| DatMikassa a întrebat:

Daca nu ne aducem aminte nimic dinainte de existenta noastra actuala,si practic nu avem nici o amintire.
De ce unele persoane cred ca o sa existe intr-un fel sau altul dupa ce mor, nu este asta doar narcisism?

23 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pentru ca nu ne convine sa acceptam realitatea si atunci inventam basme de astea,tuturor ne place sa credem in viata de apoi de asta uni mor aparand aceste dogme, referitor la intrebarea ta daca reincarnarea ar exista neam aminti de viata trecuta in fine pana acolo nu stim ce dar vom afla cu toti traieste fiecare clipa in prezent vorba aia azi esti maine numai esti sunt atatea cazuri de morti subite si la tineri mori intro secunda si esti sanatos ce sa spui viata e fara logica, ratiunea, strangi o viata si de fapt nu ai nimic, mi-a placut un film vi cu nimic pleci cu nimic asa ca bucurate de ea ca e foarte scurta

| sublime89 a răspuns:

Toti atomii din corpurile noastre existau cu mult timp inainte ca noi sa ajungem sa existam, iar dupa ce vom muri vor continua sa existe la fel, si vor fi reciclati in Univers, ajungand sa faca parte din alte stele, planete, asteroizi, comete, poate chiar viata. Asta e conditia noastra. Asa cum nu avem nicio amintire de dinainte de-a ne naste, asa nu vom "simti" nimic nici dupa ce vom muri. Ne vom intoarce in aceeasi stare de simpli atomi reciclati. Aceea va fi singura "viata de dupa moarte" pe care o vom avea.

| DatMikassa explică (pentru sublime89):

Adica nu vom avea viata de dupa moarte, deoarece constinta noastra se va pierde deci noi ne vom pierde, vor ramane doar mici particule din noi, care de fapt nu suntem noi.Ca fara constinta sau cunostinta sau,, suflet'' sau oricum se numeste suntem nimic.

| sublime89 a răspuns (pentru DatMikassa):

Bineinteles. Moartea e ca o stare de coma fara sfarsit.

| Apokales a răspuns (pentru sublime89):

Ok, sa lamurim o chestie n-ai de unde sa stii daca moartea este o stare de coma fara sfarsit, dar draguta comparatiawinking.

| Apokales a răspuns (pentru DatMikassa):

Ok, nu plangewinking inclin sa cred ca nu exista reincarnare prin simplu fapt ca nu exista dovezi solide in aceasta privinta. Iar daca as fi in locul tau m-as bucura mai mult de viata, acum ca stiu ca am doar una happy.

| sublime89 a răspuns (pentru Apokales):

Si tu de unde poti sa stii ca nu e asa? Afirmatiile exstraordinare au nevoie de dovezi exstraordinare.

Prin simplu fapt ca nimeni nu s-a mai trezit sa iti spuna asta. O dovada este strabunicul meu doarme linistit de mult timp si nu s-a mai intors sa imi spuna cum s-a simtit happy.Si inca ceva tu ai adus acea afirmatie extraordinara fara nici o dovada nici macar una simplawinking.

Daca oamenii care se afla in coma nu simt absolut nimic, atunci de ce am trage concluzia ca atunci cand mor incep sa simta sau sa experimenteze ceva? Ceea ce am facut eu e o deductie logica, bazata si pe observarea altor specii, nu doar a omului. Asa cum nu poate exista o viata de dupa moarte pentru un animal sau o planta, asa nu poate exista nici pentru om. Sa nu uitam ca omul e un animal, pana la urma. O simpla forma de viata pe aceasta planeta, supusa acelorasi legi. Nimic nu a demonstrat pana acum contrariul, de aceea am spus ca o afirmatie exstraordinara, cum ar fi sa afirmi ca exista ceva dupa moarte, are nevoie de acea dovada extraordinara, care pana acum nu exista, si probabil nici nu va exista vreodata.

Fie sa zicem ca iti accept idea cu coma, dar cum argumentezi faptul ca unii oameni dupa ce si-au revenit sustin faptul ca :
au trecut in lumea de dincolo, si-au vazut propria imormantare, au dat mana cu Barbosul laughing etc etc etc?!

Alea sunt halucinatii sau vise, cum vrei sa le spui. Iar oamenii le interpreteaza fiecare in felul lui, de aceea sunt si diferite relatarile lor, de cele mai multe ori. Unele au si lucruri in comun, dar asta probabil doar datorita faptului ca suntem toti oameni, iar creierul fiecaruia trece prin aproximativ aceleasi procese in timpul unei astfel de boli. In fine, majoritatea oamenilor care au fost in coma nu isi amintesc nimic, oricum. Ce ar inseamna asta? Viata de dupa moarte doar pentru unii? laughing

Ei bine, tu ai adus in discutie idea ca este ca si "o stare de coma fara sfarsit" asta ce a mai vrut sa insemne ca putem sa avem cate o halucinatie asa ca sa nu ne plictisim?! in fine propun sa incheiem acest subiect deoarece deviem si de la scopul de a raspunde la intrebarea pusa de catre DatMikassa.

