| Mariela_1621 a întrebat:

De ce ateii spun ca religiile sau credinta in dumnezeu "spala mintile " oamenilor dar ateismul nu? pana la urma si ateii sunt influentati din carti sau din ce se informeaza
nu este tot acelasi lucru?

Răspuns Câştigător
| siwel a răspuns:

Dragilor,
Ma analizez putin in termenii intrebarii si a raspunsurilor care s-au dat mai sus. Eu sunt un gen de crestin care se raporteaza tot timpul la Dumnezeu, la Scriptura.
Dar fiecare dintre noi facem asta tot timpul. Viata oricui e condusa de cineva sau de ceva si ne raportam la acel lucru in toate afirmatiile care le facem si in toate pozitiile care le adoptam.
Majoritatea suntem condusi de egoismul nostru si de propriul interes. Astea sunt Dumnezeul nostru si ele ne dicteaza cum sa ne traim viata. Asta e religia umanista cea mai raspandita contemporan. Independenta, banii, cariera, familia, prietenul, prietena, impresia pe care o facem in ochii altora, performantele profesionale, etc. Oricare din aceste lucruri pot deveni forta din spatele a tot ce facem. Dumnezeul caruia ne inchinam.
Cand ne articulam public pozitia (oricare ar fi ea) nu facem altceva decat sa spunem ca toti ar trebui sa se raporteze la lume asa cum o facem noi.
Cand pretindem cuiva ca mine de exemplu ca e rau sa se raporteze la Scriptura si la Dumnezeu si sa vorbeasca tot timpul de Dumnezeu, cel ce face acest lucru nu face altceva decat sa-mi impuna mie credinta lui si imaginea lui despre cum ar trebui sa functioneze universul si relatiile din el.
Tot timpul, fiecare dintre noi ne raportam la ‘dumnezeii’ nostri care ne conduc de cele mai multe ori inconstient.
La fel, ideea de independenta, revolta si dispret impotriva a orice e religios sau divin poate fi un dumnezeu care apoi sa incercam sa il impunem altora cum fac ateii nostri de pe TPU.
Toti suntem consecventi cu dumnezeii nostri care ne conduc viata si tot timpul cerem altora prin ce spunem si ce facem sa adere la ceea ce ne conduce noua viata. Platim pretul ascultarii de ei. In sensul ca ne facem timp sa le aparam pozitia public pe TPU si sa ne instruim in asta etc.
In momentul in care spui cuiva ca nu e bun felul in care el vede lumea, de fapt faci un act de promovare a propriului tau dumnezeu si a perspectivei tale asupra universului.
Intrebarea nu este daca ai sau nu un dumnezeu? Toti avem. Intrebarea e ‚care e de fapt acela‘? Eu insumi, ceva interes major, ceva sau cineva din afara sau o divinitate exterioara mie?
Bine ati venit in familia celor care se inchina tot timpul cuiva sau la ceva. Sau daca limbajul pare prea religios, celor care permanent isi raporteaza detaliile vietii interesului sau intereselor lor primordiale.
In momentul in care descoperi pe Dumnezeul adevarat si nu spui altora esti ca un cercetator care a descoperit cura pentru cancer, dar o tine doar pentru familia lui. Decizia lui de a nu impartasi cu umanitatea cura descoperita ar fi manifestarea unui egoism ticalos si barbar.
De aceea, eu vorbesc despre Dumnezeu. Nu pentru ca imi cere cineva sa o fac, ci pentru ca ar fi meschin din partea mea daca nu as face-o.
Credinta e prima faza in relatia cu divinul. In timp iti ajunge atat de familiar ca si respiratia. Pentru ca daca Dumnezeu imi cere sa vin cu credinta la El, El promite in acelasi timp sa raspunda credintei cu actiuni concrete de revelare de sine. Si as putea sa va spun ca relatia mea cu Iisus acum este una de cunoastere si experimentare, nu doar una de credinta.
Scriptura spune: ‘Gustati si vedeti ce bun este Domnul!’ Asta e provocarea mea: gustati-l pe Dumnezeu, incercati-l pe Dumnezeu. Puneti-l la test pe Dumnezeu. Va va raspunde.
Provocarea pe care altcineva cu dumnezeul egoismului personal sau a independentei sau orice, ne spune tot timpul acelasi lucru: gustati un univers fara dumnezeu, sau gustati un univers in care eu sunt dumnezeu peste universul meu!
Din pacate nici unul dintre acesti dumnezei de jucarie nu are puterea si pasiunea si dragostea pe care doar Dumnezeul adevarat ti-o poate da.

22 răspunsuri:
| daddy a răspuns:

Corect dar iti scapa din vedere un lucru si anume acela ca credinta in divin este impusa spre deosebire de ateism
nu ai nevoie sa citesti despre evolutie sau teoria big bang-ului sau toate chestiile astea stiintifice despre care majoritatea teistilor le-au asociat cu ateismul pentru ca conceptul de ateu inseamna practic doar lipsa credintei in divin si atat nu inseamna inlocuirea religiei sau a unui sistem de credinta cu stiinta
in caz ca nu ti-ai dat seama pana acum daca nu iti spuneau parintii, scoala, biserica cu tot cu preoti si altii tot ceea ce stii despre aceasta entitate erai bine mersi ateu/atee si tu pentru ca ne nastem fara notiunea de dumnezeu
tu crezi ca daca lasi un bebelus de cand s-a nascut si pana la majorat fara a-i spune de dumnezeu el v-a crede de unul singur?
(asta e ateismul )
de ce trebuie neaparat aceasta idee de dumnezeu indoctrinata?

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Pentru ca e usor de zis ca nu vrei sa mergi cu turma, iti creeaza iluzia de liber arbitru, independenta, si iti scapa micul detaliu ca ai trecut doar in alta turma. Stii cum e, radem, glumim, dar nu parasim incintawinking

| Alphawolf a răspuns:

Un exempu sunt acei crestini care sunt indoctrinati din cale afara, iar in orice convorbire si in orice inprejurare ei scot in vedere sfaturi din Biblie, vorbe siropoase, si in orice vorba sau lucru il gasesc pe D-zeu, desii realitatea este mult mai cruda. Ei isi coordoneaza viata dupa Biblie iar realitatea sau stiinta nu le afecteaza credinta. Sunt unele persoane care afirma ca ei vorbesc cu D-zeu. Poti crede asa ceva? Ce parere ai despre o asemenea persoana?

cristacheceliute

Felicitari si multumesc si eu pentru un raspuns excelent, siwel!

| BeT a răspuns:

@siwel. Buna prietene, imi place foarte mult ce scrii pina la chestia cu isus.Intelege omule bun Domnul Dumnezeu este Unic, EL simbolizeaza perfectiunea, nu are inceput si nici sfirsit este Infinitatea:Isus nu sa crezut un dumnezeu, el sa crezut Mesia(eliberatorul), apostoli l-au ridicat la rangul de dumnezeu. Vom astepta si vom vedea cine este Mesia! Singurul pamintean care a vorbit direct cu Domnul Dumnezeu, este Moise! eu astept zilnic Eliberatorul, hai sa fim rabdatori si vom vedea raspunsul.Iti doresc toate cele bune mult stimatul meu prieten.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Credinta e în sufletul tău. O poti avea sau nu. Nu ti-o poate da nimeni, după cum nici nu ti-o poate lua careva. Nici o religie din lume nu şi-a propus aşa ceva, doar secte obscure care de fapt nu au nimic în comun cu Dumnezeu au făcut acest lucru pentru folosul liderului propriu (ulterior spălării creierului fiind puşi să ucidă, să practice prostituţia, cerşetoria etc. ). În cadrul unei religii adevărate contează foarte mult studiul propriu şi nu cel de grup. Pentru a putea pătrunde mai bine acele învăţături se retrăgeau în locuri izolate meditînd si rugând pe bunul Dumnezeu să le arate calea cea dreaptă. Cea mai mare " fabrică" de atei a fost pusă la treabă de regimul comunist. De fapt şi ei practicau "spălarea creierului " începând de la grădiniţă ( şoimii patriei ), în şcoala generală ( pionierii ) în liceu (utc.-iştii ) şi terminai îndoctrinarea ca "membru de partid " foarte mândru că nu ai nici un Dumnezeu şi că poţi stăpânii natura ( aşa credeau şi încă mai cred comuniştii ).

