Mișcarea electronilor în cablul electric, se face cu 4000 km/s viteză care este 1.3% din viteza luminii, la care efectele relativiste de modificare a lungimii sunt nesemnificative.
este posibil ca amandoi sa aveti dreptate chiar daca va contraziceti flagrant.
Dreptatea nu se judecă în fizică ca la tribunal, așa cum sugerezi dta aici.
Este adevarul relativ pana la urma? Adevărul în fizică este o rezultantă a suprapunerii unor procese. Dta vorbești de un adevăr filozofic. Cele două concepte nu se suprapun.
"Mișcarea electronilor în cablul electric, se face cu 4000 km/s viteză care este 1.3% din viteza luminii, la care efectele relativiste de modificare a lungimii sunt nesemnificative."
Asa ar parea, intr-adevar. Desi nu sunt sigur de acel 1, 3 % din viteza luminii, s-ar putea sa aiba valori chiar mai mici!
Cu toate acestea, Richard Feynman demonstreaza in cursurile sale ca modulul fortei este aproape identic in ambele sisteme de referinta.
https://www.feynmanlectures.caltech.edu/II_13.html
Capitolul 13-6 este cel care ne intereseaza.
Forta F resimtita de bila in cazul in care sistemul de referitna este cablul va avea expresia (13.21).
Iar forta F' resimtita de bila in cazul in care sistemul de referinta este chiar bila va avea expresia (13.29).
Relatia intre cele doua forte fiind data de expresia (13.30). Adica F'=F * (factorul Lorentz).
Concluzia este fix contrara asteptarilor: Cu cat viteza electronilor si a bilei este mai mica, cu atat cele doua forte tind sa aiba valori egale. Stim ca pentru valori ale vitezei foarte mici factorul Lorentz va tinde catre valoarea 1, iar F va deveni egal cu F'.
Dar chiar si asa, ar parea destul de suspect faptul ca fortele sunt aproape identice, iar nu complet identice, din moment ce efectul final va fi acelasi.
Un al doilea fenomen relativist, pe langa contractia lungimii, este dilatarea temporala.
Asa ca, desi forta nu are exact aceeasi valoare in ambele cazuri, impulsul pe care bila il va resimti va fi identic in ambele situatii, dupa cum demonstreaza si Richard Feynman in cele ce urmeaza.
Intr-adevar forta F' este mai mica decat valoarea initiala F, constanta de proportionalitate fiind factorul Lorentz, dar durata de timp cat aceasta forta va fi aplicata bilei T' va creste fata de valoarea initiala T, caci timpul se dilata. Constanta de proportionalitate in acest caz este tot factorul Lorentz.
Forta scade cu o anumita cantitate, durata de timp cat aceasta forta este aplicata creste cu exact aceeasi cantitate: Impulsul, care este produsul forta * timp, ramane neschimbat.
Toate acestea coroborand ideea ca nu exista o forta magnetica si una electrica, ci o singura forta fundamentala denumita forta electromagnetica.