Din punct de vedere stiintific :
Cu toate acestea, există grupuri de credincioși ziși "fundamentaliști" care consideră Tora, Biblia, Coranul, Bhagavad-Ghăta ș.a. ca fiind nu numai cărți de morală și religie, ci de asemenea relatări literale ale "facerii lumii". Pentru aceste grupuri, apariția și evoluția vieții, așa cum reies din cercetările științifice, sunt doar o "teorie", în ochii dânșilor mincinoasă, și din acest motiv, controversa nu este încheiată[16]. O astfel de controversă există doar la nivelul publicului larg, în comunitatea științifică nu există nicio controversă despre evoluție, ea fiind considerată de Academia Națională de Științe a SUA drept unul dintre cele mai sigure fapte stabilite de biologi.

Iar din punct de vedere religios :
Sufletul nostru dragutwinking se va ridica la Tipul cu barba sau la fratele lui cu cazanul cu smoala.

In concluzie : Fie ca esti de acord sau nu... cu totii avem dreptul sa credem ceea ce vrem si nimeni nu ne va schimba parerea decat daca acceptam acest lucru.

Si atunci cand dormi esti inconstient, dar asta nu te opreste sa visezi ceva. Cand esti in coma, poti avea astfel de vise/halucinatii, pentru ca in creier mai au loc anumite procese. Cel putin unii oameni le pot avea. Insa cand moare creierul, se termina tot. Daca ar exista ceva numit suflet, atunci orice stare de inconstienta ar fi imposibila.

Ok, parerile sunt impartite, dar multumesc pentru aceasta mica lectie.

| Apokales a răspuns:

Presupun ca cu totii trebuie sa credem in ceva. Daca Dumnezeu n-ar exista automat oamenii si-ar face ei singuri un alt zeu pe care sa-l venereze si ar aparea alte conceptii in care sa creada asa cum este si faza cu reincarnarea.

"Dumnezeu" este deja acel "alt zeu" pe care oamenii l-au inventat.

Probabil, dar cred ca este imposibil sa argumentezi existenta sau inexistenta Lui de aceea prefer sa nu ma afund prea mult in astfel de subiecte in care ai putea gasi foarte multe argumente atat pro cat si contra. Consider ca un asemenea lucru si anume credinta in ceva sau cineva ar trebui luata de unul singur, chiar daca faptul ca te nasti crestin nu este o decizie care iti apartine mereu.

E la fel de imposibil sa argumentezi existenta sau inexistenta oricarui alt zeu din istoria omenirii. Dar m-as corecta totusi. Nu e chiar imposibil sa dovedesti ca dumnezeul crestin nu exista. Tot ce trebuie sa faci e sa demonstrezi ca unele povesti biblice sunt doar atat, povesti. Iar asta s-a facut deja. Cum intreaga religie crestina se bazeaza pe biblie, asta ar fi trebuit sa fie lovitura decisiva impotriva acestui zeu si acestei religii. Din pacate, oamenilor le e frica sa renunte atat de rapid la o religie in care au crezut 2000 de ani.

| Radu284 a răspuns:

Nu prea inteleg sensul intrebarii. Imediat dupa ce ne trezim, de exemplu, nu ne aducem aminte multe lucruri. Uneori ne ia cateva secunde sa ne amintim unde suntem, in caz ca ne trezim intr-un pat care nu este al nostru. Asta inseamna ca nu vom mai trai in acea zi?

"De ce unele persoane cred ca o sa existe intr-un fel sau altul dupa ce mor, nu este asta doar narcisism?"

Ce legatura are narcisismul cu asta? Tu cand mananci o prajitura buna este o dovada de narcisism? Si ca sa-ti raspund la prima parte a intrebarii, eu cred pentru ca exista foarte multe indicii ca ar exista o viata dupa ce murim.

| OOOLEOOO a răspuns:

Pentru ca, ca mine, exista persoane care ar prefera sa traiasca vesnic.

| DatMikassa explică (pentru OOOLEOOO):

Cred ca toti ne dorim sa fim vesnici, dar nu prea e posibil.rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unii isi mai aduc aminte.

| ThePathWalker a răspuns:

Raspunsul tau este aici: http://www.ted.com/......bout_death Sper sa te uiti pentru ca mi-a luat ceva sa il gasesc :)