| andre999 a întrebat:

De ce ateii nu cred in Dumnezeu? Ce dovezi au ei ca sa-si sutina opinia? Nu este o aberatie sa spui ca nu exista Dumnezeu din moment ce noi cunoastem mai putin de 1% din cunoasterea din univers (edison afirma acest lucru)? I-asi intreba pe ateii ei cand vad un tablou se gandesc ca exista un pictor sau cand citesc o carte ca exista un scriitor de ce cand vad Creatia nu se gandesc ca exista un Creator? "Putina stiinta indeparteaza omul de Dumnezeu multa stiinta il aduce inapoi la El" Louis Pasteur

Răspuns Câştigător
| luana1 a răspuns:

Ateii il cauta afara pe D-zeu, nu in launtrul lor.Nu au incredere in propriile lor trairi, poate ca le e frica, poate sunt orgoliosi.Atata timp cat ne raportam si la ceea ce simtim ne putem numi si altfel decat simple fiinte biologice:fiinte umane.

40 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Atata timp cat credinciosi il prezinta pe Dumnezeu creatorul nostru asa cum scrie in biblie, este lesne de inteles de ce nu cred, diferenta dintre "Alba ca zapada" si facerea lumi biblice este doar aceea ca avem alte personaje si actiuni diferite dar amandoua sunt doar niste povesti. Edison si Pasteur la vremea lor daca aveau telescopul Hubble ar fi avut alte posibilitati spre a cunoaste universul. Atei nu cauta un creator (precum religiosii care l-au gasit) ci creatia insasi.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Prietene, ceva mai demult categoriseai toţi ateii ca fiinda nebuni şi rău-voitori bazându-te pe părerea unui lache impotent cu o congregaţie de care n-a auzit nimeni de printrun colţ de SUA de acum 110 ani.
Şi acum eşti curios de ce ateii nebuni şi rău-voitori nu cred în virgine dătătoare de viaţă, fantoma sfântă şi dumnezeul răzbunător, gelos, cretin dar totodată iubitor?
Stai dracului în băncuţa ta!
Întâi îţi permiţi să ne jigneşti pe toţi şi acum dai cu nasul să ne afli părerile?!
Întoarce-te la mătăniile tale, la poala popii şi la icoanele făcătoare de stricăciuni, pardon, minuni.
Haljatok meg hanyasban!

| Vizitiul a răspuns:

Sa vezi ce litigii se formeaza gratie acestei intrebari.
Mentionez, cred in Dumnezeu. De ce ar crede ateii in Dumnezeu?
Eu m-as multumi cu ceea ce cred eu si nu as incerca sa bag pe gat nimanui perspectiva mea. Sa presupunem ca ateii sau crestinii se inseala in privinta a ceea ce cred. Tu ce ai alege, sa gresesti datorita ratiunii tale sau a altora?
Dupa ce-ti raspunzi la acesta intrebare iti spun : "lasa lumea cum e, nu poti schimba o opinie de cateva sute de ani in cateva zeci de minute, e irealizabil!"

HepHap
| HepHap a răspuns:

Nu stiu ce te stresezi atata. Necredinta face parte din prognoza biblica, e markerul unor vremuri apocaliptice pe care unii credinciosi sunt convinsi ca le traiesc. Ai dreptate cu Edison, doar ca de atunci a mai trecut un secol si procentele au mai crescut. Si vor mai creste. Fii fara griji, daca in lungul proces de descoperire a Universului va fi depistat lacasul lui Dumnezeu sau vreo ceata de ingeri, sau daca maine-poimaine se da startul la Judecata de Apoi, ateii vor incepe sa creada, chiar daca va fi prea tarziu. Desigur, daca in acelasi proces, pe masura ce oamenii vor descoperi lucruri noi, urmele materiale si observabile ale Divinitatii vor intarzia sa apara, numarul crestinilor va continua sa scada. Pentru ca si credinciosii au nevoie de dovezi ca sa-si sustina opinia.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Iti multumesc, Strong Women. Domnul sa te binecuvinteze si pe tine.