cristacheceliute

@traian - daca optezi pentru iudaism e optiunea ta, cel putin e o credinta. Nu stie nimeni exact care e mai buna, dar toti credinciosii stiu ca au nevoie sa creada. Intrebarea se referea la lipsa de sustinere profunda si de sens a ateismului. Habar n-am care religie e mai buna, dar daca esti convins ca viata e un accident ti-ai pierdut orice baza morala stabila cand crezi ca orice ai face e lipsit de repercusiuni, si pana la urma de ce sa mai continui o viata fara sens, un accident? Cum zicea Ghandi, fiecare religie are portita ei spre paradis. Interpretarile si lipsa de toleranta apar in orice domeniu, e important sa respectam alegerea fiecaruia si miracolul existentei - iar asta face ateismul o greseala. Daca viata e un accident, totul e degeaba. Eu refuz sa cred asta, indiferent ce povesti aud despre inchizitie, abuzuri sau alte rele facute de OAMENI in numele unei dogme sau alta.

| Arthur a răspuns:

Iar am fost delogat.

Credinta e în sufletul tău. O poti avea sau nu. Nu ti-o poate da nimeni, după cum nici nu ti-o poate lua careva. Nici o religie din lume nu şi-a propus aşa ceva, doar secte obscure care de fapt nu au nimic în comun cu Dumnezeu au făcut acest lucru pentru folosul liderului propriu (ulterior spălării creierului fiind puşi să ucidă, să practice prostituţia, cerşetoria etc. ). În cadrul unei religii adevărate contează foarte mult studiul propriu şi nu cel de grup. Pentru a putea pătrunde mai bine acele învăţături se retrăgeau în locuri izolate meditînd si rugând pe bunul Dumnezeu să le arate calea cea dreaptă. Cea mai mare " fabrică" de atei a fost pusă la treabă de regimul comunist. De fapt şi ei practicau "spălarea creierului " începând de la grădiniţă ( şoimii patriei ), în şcoala generală ( pionierii ) în liceu (utc.-iştii ) şi terminai îndoctrinarea ca "membru de partid " foarte mândru că nu ai nici un Dumnezeu şi că poţi stăpânii natura ( aşa credeau şi încă mai cred comuniştii ).

| BeT a răspuns:

@cristacheceliute, dialogul si contrazicerile sint "poarta"cunoasteri.Eu iubesc toti oameni de toate culorile si apropo de iudaism, apreciez foarte mult Invataturile Inteleptilor Evrei, si chiar si tu faci parte din saminta Patriarhului Avraam.

| Alphawolf a răspuns:

@siwel: Te inseli!
Eu in pozitia de ateu nu promovez ceva ce este nedemonstrabil si nici nu as infirma acel ceva daca nu-l gasesc aberant raportat la realitate iar faptul ca religia ne conduce(se pot enumera multe) apar "reactiile adverse" asta fiind motivul pentru care imi apar pozitia. Ateul critica modul de a gindi al crestinului in functie de ce promoveaza, este cu totul alceva dar sa nu uitam ca si crestinul critica ateul ca are erori de logica dar fara o baza reala

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ateii in ce cred?

lolita
| lolita a răspuns:

Sa vedem: femeia este intotdeauna pe locul doi, asta ne invata biblia, biserica care sunt cuvantul lui dumnezeu. unde este egalitatea intre oameni? de ce nu este barbatul pe locul doi?
de ce dumnezeu este un "EL" si nu o "EA"?
dac a dumezeu este cel mai buns si ne judeca dupa pacatele noastre, de ce permite sa moara copii nevinovati? de ce permite sa se faca atatea crime si sa moara persoane nevinovate? daca el eset bun si atotputernic de ce daca esti crestin si-l slujesti permite sa ai o viata mai grea decat cei din jur? de unde stii ca unii mergem in iad si altii in rai? s-a intors cineva si ti-a povestit? de ce permite ca sfintii sa moara? de ce permite ca popii sa abuzeze de copii sau calugarii sa fie homosexuali? se zice ca "spala mintile" deoarece promite o viata mai buna dupa moarte, sa fim seriosi! viata este asta pe care o traim acum si nu mai exista nimic dupa moarte. de ce promite ca daca te spovesdesti si pe deasupra mai dai si ceva bani la popa dumnezeu iti iarta pacatele? asa toti criminalii si violatorii daca s-ar spovedii ar ajunge in rai si ar avea o viata minunata.

| BeT a răspuns:

@lolita, nu mai face afirmati gresite despre Unicul Creator, crestinismul spune ca femeia este inferioara barbatului.In Adevarata biblie care a fost primita de Moise:se spune despre femeie ca este mult superioara barbatului.

| daddy a răspuns:

