Ai adus operații aritmetice în discuție, deci simt nevoia să mă bag si eu la această întrebare.
În primul rând vreau să precizez că matematica nu are la bază sistemul zecimal, din fericire. Sigur, de ăsta se folosește (și nu mereu) pentru exemplificare, dar se poate renunța la el. Sunt alte chestiuțe (anumite teorii, proprietăți) care dacă pică peste noapte, e distrusă matematică aproape de tot.
Țin minte și acum, în primul an de facultate, la un prim curs de...algebră dacă nu mă înșel, proful a scris pe tablă "1+1?" și a întrebat dacă știe cineva răspunsul. După câteva glume și răspunsuri mai mult sau mai puțin eșuate (nu toți au zis că e egal cu 2, dar majoritatea au zis că "e egal" cu ceva) a venit întrebarea următoare: "ce înseamnă egal?". Apoi ne-a explicat ceva de genul "Fiți atenți copii, matematica nu e 1+1=2, matematica înseamnă să stabilești ce e "1", ce e "+", ce e "=" și abia apoi, când le ai bine definite, s-ar putea să-ți dai seama că nici măcar nu există acel 2".
Așa, după povestioara asta aproape inutilă, ca să răspund succint la întrebare: cred că ar fi groaznic de greu, dar în aceeași măsură în care ar fi grea orice schimbare majoră. Deci nu imposibil. Să ne gândim la cei ce lucrează pe biți care s-au obișnuit cu o altă bază deja. Din punctul ăsta de vedere chiar ar fi interesant ca sistemul la care s-ar trece să fie binar.
Dacă oamenii sunt deja familiarizaţi cu două baze - 10 şi 2 -, ar trebui să nu aibă nicio problemă cu scrierea în oricare altă bază, pentru că principiul e acelaşi. Şi totuşi, n-am înţeles de ce la întrebarea mea precedentă nu am primit niciun răspuns. Acolo cerusem să se treacă un număr din baza 10 în baza 4.
Sabin wrote:
"Dacă oamenii sunt deja familiarizaţi cu două baze - 10 şi 2... "
Sunt familiarizati aproape inconstient, cu trei.
Nu utilizam sistemul sexazecimal cu ora, minutul si cercul minunat cu cele 360 de grade?
Minutele insasi, nu masoara si timpul si unghiurile?
Secundele si minutele unui grad, nu indica fractiile?
In trecut, Carter Jimmy a incercat trecerea la sistemul metric, si daca apasa mai tare pe pedala, ii reusea.
Nu cred ca ar fi chiar o tragedie trecerea intr-o alta baza. Lumea se obisnuieste cu multe tampenii...
Asta este o alta problema, majoritatea americanilor fiind conservatori in ceea ce priveste obiceiurile lor.
Referitor la intrebarea ta, nu vad niciun motiv pentru care omenirea care a adoptat baza 10 datorita numarului de degete de la maini, ar avea nevoie sa treaca in baza binara, de exemplu.
Ar avea tot atata "relevanta" si "utilitate", ca masurarea timpului in perioade Plank.
Da, ar fi un haos, dar un haos prostesc si gratuit.
Odată ce ești dresat cu o anumită metodă, semnificație a notației, notație, e foarte greu să te resetezi.
anonim_4396 întreabă: