anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca intreci viteza luminii chiar calatoresti in timp? Daca e adevarat cu ce poti atinge aceasta viteza?

24 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Da, este adevarat, ba mai mult, noi calatorim prin timp chiar fara a merge cu viteza luminii. Si de atins aceasta viteza o putem atinge numai cu... lumina.

| Narcis2007 a răspuns:

Am citit undeva ca niste particule foarte mici au reusit sa depaseasca viteza luminii

| CautNume a răspuns:

Pana in prezent nimeni/nimic nu a atins viteza luminii.Nu ai cum spune cu certitudine daca ai calatori sau nu in timp.

| Exilee a răspuns:

Asa ceva se poate face numai in cazul particulelor. La dimensiunile macro, nu se va putea aplica niciodata acest fapt.
In mecanica nerelativista nici vorba deoarece spatiul si timpul sunt absolute ( depind de sistemul de referinta ales).
Si totusi, chiar si noi suntem calatori in timp. Fiecare fraza pe care o scriu acum reprezinta doar prezentul. Fiecare miscare pe care am facut-o ( ca de exemplu frazele de mai sus) pot spune IN ACEST MOMENT ca se gasesc in trecut ( adica le-am scris de la 22:06 la 22:08).
EI bine, pentru a lucra cu viteza luminii ( ca de exemplu o particula accelerata la o anumita energie ) le integram ( nu in limbaj matematic in sensul ca o bagam in integrale) sau o folosim cu diversi parametri.
Asta una la mana.

De exemplu, cum aflam cu cat se modifica masa unui m3 de gheata aflat la temperatura de 0 grade celsius?

In contextul "Cu cat" ne dam seama ca trebuie sa avem un raport.
Empirirc, se poate afla cu usurinta din formula m= m(0)/ SQRT ( 1- (v/c)^2)

M(0) reprezinta o masa relativa si da am incadrat si constanta vitezei luminii c. Este o constanta universala ( pe baza experimentelor lui Michelson si Morley) care au masurat viteza luminii si ca are aceeasi valoare in directia pe care se deplaseaza planeta noastra (pe orbita...(
UN exemplu pe care inca-l mai tin minte este acesta: sa presupunem ca avem o lanterna si aceasta se aprinde si stinge intr-un interval de timp ( delta t). Atunci timpul scurs in aceleasi evenimente, masurat intr-un sistem IMOBIL, va fi un DELTA t' Acest delta t' este egal cu raportul dintr eun delta t initial si radacina patrata dintre 1 si patratul vitezei luminii.
Teoria relativitatii ( deci implicit si a vitezei luminii in cazul in care vrei sa o studiezi si atentie ca in cauzl in care vrei sa participi la un experiment sa ai niste obiecte deoarece nu este bine sa stai in preajma particulelor accelerate la distante imense ca nu este deloc indicat). Ziceam c aaceste apot fi observate in fizica nucleara ( stii tu... fiziunea nucleara, accelerarea unei particule ciocnindn nucleul unui atom iar acesta face un unghi alfa...)

| suffarstar a răspuns:

Nu poti intrece viteza luminii. Daca ai atinge 300 000 km/h (viteza lumini), lumina s-ar deplasa fata de tine... ghici cu cat? tot 300 000 km/h; viteza luminii nu poate fi atinsa. Ea este o constanta. toto timpul va fi mai rapida decat tine fix cu 300 000 km/h

| Theo94 a răspuns (pentru suffarstar):

Viteza luminii este de 300 000 Km. pe secunda nu pe ora (h)!

| suffarstar a răspuns (pentru Theo94):

Ora am scris? hopa, ce natang sunt. lipsa de atentie

| Darkmagic a răspuns:

Cineva ti-a dat aici un raspuns interesant:
"...ar trebui sa devii energie..." happy

1. Cert este ca nici un corp fizic, nimic ce ARE MASA, nu poate atinge macar viteza luminii, si in niciun caz sa o depaseasca.
Nimic, nu poate sa atinga viteza luminii, daca s-ar intampla asta, masa si inertia acelui corp ar tinde spre infinit...

2. Niciun fenomen din univers nu degaja suficienta energie sa propulseze un obiect cu viteza luminii, cel mai puternic fenomen energetic existent in univers este o chestiune care se cheama super-quasar, si a carui energie nu poate fi masurata de mintea omeneasca.
Daca nici acela NU reuseste sa propulseze decat PARTICULE cu viteza luminii, atunci QED, nici omul nu o sa reuseasca vreodata. happy

| ciucurel22 a răspuns (pentru Darkmagic):

Daca spui ca ai nevoie de o energie aproape infinita pentru a propulsa niste particule cu viteza luminii atunci la CERN in acceleratorul de particule de ce se accelereaza particule la viteze apropriate de cea a luminii folosind o cantitate de energie accesibila cu usurinta de catre oameni?

| Darkmagic a răspuns (pentru ciucurel22):

Nu ai inteles raspunsul meu.
Reiau:
"2. Niciun fenomen din univers nu degaja suficienta energie sa propulseze un OBIECT cu viteza luminii..."

Prin "obiect" se intelege o chestiune ce ARE masa.

Particulele (fotoni, neutrini, etc) accelerate la viteza luminii sau aproape de ea, nu au masa sau aceasta tinde catre zero.
Cei de la CERN accelereaza PARTICULE fara masa aproape de viteza luminii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

1.Prin nici un mijloc cunoscut de om nu poti calatorii in timp deoarece timpul este ireversibil-trecutul nu poate fi schimbat sau, vazut, dintr-o anumit unghi dupa ce l-ai trait, prezentul e ceea ce traiesti AICI SI ACUM, iar viitorul este la fel ca trecutul nu poti, vedea, ce vei face in viitor si asfel nu poti schimba nimic...din pacate sad doar actorii din filme au aceasta putere.2.Viteza luminii nu poate fi intrecuta de niciun aparat uman la momentul respectiv si cred ca niciodata dar daca intr-adevar exita extrateresti poate au ei vreun dispozitiv happy

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ai un raspuns pe care nu l-am inteles deloc. De fapt am doar 12 ani

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da.Cu gandul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cu cat ne intrebam mai mult cu atat ne dam seama cat de putin cunoastem.
Probabil ca va trece mult timp pana cand am putea pune problema de a atinge viteza luminii.Chiar daca am face-o sunt multe intrebari fara raspuns si paradoxuri.
Totusi sa nu uitam ca omenirea abia a iesit in spatiul cosmic de cativa zeci de ani.Probabil ca a ne gandi la viteza luminii,gauri de vierme, contacte extraterestre, colonizari, calatorii catre alte stele si galaxii tine de ani buni, mii sau poate milioane de evolutie.

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

Un articol "Cum atingi viteza luminii in trei pasi simpli" sau "Ia-te la intrecere cu fotonii dupa fiecare masa" nu vrei?

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns:

N-a intrecut nimeni viteza luminii pana acum, deci de unde naiba vrei sa stim? Realizezi ca toate raspunsurile pe care le-ai primit pana acum si pe care le vei mai primi sunt doar supozitii?

| manuel72 a răspuns:

Nu te mai gandi, nu e niciun pericol sa atingi viteza asta.

| a3e6u9 a răspuns:

Viteza luminii nu poate fi depășită. Pentru a accelera un obiect până la viteza luminii ai nevoie de infinit de multă energie.

Ceea ce e posibil e să accelerezi un obiect până la 99.99% din viteza luminii sau chiar mai mult de atât, dar nu până la 100%. Partea interesantă e că, cu cât crește viteza, cu atât crește masa obiectului, scade lungimea lui și timpul se dilată.

Dacă ar fi să călătorești cu o navă spațială la o viteză apropiată de cea a luminii, ai călători în viitor. Când te-ai întoarce pe Pământ ar trece mai mult timp pe Pământ decât pentru tine, ar putea trece 10 ani pentru fiecare an de călătorie, sau chiar mai mult, depinde de viteză.

| Apocaliptic a răspuns:

Te-ai dezmembra daca ai incercao. Oamenii de stiinta spun ca te duci in viitor daca ai o asemenea viteza. Si eu nu cred ca poti sa te duci in trecut pentru ca te duci intr-un Univers paralel si nu cred in asa ceva...

| XxAnonimuXx a răspuns:

S-a atins si viteza luminii dar nu se calatoreste in timp ....deocamdata cred ca s-ar putea calatori in timp in anul 3700

| XxAnonimuXx a răspuns:

Da s-ar putea

| marian951 a răspuns:

Viteza luminii nu poate fi atinsa, nici decum intrecuta.
Dar daca totusi ai reusi lucrul asta se spune ca ar incetini timpul.

| stoica1 a răspuns:

Daca ai incerca fiind liber si nu intr-o capsula speciala s-ar putea sa fie o mana prin 2008 un picior prin 2002. Da eu cred ca pana la uram se va putea atinge viteza luminii folosinduse de lumina si de proprietatiel acesteia.

| Sonny998 a răspuns:

Nu poti calatori cu viteza luminii deoarece ar trebui sa devii energie, deci stai linistit