HepHap
| HepHap a răspuns:

@kongeriket

Credeam ca ai simtul umorului sad

HepHap
| HepHap a răspuns:

@gbrltdr

Ti s-a postat raspunsul si ieri, dar cineva ti l-a respins. Probabil pentru copy-paste si probleme de copyright.

Post-edit: Hmm, s-a intamplat din nou. Si uite cum m-am incriminat singur raspunzand mai inainte. Totusi, nu eu ti-am respins raspunsul, desi marturisesc ca m-a tentat rau de tot sa-l raportez.

| Alphawolf a răspuns:

Nu un creator absolut este problema, ci Biblia(toata povestea). In convingerea mea creatorul absolut nu poate avea caracterul dumnezeului biblic. La toate golurile cunoasterii ne raspundem cu Dumnezeu? Daca toata lumea ar fi crezut in Dumnezeu, probabil si in ziua de azi am fi omorat cu pietre perechea care a curvit, sau si in ziua de azi Pamantul ar fi fost plat si situat in centrul universului.

| Duhovnicul a răspuns:

Dovezi pentru ce anume? Ca nu stim totul in univers ar trebui sa fie un motiv in plus sa ne concentram doar asupra a ceea ce stim cu siguranta pana acum, iar deocamdata nu s-a descoperit o asemenea entitate. E mult mai aberant sa sustii ca ar exista zei, sirene si dracusori, pe motivul ca nu cunoastem pe deplin universul crede-ma.

| andre999 explică:

Parintele 2 : Nu vreau sa bag pe gat nimanui religia mea, vreau doar sa stiu de ce nu cred in Dumnezeu.

| andre999 explică:

Pentru raspunsul acelui "anonim" care imi zice ca dintr-o infinitate de zei de unde stiu ca al meu este Creatorul : Nu am afirmat niciodata ca religia crestin ortodoxa ar detine adevarul suprem. Eu cred si respect toate religiile monoteiste pentru ca se concentreaza asupra aceluiasi Creator chiar daca ii spune Allah tot despre Dumnezeu vorbim. Apelativul "mai baiatule" pe care l-ai folosit cu mine imi denota nivelul tau de cultura si chiar sa-mi spuna ca am tupeu orice mucos nu o sa accept. Astept raspunsurile acelor atei intelectuali nu al acestor maimute asemanatoare crestinilor care sa bat pentru moaste.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Chiar nu-mi dau seama de ce nu se posteaza raspunsurile...Revin!
Cand vine vorba de posibilitatea existentei lui Dumnezeu, Biblia spune ca unii oameni au vazut suficiente dovezi, dar ca aleg sa inabuse adevarul despre Dumnezeu. Pe de alta parte, acelora care vor sa stie daca exista Dumnezeu, Dumnezeu Insusi le spune: „Ma veti cauta si Ma veti gasi; daca Ma veti cauta cu tot dinadinsul, Ma voi lasa gasit."
Daca nu credem ca exista Dumnezeu, atunci nu ne ramane decat sa credem alternativa: ca tot ceea ce exista in jurul nostru a aparut la intamplare, din cauze naturale. Daca cineva ar juca zaruri, ce sanse ar avea sa dea doi de sase? Destul de mare, nu-i asa?! Dar care ar fi probabilitatea ca pe niste zaruri albe-albe sa apara acele puncte negre? Ceea ce a incercat sa dovedeasca Pasteur cu secole in urma este confirmat acum de stiinta: viata nu poate aparea din ne-viata. Atunci de unde a aparut viata umana, animala si vegetala?
„cauzele naturale" nu pot explica de ce exista un volum atat de mare de informatii foarte exacte in ADN-ul uman. Celui care respinge ipoteza existentei lui Dumnezeu nu-i mai ramane sa creada decat ca tot ceea ce exista a aparut la intamplare – fara nici o cauza, fara nici un plan, pur si simplu, la noroc. Dar este o ofensa pentru ratiune sa vezi un plan foarte complex si sa consideri ca a aparut la noroc.
Multi oameni sunt siguri ca exista Dumnezeu, ca este iubitor si ca li s-a dovedit credincios. Daca inca esti sceptic (tu, cel necredincios), poti spune totusi cu certitudine: „Eu am dreptate absoluta, iar ei se insala in ce-L priveste pe Dumnezeu"?
Ce se intampla cu ateii de folosesc atat de mult timp, atentie si energie, cautand sa combata ceva ce ei nici nu cred ca exista?! Ce ne determina sa facem asta?
" C. S. Lewis isi amintea: „…noapte de noapte, ori de cate ori imi luam gandul de la munca mea, chiar si pentru o clipa, simteam apropierea constanta, neostoita, a Aceluia pe care, iti spun sincer, nu-mi doream sa-L cunosc. In cele din urma, am avut parte tocmai de acel lucru de care ma temusem ingrozitor. Am cedat si am recunoscut ca Dumnezeu este Dumnezeu, am ingenuncheat si m-am rugat; cred ca in clipa aceea nu exista in toata Anglia un pacatos intors la credinta, care sa fie mai nefericit si mai reticent ca mine."Dupa aceea Lewis a scris o carte intitulata „Surprised by Joy", ca urmare a faptului ca L-a cunoscut pe Dumnezeu.

Desi Ii sta in putere sa ne oblige sa credem in El, totusi Dumnezeu nu o face. Dimpotriva, El ne pune la dispozitie suficiente dovezi ale existentei Sale, pentru ca noi sa alegem singuri sa Ii răspundem. Distanta perfecta a Terrei fata de Soare, proprietatile chimice deosebite ale apei, creierul uman, ADN-ul, numarul mare de oameni care confirma faptul ca Il cunosc pe Dumnezeu, dorinta – care ne macina inima si mintea – de a afla dacă exista Dumnezeu, dorinta lui Dumnezeu de a Se lasa gasit prin Iisus Hristos.
Suportul acestui abandon in credinta in Dumnezeu e acceptarea larg raspanditei gandiri evolutioniste -conform careia totul s-a facut singur prin procese naturale; si ca Dumnezeu nu e necesar. Exista "designul", recunosc asemenea oameni, dar ca nu e necesar si un Designer.
Lucrul proiectat s-a planuit/infaptuit singur! Aceasta gandire, in timp ce dovezile simple ca buna ziua despre existenta lui Dumnezeu (Rom. 1:19–20) sunt rastalmacite, conduc in mod natural catre ateism (necredinta in nici un dumnezeu) sau umanism secular (omul isi poate explica totul fara Dumnezeu). In ziua de azi asemenea gandire e majoritara in universitati si guverne.
Scepticii ii intreaba mereu pe crestini "Daca Dumnezeu a creat universul, atunci pe Dumnezeu cine l-a creat?". Dar Dumnezeu prin insasi definitia Lui este creatorul necreat al universului, asa ca intrebarea "Cine l-a creat pe Dumnezeu?" este la fel de ilogica ca si intrebarea "Cu cine e insurat burlacul?".

Scepticii mai sofisticati intreaba "Daca universul are nevoie de o cauza, atunci de ce nu si Dumnezeu nu ar avea nevoie de o cauza? si daca lui Dumnezeu nu ii este necesara o cauza, atunci de ce universul ar avea nevoie de o cauza?" Urmatoarea judecata logica urmeaza:

- Orice are un inceput are o cauza.

- Universul are un inceput.

- Prin urmare universul are o cauza.

