Confunzi capacitatea de a alege cu liberul arbitru. Bibliografie: https://www.thegreatcourses.com/......eterminism
Filosofii au conchis de milenii ca oamenii au posibilitatea de a alege liber. Pe urma au urmat lupte multiseculare pentru ce inseamna cuvantul "liber".
Https://www.tpu.ro/......r-arbitru/ >:) Gaia pe unde o fi? Ca trebuie' sa imi dea dreptate la subiectul cu homosexualitatea, ca e cauzata de hormoni. :))
"Confunzi capacitatea de a alege cu liberul arbitru."
Liberul arbitru este capacitatea de a alege.
"Free will is the ability to choose between different possible courses of action unimpeded."
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_will#cite_note-1
Si sa raspund si intrebarilor. In cazul "raufacatorilor" se poate folosi sugestia/autosugestia (actiune-reactiune). Bine, asta in cazul in care e dispus sa munceasca psihic pentru a-si intelege comportamentul, preferintele, "alegerile libere". M-am uitat la o emisiune despre crime, si era un criminal in serie, Gheorghe Toma, eu nu l-as numi asa, ca nu omora anumiti oameni, gen ceva idei fixe, omora ce il incurca. Ideea e ca, asa cum a zis si comisarul Antonescu la inceputul emisiunii, nu ai ce sa alegi bun din el. O mare parte din viata a petrecut-o la inchisoare, si desi avea vreo 70-80 de ani, a zis ca dupa ce iese, o sa-i faca felul fratelui lui, "ca e rau la suflet, ca tatal lor". In expresia asta e explicatia comportamentului lui. Si mai avea o chichita, era un foarte bun jucator de sah, lumea laudandu-l pentru inteligenta, ceea ce l-a facut arogant. Unui om asa nu-i dai pedeapsa pe ani, ci pe viata, chiar daca legea e altfel. Oamenii, de fapt tot ce e viu, cauta siguranta, pentru supravietuire. Daca reusesti sa ii explici ca un anumit lucru rau ii poate face rau si lui, deja tinde sa "aleaga" sa nu-l faca. Apare frica, mecanic, involuntar. Stii ca intr-o incapere plina cu gaz inflamabil nu aprinzi chibritul. Daca nu stii, nu poti "alege" sa nu-l aprinzi. Daca stii, frica alege sa nu-l aprinzi.
Nu cred ca oamenii ar putea vreodata intelege ce e liberul arbitru, asa ca nu imi bat capul, deocamdata, cum putem "integra acest (viitor) adevar stiintific intr-un mod nedistructiv in societatea actuala".
Dupa cum am spus mai sus, au fost batalii intelectuale multiseculare pentru ce inseamna "unimpeded".
Abureli: mersul biped, vorbitul, scrisul și aptitudinile de prelucrare a fierului se învață, nu se moștenesc genetic.
Daca nu exista liber arbitru, si daca exista universuri paralele, in care existam, putem fi altfel de cum suntem acum?
1libercugetator1 întreabă: