| Inferno a întrebat:

De cand biologia a clarificat faptul ca fenomenul complex denunumit viata se compune doar din fenomene chimice si fizice, conceptul de suflet a devenit unul depasit. Nu exista fantome in masinarie.

Acum suntem iar la rascruce de drum. Daca pana acum ne-am "pierdut" sufletul, acum se pare ca urmeaza sa ne pierdem si liberul arbitru.
Liberul arbitru nu este sustinut de nimic, poate doar de cateva argumente filosofice. Situatia este destul de clara: dupa toate probabilitatile liberul arbitru este doar o iluzie.

Intreaga noastra existenta se bazeaza pe ideea ca liberul arbitru exista. Toate regulile societatii in care traim pornesc de la aceasta premisa. Altfel ce sens ar mai avea pedepsirea raufacatorilor daca ei nu sunt responsabili de actiunile lor?
Cum credeti ca putem integra acest (viitor) adevar stiintific intr-un mod nedistructiv in societatea actuala?
Sau este o idee periculoasa ce trebuie ignorata?

41 răspunsuri:
| Inferno explică (pentru Harfagre):

A se consemna faptul că îmi păstrez concluzia din penultimul răspuns. Noapte buna.

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Confunzi capacitatea de a alege cu liberul arbitru. Bibliografie: https://www.thegreatcourses.com/......eterminism

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Filosofii au conchis de milenii ca oamenii au posibilitatea de a alege liber. Pe urma au urmat lupte multiseculare pentru ce inseamna cuvantul "liber".

| Mădă0611 a răspuns (pentru Inferno):

Https://www.tpu.ro/......r-arbitru/ >:) Gaia pe unde o fi? Ca trebuie' sa imi dea dreptate la subiectul cu homosexualitatea, ca e cauzata de hormoni. :))

| Inferno explică (pentru Mădă0611):

La tine mă gândeam când am scris întrebarea și la conversația de atunci.

| Inferno explică (pentru doctorandus):

"Confunzi capacitatea de a alege cu liberul arbitru."

Liberul arbitru este capacitatea de a alege.
"Free will is the ability to choose between different possible courses of action unimpeded."
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_will#cite_note-1

| Mădă0611 a răspuns:

Si sa raspund si intrebarilor. In cazul "raufacatorilor" se poate folosi sugestia/autosugestia (actiune-reactiune). Bine, asta in cazul in care e dispus sa munceasca psihic pentru a-si intelege comportamentul, preferintele, "alegerile libere". M-am uitat la o emisiune despre crime, si era un criminal in serie, Gheorghe Toma, eu nu l-as numi asa, ca nu omora anumiti oameni, gen ceva idei fixe, omora ce il incurca. Ideea e ca, asa cum a zis si comisarul Antonescu la inceputul emisiunii, nu ai ce sa alegi bun din el. O mare parte din viata a petrecut-o la inchisoare, si desi avea vreo 70-80 de ani, a zis ca dupa ce iese, o sa-i faca felul fratelui lui, "ca e rau la suflet, ca tatal lor". In expresia asta e explicatia comportamentului lui. Si mai avea o chichita, era un foarte bun jucator de sah, lumea laudandu-l pentru inteligenta, ceea ce l-a facut arogant. Unui om asa nu-i dai pedeapsa pe ani, ci pe viata, chiar daca legea e altfel. Oamenii, de fapt tot ce e viu, cauta siguranta, pentru supravietuire. Daca reusesti sa ii explici ca un anumit lucru rau ii poate face rau si lui, deja tinde sa "aleaga" sa nu-l faca. Apare frica, mecanic, involuntar. Stii ca intr-o incapere plina cu gaz inflamabil nu aprinzi chibritul. Daca nu stii, nu poti "alege" sa nu-l aprinzi. Daca stii, frica alege sa nu-l aprinzi.

Nu cred ca oamenii ar putea vreodata intelege ce e liberul arbitru, asa ca nu imi bat capul, deocamdata, cum putem "integra acest (viitor) adevar stiintific intr-un mod nedistructiv in societatea actuala".

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Dupa cum am spus mai sus, au fost batalii intelectuale multiseculare pentru ce inseamna "unimpeded".

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Abureli: mersul biped, vorbitul, scrisul și aptitudinile de prelucrare a fierului se învață, nu se moștenesc genetic.

| Mădă0611 a răspuns:

Daca nu exista liber arbitru, si daca exista universuri paralele, in care existam, putem fi altfel de cum suntem acum?