| calusarul a întrebat:

Daca lasi sa cada in acelasi moment doua bile de aceleasi dimensiuni, dar cu mase diferite, una de lemn si una de metal, care ajunge prima jos?
(Si de ce?)

Răspuns Câştigător
| unu a răspuns:

Amandoua in acelasi timp, pentru ca amandoua sunt accelerate cu 9, 8 m/s^2. (si mie mi-a venit cam greu sa inteleg pana am vazut la tv experimentul facut pe Luna, in care s-a da drumul in acelasi timp la o pana si un ciocan, si au atins solul in acelasi timp)

21 răspunsuri:
Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Păi... te asigur că dacă doar masele sunt diferite, atunci vor cădea amândouă în acelaşi timp. Motivul e simplu: În fizică formula după care se calculează acest timp nu depinde deloc de masă. În plus, acest experiment a fost făcut şi de Galileo Galilei, care, fiind urcat în Turnul din Pisa a dat drumul a două obiecte de având aceeaşi formă, volum şi mărime, iar ele două au căzut în acelaşi timp. Rezultatul a fost cel de sus.(pare ilogic şi iraţional, dar poţi experimenta dacă doreşti)

| hândel a răspuns:

Cam dificil sa experimentez dupa sugestia ta, in vid, pe luna, nu crezi? Sper ca nu predai fizica la scoala. Pe pamant e de luat in calcul si frecarea cu aerul, nu? Parca asa retin, iar in cazul asta, acceleratia gravitationala are alte caracteristici, si bila cu masa mai mare va avea o acceleratie mai rapida. Ma-nsel? Ca doar sunt un elev de 3 pe linie la fizica, recunosc! Dar greutatea ce ma atrage catre logica e mai mare, si-mi este usor sa-nteleg macar atata lucru. tongue

| hândel a răspuns:

Scuze @ Alecs871, acum am citit raspunsurile tale, dupa ce-am postat desi-mi cade serverul de zeci de ori. sad

| alecs871 a răspuns:

Hm, ar mai fi ceva, frecarea cu aerul si sa nu fi batut vantul deloc, fiindca daca ar batea vantul, cea care este mai usoara va avea o traiectorie usor deviata fata de celelalta.

| alecs871 a răspuns:

Experiment pe Luna? A ajuns vreun om pe Luna? Faza aia din anii 60 a fost o adevarata minciuna, nu vreau sa scriu aici zeci de greseli pe care le-au facut atunci in platourile de filmare.

| ciumpalaku a răspuns:

Asa este miletyn, fundita trebuie' sa fie a ta

| cata008 a răspuns:

Asa, si daca faceai experimentul cu pana si ciocanul pe Pamant, nu e la fel, dc? gravitatia exercitata pe luna este mai mica
calusarul, in exemplu cu bile care l-ai dat faci experimentul pe Pamant nu? faza dc experimentul a fost facut pe luna nu inteleg, doar dc este grav mai mica?

| cata008 a răspuns:

''curios'' nu au aceeasi masa, sti sa citesti?

| calusarul explică:

1. nu e tema, eu stiu deja raspunsul, am 29 de ani si nu ma duc la scoala decat pentru a... preda.
2. raspunsul nu e greu de dat, dar nici usor, trebuie gandit (sau experimentat) un pic.

| calusarul explică:

Otonis, nu predau fizica, predau engleza. Daca obiectele au aceeasi forma si aceeasi dimensiune, frecarea cu aerul e identica pentru ambele. Acceleratia gravitationala nu are alte caracteristici, ci e constanta. Uite filmuletul de pe Luna: http://video.google.com/videoplay?docid=6926891572259784994#

| calusarul explică:

Cata008, pe Luna nu e atmosfera, nu e frecare cu aerul, nu e vant. Intrebarea mea e valabila pe Pamant, iar atmosfera nu are nicio influenta aspura intrebarii deoarece bilele au aceeasi dimensiune si aceeasi forma. Cel cu pana si ciocanul merge doar pe Luna, unde nu exista atmosfera, sau in vid. E mai clar acum?

| calusarul explică:

Ciumpalaku, are dreptate miletyn, dar unu a raspuns corect inaintea lui.
cata, "stii" se scrie cu doi i.

| calusarul explică:

Myletin, citeste cu atentie intrebarea, citeste cu atentie raspunsul castigator si argumentatia, citeste cu atentie celelalte raspunsuri si comentarii.
1. Unu a pomenit doar de experimentul asemanator, dar argumentul lui e ca acceleratia e egala pentru amandoua (9, 8 m/s) - ceea ce e corect si suficient.
2. Ce capacitate portanta au doua bile de aceleasi dimensiuni sau e vreo diferenta intre portanta lor?
Din punctul meu de vedere, tu ai pus la indoiala inutil si incorect decizia mea in legatura cu castigatorul. O zi buna!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna, eu sunt sigura ca asta este o tema pentru acasa, ceea ce nu ai voie pe TPU!
Dar, eu iti raspund.
Pai logic ca bila de lemn - deoarece este clar ca lemnul este mai greu decat un metal!
Acum depinde, daca bila de metal este plina inauntru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ambele ajung la sol in acelasi timp cu conditia sa le dai drumul de la aceiasi inaltime; masa celor 2 bile nu influenteaza miscarea in cadere libera ci NUMAI greutatea lor (G=m. g) a corpurilor; acceleratia este aceiasi, cea gravitationala.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Calusarule, o vb. din batrani zice ca dk taceai filozof ramaneai; dac-ai fi stiut sa-ti insusesti critica ciumpalakului si sa ramai strict in limitele pe care tu singur le-ai gandit si impus prin intrebare (locul: pe Terra, bile din lemn si metal), eu n-as fi revenit intrucat nu fac parte din ctg. vanatorilor de fundite.; problema este ca un raspuns incorect -d.pe.d.v. al motivatiei- l-ai apreciat ca fiind corect in totalitate; pentru eventualitatea ca n-ai inteles la ce ma refer, iti amintesc faptul ca in conditiile existente pe Terra pot aparea si exceptii daca, sa zicem, una dintre cele 2 bile ar fi un corp/obiect care sa aiba CAPACITATE PORTANTA (expl.: o foaie de hartie, un fulg si de ce nu, chiar un balon umplut cu orice gaz care are densitatea mai mica decat a aerului).

| sandulache a răspuns:

Salut.
pai aici e vorbeste despre fizica care cred ca ai invatat si inveti la scoala, pai vine ca-m asa, cea de laem are o masa mai mica decat cea de fier, cum ar fi daca pui pe un canar 1kg de pene si 1kg de cartofi care e mai greu, asa e si cu biliele aici nu se vorbeste de greutate ci de volul, fierul find mai greu e normal ca va cadea parimul si lemnu cu intrziere, bafta

| agrskate a răspuns:

Ne-a spus-o un prof pe asta:d prima bila care ajunge jos e cea de lemn pentru ca e mult mai usoara... ceva de genubig grin am dreptate?

| curios a răspuns:

laughing Ai intrebat, acum ai si raspunsuri laughing Trebuia sa intrebi e cei care au trecut prin procesul de alfabetizare laughing
Dragilor, au aceeasi masa! Vor atinge solul simultan. Of-of-of

| ady_5487 a răspuns:

Eu cred ca este vorba si despre densitate forta de frecare iar daca a fost experimentat pe luna acolo stiu ca nu este forta gravitationala ca cea de pe pamant

| ady_5487 a răspuns:

Depinde de densitatea lor cred daca bila de fer are densitatea mai mare fata de cea de lemn cred ca accelereaza mai repede cea de fier