@nicu-nebunaticu
nu e vb de alta credinta genul daca ateii nu cred in divin ei in ce altceva cred... intelege asta am mai spus ca ateismul nu inseamna a inlocui o credinta sau a refuza o credinta in favoarea altei

@traian
lolita nu are de ce sa faca afirmatii gresite si nici de unde sa stie daca sunt gresite sau nu
tu de unde stii ca ale tale sunt corecte? esti asa de sigur 100% ca numai tu ai drepate absoluta

| Stardust_8913 a răspuns:

Probabil ateii spun ca credinţa "spala mintile oamenilor" pentru că, ajungem să credem prea mult în acea entitate divină, nu mai facem ceea ce noi vrem, ci ceea ce considerăm că Duimnezeu îl crede corect. Ajungem practic nişte simple marionete, ghidate de către cărţile Sfinte.
Si pană la urmă, fie ca te închini lui Dumnezeu, Allah, Yahven, Buddah, nu e tot una? Adică...fiecare religie îşi arată credinţa în diverse moduri divinităţii pe care ei o consideră cea adevarată. Este exact cum a spus daddy în primul său post. Dacă eşti născut ca ateu şi accepţi pe deplin asta, iţi va parea că a nu crede intr-o divinitate este ceva corect. Daca eşti creştin si ai fost învătat cu Dumnezeu ţi se pare logic să crezi El, şi nu în Allah spre exemplu.
Acest subiect poate continua la nesfârşit cum fiecare dintre noi are propriile opinii asupra religiei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu este acelasi lucru.ateii se iau dupa idei si carti laice. iar biblia este considerasta cuvantul lui Dumnezeu inspirat unor oameni, pentru oameni.filozofic vorbind, nu poate nimeni sa rastoarne o astfel de filozofie decat antihristul pe ilie si enoh. dar nu insusi cuvantul.antihristul va plati cu existenta ignoranta sa.fiindca unde se termina intelepciunea lui, cu care a inselat o lume, incepe intelepciunea lui Dumnezeu, care lumineaza mult mai mult decat poate intuneca filozofia lui satan de doi bani.de putere nici nu mai vorbim.fiindca satan poate omora trupul dar asupra sufletuluio nu are nici o putere, daca nu vrea omul, si Domnul.

| syme a răspuns:

@mih33

Spui ca tu din pozitia de ateu nu promovezi nimic nedemonstrabil. Insa atunci ce promovezi? Pentru ca existenta absentei credintei in divin este la fel de demonstrabila precum prezenta credintei in divin! Insa eu ma indoiesa ca tu promovezi existenta absentei credintei in divinitate.

Si atunci ce iti ramane de promovat si care sa fie si demonstrabil? Oare vrei sa spui ca este demonstrabila inexistenta lui Dumnezeu? Ori care pozitie ai putea sa o promovezi din pozitia ateista?

Da-mi, te rog, un singur exemplu care sa fie diferit de ceea ce sustine si crestinismul ori teismul in general si care sa fie demonstrabil in context ateist.

| siwel a răspuns:

@ Traian:
Iisus s-a crezut foarte Dumnezeu!
Luca 22:70 Toti au zis: "Esti tu dar Fiul lui Dumnezeu?"Si El le-a raspuns: "Asa cum o spuneti; da, sunt"(la proces, in fata preotilor)
Ioan 10:30-33 "Eu si Tatal una suntem". Atunci iudeii iarasi au luat pietre ca sa-l ucida. Aruncam. cu pietre in Tine.pentru ca Tu care esti om te faci Dumnezeu"
Ioan 14: 6 "Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine"
Deci Iisus s-a crezut Dumnezeu nu doar Mesia si nu ucenicii sau urmasii au spus asta despre El, ci El insusi.
Scriptura spune ca dialogul dintre Iisus si Tatal a fost continuu si ca Iisus il si auzea si vedea pe Tatal.
Ioan 5:19 Iisus a luat din nou cuvîntul, şi le-a zis:,, Adevărat, adevărat vă spun, că, Fiul nu poate face nimic dela Sine; El nu face decît ce vede pe Tatăl făcînd; şi tot ce face Tatăl, face şi Fiul întocmai.
Ioan 8:28 Iisus deci le-a zis: …atunci veţi cunoaşte că Eu sînt, şi că nu fac nimic dela Mine însumi, ci vorbesc după cum M'a învăţat Tatăl Meu.
Deci, nu doar Moise l-a vazut si auzit pe Dumnezeu. Pt Iisus era o experienta regulata.
Si multi altii l-au vazut. Aproape toate marile figure ale Vechiului Testament l-au vazut si au vorbit cu Dumnezeu: Avraam, Iacob, Iosua, Isaia, Ieremia, Ezechiel. In Noul Testament, dupa inaltarea lui Iisus, Ap. Pavel, Sf. Stefan, Ap. Ioan, toti acestia l-au vazut si auzit pe Dumnezeu.
O lectura a celor 4 Evanghelii nu ar strica. Ce zici Traian? Dupa aceea ar merge si toata Scriptura. Stiu ca e greu, acum oamenii nici ziarul nu-l mai citesc d-apoi o carte de peste 1000 pg. Dar cand te gandesti ca poate destinul tau atarna s-ar putea sa atarne de cartea aia poate te mai gandesti.

