".
Da, acum vad ca am scris "life" in loc de "like"
E greu de explicat, mai ales ca s-a intamplat atat de recent in istoria noastra... Au trecut doar 70 de ani. Intrebarea e, cat am reusit sa ne schimbam de atunci? Cat a mai ramas din acea violenta in noi? Suntem capabili din nou de asa ceva? Din pacate eu cred ca da. E destul sa ne uitam la razboiul din fosta Iugoslavie din anii 1990, care a fost la o scara mult mai mica, dar la fel de crunt. Si mai sunt exemple, dar de pe alte continente. Eu cand vad ce se intampla in Siria ma ingrozesc.
Apropo de roata, mi se pare asa de ciudat cum civilizatiile pre-columbiene din America, cum ar fi incasii, mayasii sau aztecii, nu au reusit s-o descopere. E interesant cum au reusit sa-si creeze niste societati asa dezvoltate, dar nu le-a trecut prin cap sa inventeze roata
O data ce murim, nu ne mai putem naste in alt corp acum, si nici in corpul nostru acum, dar Biblia spune ca noi vom invia pe viitor, daca vom asculta de acea,, instructiune,, pe care o primim din ea (Revelatia 21:3, 4) Asadar, va fi un timp cind vom trai vesnic, si nu trebuie sa va ginditi la ce an sa invii iarasi. Succes!
De ce 3000 d. Hr? Pana in anul acela probabil vom muri cu totii si, deci, nu te vei mai naste.
Am scris DACA cu litere MARI, mult mai MARI de cat creierul tau,
deci DACA printr-o absurditate e sa te nasti din nou si sa alegi anul, si cum adica "PROBABIL vom muri cu totii" nu esti sigur daca vom fi morti cu totii, doar unii a, restul o sa traiasca 1000 de ani.
Cred că violenţa va exista întotdeauna în această lume, să sperăm totuşi că nu la o scară atât de mare precum acea din WW2. Totuşi, şi eu cred că am mai fi capabili de aşa ceva; se pare că încă mai este foarte răspândită ideea cu "scopul scuză mijloacele". Şi chiar dacă această violenţă nu ajunge la rangul de război, e încă prezentă în viaţa de zi cu o zi la un nivel îngrozitor, mai ales dacă ne uităm la situaţia din unele ţări mai sărace, mai puţin dezvoltate sau a celor cu regim comunist.
Da, e ciudată treaba asta cu roata Însă, dacă ne gândim şi la prezent, la toată tehnologia de care dispunem la momentul de faţă şi totuşi nu putem controla anumite lucruri, ca de exemplu sărăcia.
Tendinta din ultimii ani e de reducere a violentei, in ciuda razboaielor de dupa 2001. Citeam pe undeva ca deceniul trecut a fost cel mai pasnic din istorie, iar anii 90 au fost si ei mai pasnici decat anii 80, si tot asa. Deci sunt sperante ca va fi din ce in ce mai bine si-n anii viitori. Singura problema ce poate aparea e o tara din asta din afara legilor internationale cum e Coreea de Nord de exemplu, cu conditia ca tarile mari sa se comporte responsabil.
Problema saraciei nu cred ca se va putea rezolva vreoadata daca tarile dezvoltate nu vor invata sa imparta bogatiile cu tarile mai sarace. Resursele pe glob sunt limitate, iar daca ele sunt concentrate doar in mainile unor state, celelalte tari nu vor ajunge sa aiba destul niciodata.
Da, s-a mai redus din violenţă în ultimii ani, dar ea încă este răspândită, în unele ţări chiar îngrijorător de mult, în special în cele mai puţin dezvoltate sau cu regimuri mai violente, cum spuneam şi mai sus. Să sperăm că va fi mai bine şi că această descreştere a violenţei va dura, pentru că dacă privim în trecut putem găsi perioade mai întinse de pace şi linişte, dar din păcate nu mai mult de câteva decenii.
Nici eu nu cred că se va rezolva vreodată problema sărăciei. Totul e pe interese şi scopuri ascunse şi "murdare".
Dormeo întreabă: