| FreddieM a întrebat:

Daca in termeni simpli libertatea inseamna ca poti sa faci orice doresti, sunt animalele mai,, libere'' decat noi?

24 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Se spune adesea "Liber ca pasărea cerului". Dar dacă plecăm de la definiţia "poţi să faci tot ce-ţi doreşti", să ne gândim, de exemplu, ce îşi doreşte o cioară. Sau, mai bine zis, îşi doreşte ea ceva? Are ea dorinţe? Sau doar instincte?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Foarte buna observatie. Definitia asta a libertatii e oricum destul de proasta, dar daca ar fi sa o luam in serios nu ar presupune "posibilitatea ca un individ, un Sine sa faca ce vrea"? Asta inseamna ca urmatoarea intrebare pe care trebuie sa ne punem este daca animele sunt un Sine sau daca au un Sine cum sunt/au oamenii.

Daca nu au un Sine inseamna ca nu iau decizii personale asa ca nu pot avea deloc libertate.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Inseamna sa faci ce doresti pana le incalci drepturile altora.
fix ca la animale. si ele fac de vor pana incalca un teritoriu care apartine altcuiva si o iau peste bot

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Libertatea nu înseamnă asta.
2. Animalele sunt mai puțin libere decât noi. Noi avem con-știință, adică ceea ce știm împreună. Aceasta ne face să avem mai multă libertate.

| CostinAlamariu a răspuns:

Asta e o definitie foarte problematica si primitiva pentru conceptul de libertate.

Oamenii ar trebui sa realizeze ca nu exista o singura definitie. Libertatea e inteleasa extrem de diferit de la cultura la cultura si de la filozofie la filozofie.

| gemeni6226 a răspuns:

In orice caz pe mine ma deranjeaza snobismul(asta este ingradirea libertatii de a te exprima in anumite cercuri in mod original adica de a fi tu insati). Adica sa zicem ma cheama verisorul meu la botez si nu am voie sa vorbesc tare ca la servici ca verisoara mea imi atrage atentia ca nu se cade.Dar ce sa fac eu asa m-am nascut ca daca ma simt bine vorbesc tare ca la servici altfel nu sunt auzita.Dar dupa doua ore dupa ce toata lumea si-a but palinca respectiv coniacul si wiskyul toata lumea deja vorbeste si tare.Simt ca o ingradire a personalitatii mele ca numai atunci pot vorbi tare cand si altii.Nu am zis nici ceva ciudat nici ceva necivilizat, si inca daca merita barem daca eram intr-un loc sus pus si de lux mai intelegeam dar nu domnule eram afara pe terasa ma batea curentul ca naiba mi-era frig muzica era ca imi veneam sa ma sinucid asa de deprimanta...si atunci am zis la verisoara mea ca eu stiu sa cinstesc locul daca este de asa natura dar locul asta numai de cinste nu este si mincarea era ca vai de ea mai bine mincam slanina si cirnati sincer.Si oamenii aceia de parerea careia se temea vara mea in viata mea nu i-am vazut si nici nu o sa-i mai vad vreodata si nici nu socializau vorneau doar intre ei.Si atunci de ce?

| FreddieM explică (pentru gemeni6226):

Multumesc ca ti-ai spus oful, dar te-as ruga sa recitesti cu atentie intrebarea si daca mai ai chef, sa-ti exprimi o opinie legata de natura ei.
Cheers

| gemeni6226 a răspuns (pentru FreddieM):

Doar daca traiesc pe o insula unde nu pune piciorul nici un om deoarece daca intervine omul acesta de obicei le ingradeste libertatea.Depinde si despre ce animal e vorba, ma gandesc ca doar pasarile cerului sunt mai libere dar oricum nu as schimba cu nici un animal imi place sa fiu om si imi place sa existe legi si ingradiri deoarece societatea nu este asa de evoluata sa poata exista fara legi ca ar fi anarhie.

| Lukasssz a răspuns:

Da

| Apokales a răspuns:

Da, animalele sunt mai libere decat noi.

| JOHNtheADVISOR a răspuns:

Libertate înseamnă să faci exact ce iți trece prin minte. Înseamnă să faci tot ceea ce vrei tu, ce vrea mușchiul tău. Însă dacă prin ceea ce spui, sau prin faptele tale deranjezi în vreun fel pe cel de lângă tine, atunci vei suporta consecințele.Libertatea oamenilor în situația actuală mondială este îngrădită de oameni nu de "virus". Animalele au libertate, însă cel mare va mânca pe cel mic.Dar și ele sunt limitate și suferă tot din cauza omului, noi fiind cel mai mare dușman al lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Animalele nu au dorințe.

