Sunt curios cum vei "număra" puncte, din moment ce un punct este un obiect conceptual zerodimensional. Cum determini de unde începe și unde se termină punctul 12 și de unde începe și se termină punctul 1341?
Daca ai un cerc de raza 1, circumferinta sa desfasurata va si un segment de dreapta de lungime 2pi. Un segment care incepe din punctul 0 si se termina in punctul 2pi
Orice valoare reala aflata pe acest segment de dreapta va reprezenta un punct.
0, 5 este un punct.
2 este alt punct.
0, 342 alt punct. Si asa mai departe.
Punctul "a" incepe la o distanta de "a" unitati fata de punctul 0 si se termina acolo unde incepe.
Trebuie să spui și ce mărime are cercul. Că una e să aibă raza de 1 cm și alta e să aibă raza de 2 m. Când o să am toate datele, o să mă apuc să număr.
În imaginația ta, punctele de pe acel cerc sunt înșirate ca mărgelele pe ață și le poți număra. Însă din punct de vedere al conceptelor matematice/geometrice, lucrurile nu stau deloc așa. Un punct nu are dimensiune spațială. În concluzie, nu ai cum să numeri puncte pentru că nu ai cum identifica/separa acele puncte.
Iar ceea ce ai scris acolo nu are niciun sens.
Cum adică "0.5 e un punct și 0.342 e alt punct"? Ok, în cazul ăsta, care este punctul anterior lui 0.5 și care este punctul următor? Ai de gând să numeri toate numerele reale, adică un infinit?
Dacă da, atunci întrebarea ta se putea formula mult mai simplu, fără a face apel la cercuri: "Dacă am timp infinit la dispoziție, pot enumera toate numerele"? O întrebare complet fără miză.
Effy35 întreabă: