| Nilsson a întrebat:

De care dintre cele doua ramuri credeti ca psihologia este mai apropiata: de medicina sau filozofie?

Răspuns Câştigător
| iamprettybored a răspuns:

Hm, interesantă întrebare. Ca cineva care încearcă să le îmbine pe toate trei, cred că ele fac omul întreg, ele îl alcătuiesc. Starea fizică (de care se ocupă medicina), starea gândurilor și a sentimentelor (psihologia) și starea sufletească, hai să-i zicem filozofia. E un citat de la o conferință care îmi place mult: „Noi, oamenii, suntem atât ființe fizice cât și ființe metafizice. Putem trăi săptămâni întregi fără mâncare, dar nu putem trăi fără o concepție de viață."

Interesant este de observat cum se întrepătrund și afectează reciproc aceste domenii. S-a constatat că o stadiu psihic slab afectează sănătatea fizică, la fel cum, știm bine, filozofia sau concepția de viață a unei persoane afectează starea psihologică a acestuia.

Mi se pare interesantă dar cam inutilă întrebarea ta. Psihoterapia, ca și metodă de tratament, prin activitatea pe care o presupune, cu siguranță se apropie mai mult de medicină fiindcă are drept scop oamenii, cumva. Filozofia e ceva teoretic, nu include lucrul cu oameni, ci cu idei.

Psihologia ca și ramură de studiu e ceva total diferit de psihoterapie. Trebuie reținut faptul că psihologia, față de filozofie, este o știință. O știință unde se folosesc statistici, cercetări, etc. Obiectul psihologiei este însă mai mult imaterial decât material, și atunci lucrurile se schimbă puțin. N-o putem pune tocmai în aceeași oală cu anatomia și chimia. Suportul fizic afectează psihicul? Clar. Dar în psihologie, e vorba de mult mai mult de atât.

Psihologia este însă de obicei cât mai ancorată în realitate. Se folosesc metode stricte de cercetare la fel ca în orice alt domeniu științific. Nu mai este vorba despre aruncatul în stânga și dreapta cu idei, ca în filozofie, ori ca pe vremea lui Freud.

Nu trebuie încurcate ideile de psiholog ca și cercetător teoretic, și practician, cunoscut sub denumiri vaste: consilier psihologic, psiholog clinician, psihoterapeut etc. Ei stau undeva în mijloc, cred eu, când vine vorba de tratarea oamenilor. De multe ori, psihoterapeuții au rolul de a schimba anumite concepții eronate din mintea pacienților, deci lucrează cumva la filozofia lor personală.

Psihologia e undeva între cele două. Cred că puțin mai departe stă de medicină totuși, care se ocupă cu lucruri exacte, materiale.

21 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

Este totuși măsurată, o știința sau cel puțin o pseudo știința cum spun unii.
După 3 ani de facultate și după multe cursuri de neuro, psihiatrie și patologie îți pot spune ca seamănă mai mult cu medicina.

| Adry05 a răspuns:

Medicina clar

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Psihologia= o erezie științifică care are la bază o noțiune vagă, psihicul.
Medicina= o erezie științifică care se ocupă mai mult de boli și moarte decât de sănătate și supraviețuire.
Filozofia, care a început ca filo-sofie, știința înțeleciunii de a trăi și se termină cu 1000 de cărți savante care bat apa în piuă până iese spumă.
Astfel nu se apropie nici una de alta.

| sabin89 a răspuns (pentru sadrian46):

Medicina o erezie ştiinţifică?

| sadrian46 a răspuns (pentru sabin89):

Da, căci o dată pe secol își schimbă punctele de vedere referitoare la cauzele profunde ale bolilor, mai nou o dată pe deceniu, și lucrează mână în mână cu industria farmceutică care este magie și șarlatanie, fifti-fifti. Iar ce funcționează în materie de vindecare, dacă nu e scris în manuale, e ignorat și pus la index. Așa că deocamdată sunt tehnici de vindecare, până să devină știință, mai va.

| Celcestietot a răspuns:

Cea mai importantă diferență se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mentale și emoționale ale clienților prin ședințe de consiliere, fără să aibă voie să prescrie medicamente. Acest lucru rămâne în sarcina psihiatrilor, care au în spate o pregătire medicală adecvată. Deci, atenție la diferențe. Concluzia ar fi, că se apropie mai mult de filozofie.

| Nilsson explică (pentru Celcestietot):

Din ce stiu si psihologii pot prescrie retete daca au efectuat niste specializari suplimentare.
Psihologia ca stiinta s-a desprins initial din filosofie, insa rolul unui psiholog este acela de a vindeca anumite probleme cu care se confrunta o persoana, ar fi ca un fel de medic pentru minte.
Dar tinand cont ca metodele folosite sunt destul de subiective as fi de acord cu tine ca se apropie mai mult de filozofie, un psiholog te ajuta sa iti descoperi sensul in viata (sau cel putin asa ar trebui).
Nu intamplator multi psihologi faimosi au tratat subiecte de filozofie.

| Sindbad a răspuns (pentru Nilsson):

"Multi psihologi faimosi au tratat subiecte de filozofie" cine sunt respectivii?

| Nilsson explică (pentru Sindbad):

Primul care imi vine in minte este Viktor Frankl care a scris cartea "Omul in cautarea sensului vietii" si de asemenea un psiholog renumit este Jordan Peterson care a scris inainte de best-sellerul "12 reguli de viata" o carte in care abordeaza mai multe teme de filozofie numita "Map of meaning".

| Sindbad a răspuns (pentru Nilsson):

Pai pana acum mi-ai zis doi, asta inseamna multi?winking

Fiecare din noi are o filosofie de viata, dara asta nu-l face filozof. la fel si cei doi domni. De altfel, ei au personalizat o filozofie specifica cu caracter general (Jordan Peterson se declara liberal clasic englez si traditionalist- se bat cap in cap dar n-are a face) in diverse lectii etice de uz public. Da, ai dreptate, psihologi faimosi au tratat subiecte de filozofie. La fel si pescari, colectionari de timbre, medici, ocnasi, matematicieni samd.

| Nilsson explică (pentru Sindbad):

Una e sa ai o filozofie de viata personala, alta e sa scrii tu o carte pe acest subiect care sa se vanda in milioane de exemplare.
As putea sa il mentionez si pe A. Adler care a scris cartea Sensul vietii, la fel e o tema cat se poate de filozofica.
Or fi multi psihologi pe lumea asta dar pe cei faimosi ii numeri pe degete. Eu ti-am dat 2-3 exemple dintre ei, deci sunt multi happy
Nu mai fi Gica Contra

| Nilsson explică:

Ai studiat psihologia?

| chuckmanson a răspuns:

Medicina

| r3r3r3r3r3r3 a răspuns:

Filosofie

| Nătărău a răspuns:

Știu că se studiază anatomia creierului la facultate, la psihologie, totuși psihologia e mai aproape de iubirea pentru înțelepciune decît de medicină.

| Sindbad a răspuns:

Fiecare trateaza lucruri diferite si nu vad cum ar oputea sa fie una mai aproape de alta. Medicina este (sau ar trebui sa fie!) stiinta sanatii si a longevitatii. Psihologia este stiinta mentalului. Iar filozofia stiinta intrebarilor fundamentale. Exista o filososfie a medicinei si a psihologiei, invers nu.

| Nilsson explică (pentru Sindbad):

Sunt domenii stiintifice mai apropiate unele de altele, de exemplu fizica este mai apropiata de matematica decat de alt domeniu.

| RaduCPM a răspuns:

Dacă folosești psihologia cu scopul de a influența cineva - filosofie
Daca folosești psihologia cu scopul de a trata pe cineva de vreo instabilitate mentala- medicina

| sadrian46 a răspuns (pentru RaduCPM):

Baliverne.

| RaduCPM a răspuns (pentru sadrian46):

Elaborează, te rog

| sadrian46 a răspuns (pentru RaduCPM):

Te rog, la care temă mă inviți să elaborez, că nu înțeleg.