Parerea mea este ca ceea ce a incercat sa construiasca Hume cu propria gandie, reprezinta o contradictie si in vremurile noastre, chiar daca nivelul ratiunii este inca destul de constrans de marginile tuturor lucrurilor pe care nu le cunoastem, dar mult mai ridicat decat era in acea epoca.
Pentru a intelege Teoria Ghilotinei este strict necesar a intelege background-ul vietii celui care a dat nastere acestei teorii. Si, pentru a face o comparatie intre ce este inca valabil si ce a fost valabil, e nevoie de a intelege diferenta dintre timpurile traite de acei oameni si cele din ziua de astazi, de toate caramizile care stau la baza vremurilor. Pentru simplul fapt ca omul evolueaza si, odata cu el, evolueaza si ratiunea.
Hume a avut curajul de a afirma, intr-o era a ratiunii ca: suntem mult mai influentati de sentimentele noastre decat de ratiune si faptul ca acest lucru este constientizat, nu face altceva decat sa ne apropie mai mult de conditia naturii umane. Tot el preciza ca ratiunea este sclava pasiunii. Insa, pentru Hume, nu toate convingerile sau pasiunile erau egale, crezand ca, pentru a le da o forma apropiata moralitatii, e nevoie de o educatie a pasiunii. Convingerile sale religioase, aflandu-se la granita dintre agnosticism si teism, i-au dat un renume notoriu de om sceptic. Scepticismul lui a avut atat de mare influenta asupra lui incat, prin prisma convingerilor sale, a dezvoltat notiunea de "identitate personala".
Teoria ghilotinei precizeaza ca nu putem sa ne formam niciodata o opinie despre ce este moral, chiar daca ratiunea (adica, acea forma dirijabila prin educatia pasiunii, din punctul lui de vedere), ar fi rezultatul actiunilor noastre observabile. Pentru singurul motiv ca ratiunea este o sub-forma a perceptiei noastre (adica, o forma a sentimentelor noastre). Si ca, de fapt, ceea ce intelegem ca fiind rational este un etalon al nivelului de placere sau durere pe care il simtim. Este rational sa spunem ca evolutionismul exista si sa avem aceasta baza de pornire a convingerilor noastre, nu pentru ca stim, ci pentru ca observam efectele ei. Este rational sa ucidem o persoana? Desi exista sentimente prin perceptiile fiecarei pozitii: cea de ucigas si cea de victima (deci, durere si placere), Hume incerca sa spuna ca ratiunea se poate defini si in acest caz si ca ea trebuie sa fie controlata prin niste termeni: de aici, Ought, adica...o lege. "Is" apare ca ceea ce ne defineste sentimentele. Apa aceasta este acidulata (perceptie). Apa aceasta trebuie ca este acidulata pentru ca are bule, te pisca la limba (lege=ratiune) - ought. Dar Sistemul de gandire filosofic al lui Hume este si va fi mereu inacceptabil de cei care cred ca natura umana este sau ar trebui sa fie construita la baza ratiunii, strict.
"Este rational sa spunem ca evolutionismul exista" -- nu se intelege mare lucru din asta: despre ce evolutionism e vorba? Darwinism? Progres moral? Progres al cunoasterii? De asemenea "exista" se potriveste ca nuca-n perete. Pare o traducere proasta dintr-alta limba.
Citind cele două răspunsuri de mai sus, sunt sigur că userul Nilsson îşi va retrage afirmaţia cum că am prea mari aşteptări de la publicul TPU
Eu nu am aprofundat foarte mult filosofia lui Hume. Eu am stilul ăsta, mai mult frunzăresc. Puţin din Cioran, puţin din Descartes, puţin din David Hume samd. Fug după mulţi iepuri şi nu prind niciunul. Sunt în filosofie o serie de întrebări care, desi se pun de mult timp, continuă să rămână fără răspunsuri. Dar pentru asta nu cred că e o pierdere de timp să ni le punem şi noi şi chiar să reflectăm asupra unor posibile răspunsuri. Pentru că, până la urmă, ce ne deosebeşte cel mai mult de restul vieţuitoarelor de pe pământ? Nu cumva tocmai capacitatea asta de a filosofa? Sigur, se pot enumera multe: inteligenţa, faptul că vorbim o limbă, că putem compune muzică şi multe altele, dar faptul că putem filosofa cred că este trăsătura definitorie. V-aţi putea imagina un bursuc să filosofeze? sau un delfin? sau un măgar? Şi, intr-adevăr, problema moralei este una din cele mai spinoase. Dacă universul este aşa cum învăţăm la şcoală că este, atunci ce posibilităţi rămân pentru afirmaţii despre drept sau nedrept, despre bine sau rău? Orice afirmaţii am face, sigur ele nu vor fi despre bosoni sau gluoni, sau despre curbura spaţiu-timp. Filosoful Simon Blackburn a scris că "problema este de a găsi loc pentru etică, sau să plasăm etica într-o ordine ne etică pe care am moştenit-o şi din care facem şi noi parte". Să încercăm să găsim acest loc.
Ma refeream la mine, pentru ca nu ma asteptam sa mai raspunda cineva la intrebarea ta, dar a fost o surpriza placuta sa mai aflu cate ceva.
Ideea pe care voiam sa o spun e ca un pesimist nu poate fi surprins decat in bine, pentru ca el oricum nu se asteapta decat la rau.
Oricum, nu are legatura cu topicul.
Defineste-mi MORALA.
Stiu... multi de pe TPU au senzatia ca "stiu ei" ce este morala, (mai ales daca iti arunci un ochi pe la Religie)
Nimic mai fals.
In fine... Cum o definesti tu?
Printr-o judecata de fapt, sau una de valoare?
Ce spectru meta etic folosesti din:
Neutralism, Descriptivism, Naturalism reductiv sau non-reductiv.
Cand o sa ai o Definitie a Moralei care sa exprime TOT ceea ce oricine a vrut sa inteleaga prin termen, vei avea si solutia, pana atunci, binevoieste si considera "ghilotina" un simplu abuz de limba si logica.
Din pacate pentru ghilotina, Filosofia secolului al-XIX-lea a decis ca intrebarile de valoare si chestiunile de fapt sunt incompatibile, fundamental diferite.
Nu stiu daca exista in romana, dar Sam Harris cu al sau "The Moral landscape" te ajuta sa realizezi ca Stiinta NU spune nimic privitor la valorile umane.
Pentru ca nu poate.
Deja ai prea multe asteptari de la publicul TPU.
Sa spun drept nu prea stiu care e diferenta dintre cele doua.