| EmptyMind a întrebat:

Daca freci doua obiecte de plastic ele capata sarcina electrica. Dovada e ca atrag bucatile de hartie. Plasticul e un bun izolator deci electronii nu sunt prea liberi.
Care-i explicatia? Si care obiect e incarcat negativ si care pozitiv? Ambele-s de plastic.

5 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Exista materiale care au electroni liberi si acelea,prin frecare pot atrage alte corpuri si exista materiale care nu au electroni liberi,cum este plasticul.
Plasticul este ofrmat din atomi,atomul este format din nucleu si electroni. Am spus ca nu exista electroni liberi,cea ce inseamna ca toti electronii orbiteaza un nucleu.
DAR,in momentul in care ai frecat lingura tu practic ai ionizat atomul, deoarece electronii (din interiorul atomului)_ vor petrece mai mult timp intr-o anumita regiune decat i ncealalta. Deci avem un atom ionizat care are sarcina electrica pozitiva intr-o parte si negativa in alta. Tu ionizezi toti atomii de pe suprafata lingurii.
Atomul este neutru, in momentul in care electronii petrec mai mult timp in parte dreapta sa spunem, deja avem o oarecare sarcina pozitiva in stanga si una negativa in dreapta, cea ce inseamna ca nu mai este neutru.

| Empathizer a răspuns:

Ambele bucati de plastic se incarca cu acelasi tip de energie - electricitate statica, tocmai pentru ca nu sunt bune conducatoare de electricitate. Prin frecare se polarizeza electric suprafata plasticului. Bucatile de plastic nu se atrag intre ele, ci fiecare in parte poate atrage bucatele mici de hartie.

| Robin0744 a răspuns:

Experiența e valabilă și pentru oțel (mașina Van de Graaf). Oțelul fiind conductor. Nu are legătură cu conductivitatea materialului „frecat". E o stare de ionizare. Și apa ionizează și devine conductoare (a nu se scăpa foehn-ul în cadă).

| cflorin11 a răspuns:

Plastic? gresesti nu este orice plastic, multe materiale par la fel dar nu sunt toate plastic. acele materiale se incarca cu o anume cantitate de energie dar nu sunt conductoare.