| Alphawolf a răspuns:

@syme
Eu nu promovez nimic ireal, deci nu am ce demonstra. Eu neg existenta divinului pe care alti il promoveaza. Daca eu sustin existenta lui Superman spune-mi cine trebuie sa demonstreze?

| syme a răspuns:

@mih33

Problema este ca tu spui ca din pozitia de ateu nu promovezi nimic nedemonstrabil. Insa tocmai asta faci. Daca cineva iti spune ca exista superman, ai putea spune cel mult ca nu stii daca exista ori nu. Insa daca nu ai nicio dovada pentru superman nu esti indreptatit sa afirmi rational ca superman nu exista. Absenta dovezii nu este dovada absentei. De exemplu, daca eu nu am nicio dovada a faptului ca tu esti de gen masculin, nu sunt indreptatit sa afirm ca nu esti de gen masculin pentru ca eu nu am nicio dovada.
Din toate cele, negatia ta este mai irationala decat afirmatia unui nebun care spune ca l-a vazut pe superman (cel putin, daca supermen exista, se poate demonstra ca exista, dar a afirma ca nu exista presupune un fel de omniscienta).
Poate este trist pentru tine, dar ratinea ne lasa deschisa o usa foarte larga spre basm. Spre zane si zmei, spre o tara a minunilor. Si nu poti inchide aceasta usa fara sa o inchizi si pe a ratiunii.

Si te las in final cu un citat din Chesterton:
„Căci trebuie să ne amintim că filosofia materialistă(fie ea adevărată sau nu) este cu siguranţă mult mai limitativă decât orice religie. Într-un anumit sens, desigur, toate ideile inteligente sunt înguste. Nu pot fi mai largi decât ele însele. Un creştin nu este limitat decât în sensul în care şi un ateu este limitat. El nu poate considera creştinismul fals rămânând în acelaşi timp creştin; iar ateul nu poate considera ateismul fals rămânând în acelaşi timp ateu. Numai că există un sens foarte special în care materialismul are mai multe limitări decât spiritualismul. McCabe mă consideră sclav fiindcă nu am voie să cred în materialism. Eu cred că McCabe este un sclav fiindcă nu are voie să creadă în zâne. Dar, dacă examinăm ambele interdicţii, vom vedea că interdicţia sa este, de fapt, mult mai radicală decât a mea. Creştinul este total liber să creadă că există o cantitate considerabilă de ordine stabilă şi evoluţie inevitabilă în univers. Însă materialistul nu are voie să lase să intre în maşinăria sa impecabilă nici cel mai mic fir de spiritualitate sau de miracol."

| Alphawolf a răspuns:

@syme
Filozofia ta trece de barierele realitatii. Daca cineva vine la mine cu afirmatii de genul Superman exista sau l-am vazut pe Spiderman zburind ajutat de pinza de paianjen sunt indreptatit sa infirm dar cel mai probabil il voi considera nebun si imi voi vedea de drum. Copacul nu poate fi pasare si nici focul nu poate fi apa, ci doar ca denumire. Realitatea nu o putem schimba!

| tzugui_3815 a răspuns:

Ateii ajung la concluzia neexistentei divine prin ratiune proprie.si da, religiilee spala creierul ca nu te lasa sa-ti dai singur seama de anumite chestii, ti se baga pe gat de cand te-ai nascut si te face sa nu-ti pui anumite intrebari. exista carti de care mentionezi acestea dar nu sunt deloc precum cele religioase(mesaj cu japca) ci mesaj intelectual care te face sa gandesti nu sa imbratiseji o credinta/filozofie.