Specia umana nu are un scop, organismele vii nu au un scop, ca sa nu ma complic spun ca reproducerea e un scop, dar nu, probabil e vreo lege a fizicii, a universului, a zmeu stie ce, "un corp in miscare tinde sa ramana in miscare daca nici o forta nu actioneaza asupra lui" si invers, fix cum gravitatia formeaza stele si planete si le pune in miscare si bla bla bla n-am chef de scris. Ai prins ideea.
Cine suntem noi sa decidem ce e bun sau rau, ce e inteligent sau prost? Da, pentru tine poti decide, pentru altii nu, ce e periculos pentru tine, e rau, pentru tine, dar pentru altcineva e bun. Si ca de incheiere, astia cu eugenismul lu' peste imputit ar trebui sa nu se reproduca, oricat de "puternice" le-ar fi genele.
1. Toti avem gene proaste. Probabilitatea exista ca din parinti de succes si sanatosi sa se nasca handicapati pe baza genetica.
2. Supravietuirea unei populatii este mai probabila daca populatia este diversa din punct de vedere genetic.
Nu trebuie sa scapam de cei bolnavi si slabi, ci sa-i ajutam sa-si revina si sa-si ridice de jos! asa ne cere Domnul nostru Iisus Hristos, sa ne iubim unii cu altii si sa ne ajutam mereu!
Intrebarea se bazeaza pe o confuzie in definirea misiunii. Noi, fiintele umane, nu suntem una si acelasi lucru cu Evolutia (sau cu personificarea entitatii Specie).
Noi, ca indivizi sau grupuri, avem scopuri diferite de "Specia Umana". Dovada ca lumea nu mai vrea sa faca copii ci doar sa culeaga roadele. Daca Evolutia ar avea putere asupra noastra ca indivizi, ne-ar obliga sa facem copii printre altele.
Deci nu ne pasa de evolutie si nu avem nicio datorie sa o ajutan. De ce ne pasa? De noi insine si de cei apropiati (unii extind notiunea de "apropiat" la toata populatia globului). Pasindu-ne de noi si de "ei", nu avem niciun motiv sa ne autoeliminam sau sa eliminam p cei la care tinem doar ca sa facem pe placul evolutiei.
Se vede cu ochiul liber, noi si evolutia jucam in echipe diferite.
In afara de asta, Evolutia speciilor nu tine seama de valori si de progres. E plina de cruzime, e un mecanism care da cu zarul si atit. Restul iese de la sine. Exista specii intregi care "evolueaza" spre extinctie fara ca evoultiei sa-i pese.
S-a schimbat paradigma?
Acum evolutia e ''buna'' sau ''rea''? =))
Partea ''rea'' a evolutiei se numeste involutie, degenerare, regresie, deci, ''dusmanii'' sunt mai multi! :D
''Daca scopul speciei umane este evolutia spre deveni tot mai evoluati''
Dăăă!?! :D
''presupun ca scopul evolutiei este ai urmasi puternici care sa se adapteze la mediu, dar daca tu nu corespunzi ce faci?''
Nimic!
Urmasii unui ''adaptat la mediu'', sunt adaptati la mediu, sau nu sunt deloc.
De ce sunt putin rea cu tine:
http://www.tpu.ro/go-to-answer/15007438/
Imi plac badgrils
Nu, nu-ti plac.
De ce nu? macar alea sunt sincere nu se dau sfante si cuminti ca majoritatea tarfelor
Mutatiile genetice se fac foarte lent.
In evolutia noastra am ajuns la un nivel care ne permite sa gandim
si sa nu ne gandim numai la noi, am ajuns la un nivel care ne permite sa mergem impreuna fie slabi fie puternici. Adevarul e ca impreuna vom fi mai puternici, iar cei care sunt slabi, pot avea si parti bune, poate chiar mult mai bune in anumite domenii decat le are un individ normal.
Evolutia nu e impiedicata de cei cu gene proaste. Cei care au gene mai putin bune, pot exista in paralel cu cei care au gene mai slabe, fara sa-i afecteze cu ceva, iar genele proaste daca tot e vorba de mutatii, pot deveni bune. Nu se stie de unde apare o gena foarte buna.
Pentru o boala incurabila, se poate incerca mentinerea cat mai mult timp a vietii, la o calitate cat mai buna. In cazurile unor deficiente grave, e normal sa prevenim transmiterea la urmasi, cand stim ca acea deficienta e majora si transnisibila genetic.
In alte cazuri insa, a decide pastrarea numa a indivizilor puternici nu e realizabila, nu e eficienta. Practic daca ne propunem sa facem o selectie, acea selectie nu e naturala si mai mult ca sigur vom gresi. De exemplu daca vom incerca sa selectam genetic numai indivizi perfecti dupa criteriile noastre, exista riscul sa selectam indivizi care ne par perfecti, dar in realitate sa aiba o slabiciune, un defect, o rezistenta scazuta la un virus si astfel sa ne inselam ca am facut o treaba buna. Nu putem inlocui o selectie naturala cu una artificiala care are mari sanse sa fie gresita. Si diversitatea genetica e un lucru bun.
Csf n-ai csf.intrebarea asta imi aduce aminte de un film destul de vechi Gattaca ti-l recomand.