Este important de subliniat- are un inceput. Universul necesita o cauza pentru ca are un inceput. Dumnezeu, spre deosebire de univers, nu a avut un inceput, asa ca nu are nevoie de o cauza. In completare, teoria relativitatii a lui Einstein care are mult suport experimental, ne arata ca timpul este strans legat de materie si spatiu. Asa ca timpul insusi a inceput odata cu materia si spatiul la inceputul universului.
Din moment ce Dumnezeu, care prin definitie, este creatorul intregului univers, El este de asemenea si creatorul timpului. Deci El nu este limitat de dimensiunea timp pe care a creat-o, asa ca El nu are un inceput in timp.
Asa ca El nu are, si nici nu are nevoie sa aiba, o cauza.

- Universul (inclusiv insusi timpul) poate fi demonstrat ca a avut un inceput.

- Este fara temei sa crezi ca ceva ar fi inceput sa existe fara o cauza.

- Prin urmare universul are nevoie de o cauza, la fel cum ne invata Geneza 1:1 si Romani 1:20.

Dumnezeu, fiind creatorul timpului, este in afara lui. Prin urmare, El nu are un inceput in timp, pentru ca El a existat dintotdeauna si nu are nevoie de o cauza.

Oricum am privi situatia (dovezile din Biblie, incredibila organizare si complexitate informationala din lucrurile vii, sau originea universului) credinta intr-un Dumnezeu Atotputernic si Atotstiutor, asa cum El se si descopera in Biblie, nu numai ca are sens dar este chiar singura explicatie viabila.







postat la 26 Iunie 2010 23:06
postat la 27 Iunie 2010 18:06

| karellen a răspuns:

Ultradezbatuta tema ateism vs religie imi aduce aminte de vechile flame wars - Linux vs Windows - de pe forumurile de profil happy. polemici la fel de intense si la fel de inutile

| luana1 a răspuns:

Corect! Corect! Corect!

| deeeeeebora a răspuns:

Imi plac raspunsurile tale la fiecare intrebare pusa de vreun ateu. felicitari! Domnul sa te binecuvanteze!

| xibalba a răspuns:

Eu pun la indoiala credinta fata de acest dumnezeu prin urmatorul fapt si nu e unicul: dumnezeu e iubire, sau asa zic religiosii. ok, daca e iubire, ce se intampla cu acei copii de exemplu din Africa care mor de foame si de saracie? Unde e iubirea asta a lui dumnezeu in conditiile date? imi scapa...

Dovezile ateilor sunt destule, nu ma apuc sa enumar, cauti pe google, gasesti. "Nu este o aberatie sa spui ca nu exista Dumnezeu din moment ce noi cunoastem mai putin de 1% din cunoasterea din univers (edison afirma acest lucru)?" Nu. Mi se pare aberatie sa spui ca exista Dumnezeu doar pentru faptul ca nu ai explorat tot. Si faptul ca oamenii cunosc putin despre Univers eu il consider ca o motivatie sa cunoastem in viitor si mai mult, nicidecum sa spunem "caz incheiat, oricum e doamne doamne acolo sus si creeaza cu bagheta magica tot ce vedem aici". Eu cred ca intr-o buna zi, mai devreme sau mai tarziu, destule lucruri pe care unii oameni le considera acum "asa a vrut domnul" vor putea fi explicate.

Priveste tarile sarace unde acolo atunci cand se naste un copil cu malformatii grave (gen 2 fete vezi http://www.sarcina-nasterea.ro/......-fete.html ), unii localnici il considera o reincarnare a nu stiu carei zeitati, in timp ce medicii stiu exact despre ce e vorba. Cam asa vad eu relatia asta oamenii de stiinta si credinciosi: credinciosilor le place sa creada ca dumnezeu face de toate, tot ce nu isi pot explica oamenii dumnezeu e de vina, in timp ce cercetatorii cauta, se informeaza si explica logic ce se petrece de fapt.