| FreddieM explică (pentru anonim_4396):

Corect. Dar nu la tipul asta de dorinte de refera intrebarea.
Ca sa intelegi mai bine sensul intrebarii o reformulez pentru tine si apoi te rog sa raspunzi.
,, Daca in termeni simpli libertatea inseamna ca poti sa faci orice, sunt animalele mai,, libere'' decat noi?

| anonim_4396 a răspuns (pentru FreddieM):

Nu cred. Orice om poate să facă orice, doar că la noi mai sunt și consecințe.
Dacă și noi și animalele putem să facem orice, atunci cei mai liberi cred că ar trebui să fie cei pentru care „orice" cuprinde cât mai multe chestii. Deci oamenii cred că ar fi mai liberi.
Care e răspunsul tău?

| FreddieM explică (pentru anonim_4396):

Un singur exemplu si te lamuresc pe loc.
Fiind o specie pe cale de disparitie, uciderea unui tigru de Bengal este ilegala inca din 1975. Cine o face risca intre 3 si 7 ani de puscarie. Deci chiar daca ti-ai dori sa-l vanezi, libertatea de a o face iti este obstructionata de aceasta lege.
Pe de de alta parte, nici o lege din lume nu-l impidica pe tigrul infometat sa te ucida oricand,, doreste''.

| anonim_4396 a răspuns (pentru FreddieM):

Nu era nimic de lămurit; te-am întrebat doar care e răspunsul tău.
Libertatea așa cum ai definit-o tu există în continuare și pentru om.

| FreddieM explică (pentru anonim_4396):

Uite, iti recomand sa citesti raspunsul lui openmind. Mai bine de-atat nici eu nu as fi in stare sa-ti explic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru FreddieM):

Nu mă interesează atât de tare încât să mă apuc să citesc ce cred alții.

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Da, pentru că la oameni libertatea noastră e îngrădită de a celorlalți, dar la animale libertatea e infinită. Se mănâncă între ele și nimeni nu le arestează. Fură de la alte animale și nimeni nu le bagă la închisoare. Pot trece pe roșu pe trecerea de pietoni că nu le face nimeni proces verbal. Ele nu merg deloc la școală și nu le scade dirigintele/diriginta nota la purtare.
Totuși, oamenii sunt singurele ființe care au autocontrol, deci e normal să avem și o libertate îngrădită de a celorlalți.

| sadrian46 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Dar la animale libertatea e infinită.
Serios? Ai văzut la animale leghebei, kileri ăn serie și arme de distrugere în masă? Vorbești din puțul gândirii.

| Bluestar15 a răspuns:

Nope, animalele nu au libertate deloc intrucat ele nu isi realizeaza decat instinctele. Animalul nu isi poate depasi propriul instinct si din pacate din ce vedem in jur observam ca in societatea actuala se promoveaza tocmai ideea asta ca oamenii sa isi faca de cap fara sa tina cont de gandire, judecata, valori morale, de notiunea de bine si rau etc. Cand omul procedeaza asa, ajunge si el ca animalele...

| Nouvel a răspuns:

Poti sa faci orice doresti, pana la limita de a deranja pe altcineva.
Da, animalele sunt mai libere. Dar si animalele au un cod Nu ataca gratuit. Doar daca se simt amenintate. Nu mananca peste masura, ci doar cat le este necesar. Carnivorele, ucid doar pentru a manca. Pe cand oamenii...

| OpenMaind a răspuns:

Sa luam de exemplu, un animal de prada dintr-o specie protejata pe cale de disparitie si omul. Bine-inteles, nu intr-o confruntare directa. Animalul are,, libertatea'' sa te ucida oricand doreste, in schimb omul nu, ba chiar ii este privata,, libertatea' ' daca o face.
Animalul benefeciaza de multe alte,, libertati' '. Isi poate insusi oricand prada altuia, poate ocupa linistit un teritoriu, defecheaza oriunde, poate schimba femelele cand doreste, isi poate abandona familia, ba chiar isi poate manca propriul,, copil' ' fara sa suporte nici o consecinta.
Omul e supus unor norme IMPUSE de societate din start sensul conceptului,, libertate' ' este compromis. Ai sa spui ca da, animalul traieste dupa instinct. Corect, dar instincte avem si noi. De ce nu pot sa am,, libertatea' ' sa-i trag o palma lui Ixulescu daca eu consider ca o merita, fara sa platesc consecintele, sau sa ii,, posed' ' nevasta, ca doar instinct sexual am si eu.
Deci nu, nu avem acceasi,, libertate' '.