@Haydee: esti groaznic(a)... daca "ortodocsia" este o prostie, nu stiu ce-ai putea fi tu... Iti place, zau, sa arunci cu vorbe din ignoranta aia a ta...Mai, daca nu-ti place domeniul asta al religiei si spiritualitatii, nu te baga in astfel de discutii...stai cel mult si priveste, e mai intelept, ma crezi?
Ti s-a aratat tie Dumnezeu in 3 persoane?! Chiar? Ai vazut tu persoana Duhului Sfant? L-ai vazut tu pe Dumnezeu Tatal? Daca da, n-ai ce cauta printre noi! Noua oamenilor nu ni s-a aratat Dumnezeu decat prin Iisus care este Dumnezeu-Cuvantul, de fapt... si atat. Nici nu te intreb ce intelegi prin"mantuirea" aceea de care vorbesti ca mi-e frica ce-ai putea raspunde.
@rudragos: de fapt, noi suntem cei care l-am inventat pe Dumnezeu ca persoana... oamenii au avut nevoie din vechile timpuri sa-l materializeze, sa-l personifice cumva pentru a-L percepe mai bine, sau cum sa zic, pentru as putea stabili un canal de comunicare cu El(n-ar fi inteles cum adica sa se roage si sa vorbeasca unei energii, ar fi fost si greu sa si-o inchipuie). De fapt, nu exista persoana asa cum nu exista sex, cand vine vorba de Dumnezeu... stii, ca se spune si despre ingeri ca-s cumva androgini(de fapt n-au sex ca nu-s persoane), Dumnezeu cu atat mai putin nu va fi un "barbat" care sa aiba eventual si o "femeie"... noi ii spunem "Tatal" pentru ca asa i-a spus Iisus.Si e "tata" din prisma de Creator si nu de barbat. Dar, va veni si o vreme cand principiile matriarhale vor fi "la putere" daca te incalzeste cu ceva!
Credeam ca aici e o comunitate de oameni destepti care nu cred in povesti de manipulare a maselor...
Dispareti cu duhul vostru...
Mama lui Isus este Maria care a ramas insarcinata de la Duhul Sfant, in timp ce tatal lui Isus este Dumnezeu Tatal. cele 3 persoane ale Sfintei Treimi sunt fara sex (nici barbat, nici femeie) si toate trei sunt UNA. stiu ca e complicat: cand sf. Augustin a incercat sa inteleaga taina Sfintei Treimi, un inger i s-a aratat si i-a spus ca nu va reusi in aceasta viata. daca ne luam dupa martorii lui Iehova, Duhul Sfant este doar puterea lui Dumnezeu (cu alte cuvinte, Isus se referea ca poti sa-l hulesti pe Dumnezeu, dar nu-i huli munca si puterea...). Undeva in Noul Testament totusi, scrie ca "Duhul Sfant se roaga cu toata puterea..." (sau ceva de genul). Asta inseamna ca Duhul Sfant e o persoana, deci nu doar un acronim care denumeste puterea (la fel cum ai zis tu -Ruh, Ruah...). Daca ne gandim ca prin Sfantul Duh a fost transmis mesajul lui Dumnezeu Tatal la botezarea in Iordan, ca prin Sfantul Duh a ramas Maria insarcinata, prin puterea Duhului Sfant a facut Isus minunile, este posibil sa se refere ca poti sa hulesti pe Tatal sau pe Fiul ca te vor ierta, dar sa nu hulesti SURSA (a se vedea teoria esoterismului, care zice ca omul tinde spre angelic, angelicul spre divin, iar divinul spre SURSA...)
In Matrix era o faza misto si o replica pe masura "there is no spoon" pentru a trasa limitele perceptiilor senzoriale ale realitatii si inclusiv ale mintii.
Realitatea mea spune ca "there is no religion". So, no gender
Pe unii i-au facut mamele lor.pe altii. tatzii lor. iar pe incaa altii. sf duh
Te rog... termina cu trinitatea asta!
M-am saurat de chestia asta...
Fac cinste cu bere pentru fiecare
Dar mai intai:
Dumnezeu sa DESCOPERIT in 3persoane pentru A NI SE ARATA NOUA, OAMENILOR... s-a descoperit inumnezeu Tatal, in Isus pentru a le explica oamenilor si pentru a ne mantui pe noi si in duhul sfant...de ce nu intelegiti...ma rog, nu o sa ma ascultati dar chestia asta cu ordotocsia e o prostie(imi pare rau, dar asta e adevarul)
Acel om PLATIT vorbeste degeaba
Dar..."nu arunca lucrurile sfinte la porci"...
Noapte buna!
Am o intrebare pentru rudragos
rudragos : daca zici ca Iisus este fiiul lui D-zeu si Maria, cine sunt parintii lor? ca doar nu au aparut asa dintr-o data, daca au aparut asa dintr-o data, noi de ce nu ne gandim ca omenirea a aparut dintr-o data? cine a creat EXISTENTA? Daca raspunsul tau este D. zeu, atunci cine l-a facut pe Dzeu? hai ca ti-am inchis gura
Ce spui tu pare logic. Dar doar atat.Pacatul de neiertat impotriva Duhului Sfant nu este doar hula, dar si pacatul repetat.Acesta inseamna ca, constiinta nu iti mai spune sa nu pacatuiesti deoarece este atat de tocita incat Duhul Sfant nu te mai indeamna sa nu pacatuiesti.Acesta este pacatul de neiertat.Anatonius 74 spune adevarul.Mai ales ultima parte.
In crestinism, dupa Inviere nu mai exista sex feminin sau masculin... Deci intrebarea nu prea are sens. Este Duh, asexuat.
In cer nu exista gen. Duhul Sfant nu este mama. Tatal, Fiul, Duhul au existat dintotdeauna. Cand am studiat eu teologia am invatat ca motivul pentru Dumnezeirea inseamna trei persoane, o singura substanta, este ca modelul unei relatii perfecte - cea din cadrul treimii- sa fie un exemplu pentru relatiile dintre oameni.
PS: Daca nu vrei sa-I spui Tata, Ii poti spune si Mama, sigur nu se supara...si va fi "mama" tot din prisma de Creator/Creatoare si nu de "femeie"...
Mie imi place sa-i zic Tata... desi am depasit complexul Electra!
Ruah in Scripturile Ebraice inseamna si vant adiere,,,, deci nu e o PERSOANA,, chiar daca Bibila personifica Duhul Sfant,, dar ea personifica si moartea,, spunand de ex,, Moartea a domnit,, sau pacatul despre care se spune ca sta si pandeste,, ca o fiara,, Daca duhul sfant era o persoana Atotputernica egala cu Tatal,, eterna,, de ce nu au vazut-o crestinii dupa ridicarea lui la cer,,?
Esti intors la dumnezeu sau nu pentru ca asa cum vb nai habar de tot ce inseamna d-zeu
I-L cunosc pe Dumnezeu mai mult decat iti poti imagina, iar raspunsul tau(le84one) nici nu are sens avand in vedere ca nici nu ai respect, scriind cu litere mici numele celui care te-a creat. Citeste ceva mai mult decat Biblia, sau daca tot te-ai limitat la crestinism, vezi ca au fost facute noi descoperiri : Evanghelia eseniana; sau daca vrei sa afli adevarul absolut recomand siteul www.realizareasinelui.ro.