Cred ca pentru a crede in asa ceva iti trebuie motive serioase, deci problema e ce motive au credinciosii sa creada in Dumnezeu in afara de "asa e normal"(de fapt corect spus e "asa ne-am invatat de mici, ca a avut cineva grija sa ni-l bage pe dumnezeu in inimioara gen parinti, scoala, societate, vecina de la 2, etc :) )

GânduriAlbe
| GânduriAlbe a răspuns:

Pentru ca Dumnezeu a lasat ca omul, fiecare sa aiba propriul lui arbitru, fiecare decizie ce o ia sa o ia el singur, si aici e valabil si cu religia in sine.Biserica nu impune ceva, crezi in Dumnezeu! Nu, religia in sine arata doar o cale, calea lui Dumnezeu.Fiecare are libertatea de a alege, merg pe acea cale sau nu merg.Totul tine de simturi, daca simti daca Il simti pe Dumnezeu atunci esti credincios, daca nu simti atunci nu esti.Nu e chiar atat de greu de inteles asta.Cand spui de un tablou sau o carte ai dreptate, oameni se gandesc ca in spatele tabloului sau a picturi exista cineva pentru ca nu trebuie dovedit asta, adica se vede practic asta, un tablou nu se picteaza singur, o carte nu se scrie singura. Dar creatia lui Dumnezeu in afara de dovezi teoretice, ceva palpabil nu exista.De asta multi se indoiesc de existenta Lui.Si nu cred ca, neaparat stiinta ii indeparteaza de dumnezeu pentru ca vezi multi oameni care nu au treaba cu stiinta, pe la tara, oameni mai putini educati care nu au nici o treaba cu Dumnezeu. E vorba de simturi, de puterea de intelegere a ceea ce inseamna Dumnezeu, ce inseamna religie.Ateii nu au un argument pentru a crede de asta nu cred.Este o vorba, Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista.Totul se rezuma la a intelege, a simti, a-L simti. Dumnezeu exista, trebuie doar ca fiecare om sa Il gaseasca.

| Grunwaldmantuitorul a răspuns:

In urma cu 500 de ani se credea ca pamintul este plat, Oricine avea curajul sa contrazica aceasta teorie era supus pedepsei cu moartea, Astazi exista dovezi ce contrazic teoria mai sus mentionata, Acum stau si ma gandesc Oare cu ce dovezi ai putea veni tu in anul 2510 despre existenta unui dumnezeu? Eu personal cred ca exista posilibitatea ca in anul 2510 sa existe un muzeu ce va plati milioane de dolari pentru acizitionarea unei picturi ce ilustreaza o gasca de credinciosi primitivi ce stau in ghenunchi si se roaga la,,,,,,, ceva invizibil.

| Jeremy1 a răspuns:

Andre, acum hai sa-ti pun o intrebare mai... "off-topic": De ce ai la avatar un ateu?

| vigome a răspuns:

Am citit undeva pe internet ceva care suna asa: Daca crezi in Dumnezeu si El nu exista, nu ai de pierdut nimic, dar daca nu crezi in Dumnezeu, dar El exista, ai pierdut tot! Unde locuiesc eu am lipit pe un perete aceste cuvinte, pentru ca eu cred cu adevarat ca undeva cumva de o anumita forma, cu un anumit nume EL EXISTA!

| Danasilvia a răspuns:

Stiinta fara Dumnezeu mereu a luat-o pe o cale gresita. Stiinta nu poate evolua fara credinta, deci fara Dumnezeu. Au devodit-o marii oameni de stiinta si nu numai (de aceea in Fizica cuantica exista acea particula numita "Particula lui Dumnezeu" deoarece niciun savant nu isi poate explica existenta sa). Daca ateii nu cred in Dumnezeu inseamna ca ei nu cred nici in stiinta si daca nu crezi in aceste doua lucruri care sunt singura cale de a intelege universul... ce rost mai are sa traiasca?

| Danasilvia a răspuns:

