Un observator care se deplaseaza cu o anumita viteza, directie si se afla la o anumita distanta fata de noi ar putea sa ne spuna ce se va intampla peste 20 de ani. Prezentul sau ar fi viitorul nostru.
Deci viitorul exista. Daca totul este predestinat nu stiu. Mai exista si ipoteza universurilor paralele. Ar putea exista un numar infinit de universuri paralele fiecare cu viitorul lui distinct, dar deja existent. Deci nimic nu ar fi predestinat In cazul asta.
Cred ca raspunsul la intrebarea ta e putin mai complicat.
https://youtu.be/vrqmMoI0wks
Din moment ce lumina se deplaseaza cu viteza finita ar observa ce se intampla cu 70 de ani in urma cu conditia ca planeta respective sa fie in repaus raportat la Terra.
Daca planeta respective se deplaseaza cu o anumita viteza fata de Terra lucrurile vor sta diferit.
Ar putea vedea, spre exemplu, doar cu 30 de ani in trecut, cu 100 de ani in trectut, sau chiar in viitor (daca planeta se apropie de noi cu viteza suficienta).
Asta pentru ca timpul va trece diferit pentru ei, va trece mai incet in functie de viteza de deplasare.
Si vad ca pe langa viteza mai conteaza directia de deplasare si distanta dintre planeta si Terra, ceea ce nu stiam. Nu cred ca am aprofundat sficient de mult transformarile Lorentz Eu stiam doar ca timpul pentru planeta exstraterestra va fi timpul de pe Terra inmultit cu factorul Lorentz, unde factorul Lorentz depinde de viteza de deplasare a planetei.
Desi daca eu acum as fi o planeta care e la 50 de ani lumina nu as vedea cum a fost pamantul acum 50 de ani? faza cu rotatia planetei demonstreaza ca timpul e relativ nu generalist/universal? plus sa nu uitam ca lumina poate suferi modificari in apropierea unei stele sau gauri negre, asa am citit intr o carte
In urma cu niste ani, si tu si nenea inferno, (si multi altii!) ii trageati pe aici cu niste: "Timpul nu exista!". "Timpul e o iluzie!", etc, ETC, de imi venea sa va dau cu capetele de masa! :D
Intre Timp, :D se pare ca unii dintre voi au mai inteles cum e cu "inexistenta lui"...dar ce folos, ultima data am discutat cu tine despre Timp aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16154188/
...SI TOT NU AI INTELES!
Poate ca esti un caz pierdut si NU vei intelege niciodata, la asta te-ai gandit macar o clipa?
Ca ti-am tot dat raspunsuri despre Timp (si tie si altora) de m-am acrit!
Citeste ultimele randuri din raspunsul din link, poate ca esti cu adevarat incapabil sa intelegi, deci ORICAT si ORICUM ti-ar explica cineva (am facut-o cu tine in toate felurile!)...nu vei intelege.
Pune si tu intrebari al caror raspuns il poti procesa.
Cu placere.
Am spus ca exista ca si concept fizic. Este una din cele sapte marimi fundamentale.
Cand spuneam ca timpul nu exista ma refeream la faptul ca ar putea sa nu fie ceva dinamic, asa cum il percepem noi. Adica fara trecut si viitor. Exista cateva teorii destul de complicate pe tema asta.
Anumiti fizicieni considera un argument destul de bun faptul ca timpul se reduce din anumite formule matematice in cadrul teoriei Big Bang sau teoria corzilor. Desi marimile din acele formule ar trebui sa varieze in functie de timp, rezulta din calcule ca nu o fac. Iar asta ridica niste semen de intrebare.
Trecutul, prezentul si viitorul raman lipsite de sens daca tinem cont de faptul ca timpul se dilate si contracta in functie de viteza de deplasare a observatorului. Ceea ce pentru tine este trecut pentru mine ar putea fi viitor daca ma deplasez cu o viteza diferita raportat la tine. Deci timpul, asa cum il intelegem noi, nu exista.
Faptul ca unii si-au schimbat parerile e "Fssss", (cu nenea de mai sus am avut adevarate certuri pe tema Timpului).
Ceea ce imi pare bizar este ca si tu, (si multi altii), puneti niste intrebari aparent simple, care necesita raspunsuri complexe si explicatii tehnice pe care NU le puteti intelege.
Forma de viata benny7 are chiar o intrebare speciala, (la care nici dracu nu va avea un raspuns):
https://www.tpu.ro/......il-sau-nu/
Cam cum crezi tu ca ar fi, sa-i dau imaturului raspunsul corect, recte, sa-i explic tehnic felul in care universul este instabil prin cele doua teorii ale energiei vidului?
Cam CE credeti ca ati intelege voi doi din raspuns?
(Stiu, probabil iar o sa apara vreun prost care sa-mi spuna ca sunt arogant), DAR, nu mai bine incercati voi sa intrebati chestiuni care necesita raspunsuri pe care le puteti pricepe, raspunsuri care nu va depasesc?
E o dovada de bunsimt, o solutie cu mult mai practica, pe sistemul: "pe mine, benny7 Atat ma duce capul!", decat sa-i explic eu instabilitatea universului si cum e cu vidul fals & vidul adevarat in 15 pagini.
Vedeti-va limitele user Ray, si inceteaza sa tot pui intrebari la care TI-AM RASPUNS de 517 ori in diferite forme, ...SI TOT NU AI INTELES...pentru ca nu ai cunostintele complementare ca sa intelegi.
Comprende? :D
Un observator care se deplaseaza cu o anumita viteza, directie si se afla la o anumita distanta fata de noi ar putea sa ne spuna ce se va intampla peste 20 de ani. Prezentul sau ar fi viitorul nostru.
Deci viitorul exista. Daca totul este predestinat nu stiu. Mai exista si ipoteza universurilor paralele. Ar putea exista un numar infinit de universuri paralele fiecare cu viitorul lui distinct, dar deja existent. Deci nimic nu ar fi predestinat In cazul asta.