DocTrip : NU numai Louis Pastreur a facut afermatii de acest gen. Iar Andre999 nu a pus la plesneala citatul, a ales din multele citate pe cel care s-a potrivit mai bine cu contextul intrebarii.Albert Einstein a afirmat "Există două feluri în care viaţa poate fi trăită: prima este a gândi că nimic nu este o minune, a doua este a gândi ca totul este o minune. De ceea ce sunt sigur este că Dumnezeu există"(am ales unul din multele lui citate). Iar Albert Einstein a trait in perioada de varf a descoperirilor stiintifice, el insusi fiind un mare om de stiinta. Eu zic sa te mai documentezi si dupa aia sa contrazici niste oameni bine pregatiti cum ar fi andre999.

| publicname a răspuns:

1.De aia sunt atei, pentru ca nu cred in Dumnezeu, sunt ei de asa natura.
2. TU ce dovezi ai ca exista?
3.Sunt peste 100 de religii in lume, fiecare religie crede in altceva si fiecare crede in ceva pentru ca asa a fost crescut, daca tu ai fi fost crescut intr-o familie de atei ai fi intrebat de unde stim noi ca exista dumnezeu, la fel si cu alte religii, fiecare cum e crescut, nu exista dovezi, crezi in ce vrei, vei vedea la sfarsit daca ai avut sau nu dreptate, sorry asta e adevarul

| ionik_1763 a răspuns:

Fiecare are dreptul lui... tu spui 'Ce dovezi au ei ca sa-si sutina opinia?'doar ca tocmai ei nu au dovezi concrete despre existenta lui...

| JustMe a răspuns:

Pentru ca pur si simplu nu cred, e dreptul lor. Si nu cred ca ar trebui judecati pentru asta. Pana la urma, dovezi concrete cu privire la existenta lui Dumnezeu nu exista, sau cel putin nu suficient de concrete pentru ai faca si pe ei sa creada. Oricum, treaba lor daca cred sau nu, eu personal pot sa inteleg de ce nu cred ei in Dumnezeu, unele lucruri din religie mi se par si mie fara sens. Oricum, eu cred in Dumnezeu, dar nu pot sa ma numesc o persoana religioasa sau ceva de genuloh go on

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu este o aberatie sa spui ca din practic o infinitate de posibili creatori(asta daca exista vreun creator) acela este tocmai zeul tau crestin-ortodox, iar pentru a crede asta as avea nevoie doar de opinia ta bazata pe propria ta experienta personala si de o carte penibila?
Mai ai si tupeu baiatule!
Apropo, Louis Pasteur a trait acum un secol si ceva, nici prin cap nu ii trecea unde se va ajunge azi cu cunoasterea organismelor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

N-a inceput sa se impuste nimeni? Hai s-o mai facem pe filozofii in cinstea lui andre999.Eu zic da nu cred de aia. Voi?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Io am sa-ti dau un raspuns simplu... a spune ca da exista o fiinta atotputernica, inteligenta etc. care a creat universul nu ajuta cu nimic e ca si cand aristotel a fost intrebat de ce corpurile se scufunda raspunsul lui a fost se duc catre starea lor naturala(centrul pamantului), dar asta nu ajuta cu nimic nu ofera proprietati nu face niciun fel de prezicere in concluzie nu prea rezolvi nimic.Asa si cu dumnezeu, a presupune ca exista nu rezolva nimic, nu poti avea o experienta evidenta a lui(sau celorlalti zei, daca e cazu), nu ai nimic despre el. Daca intr-adevar edison a spus acel lucru sa nu uitam ca el a trait intre anii 1847-1931, pe atunci mecanica cuantica era inca in dezvoltare nu se stiau multe lucruri, ulterior s-a descoperit teoria cosmologica big bang etc.Deci putem spune ca stiinta a evoluat nu cred neaparat ca cunoasterea noastra despre univers este 1% in prezent...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte frumos raspunsul, doamna expert gabriela. Dar nu dati si linkurile de unde ati copiat toate informatiile, ca sa vedem ale cui sunt parerile respective? multumesc.