| Gavril_Catalin_1998 a întrebat:

De ce atunci cand te uiti la o stea mai apropriata de pamant ia falfaie?

Răspuns Câştigător
| harciog a răspuns:

Pulseaza.Se stie ca era la un moment dat o teorie care spunea ca, in afara sistemului solar, orice stea poate fi un soare.La suprafata lor pot avea loc reactii cind mai puternice cind mai lente dindu-ti impresia ca se filfiie.E valabil si ce s-a spus mai sus despre curentii de aer si despre distanta pentru ca de mai aproape nu cred ca ar fi vizibile cum nu le putem distinge noi pe cele ale soarelui.

3 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Eu cred ca i se fâlfâie de noi, d'aia.laughing

| Dreamer a răspuns:

Din cauza atmosferei, ai impresia ca,, falfaie''.

| TychoB a răspuns:

In primul rand trebuie sa te gandesti daca chiar te-ai uitat la o stea. Sunt multe cazuri in care vedem ceva pe cer si nu stim ce. Ca sa iti pot raspunde, trebuie sa iti explic ce inseamna sa "vezi" in termeni astronomici. Atmosfera pamantului, desi perfecta pentru viata, ne da mari batai de cap cand privim in sus (ergo Hubble). Cand te uiti la o stea, ceea ce vezi este de fapt un disc. Daca iti imaginezi lumina de la stea cum vine la ochiul tau, ea are forma unui con foarte (foarte) lung cu varful la pupila ta si cu baza la stea (discul pe care il vezi). Daca mergi 100km in sus spre capatul atmosferei si faci o sectiune conului, marimea sectiunii este asemanatoare pupilei tale. Din aceasta cauza doi curenti de aer cu temperaturi diferite si indici de refractie diferiti pot sa produca acest efect de 'falfait'. Acest efect este mult mai pronuntat la orizont...dar... ca sa nu mai am de dat 100 de explicatii, pentru "de ce? si cum?" hai sa presupunem ca ai vazut un avion si nu o stea. Mai sunt multe de zis, poti apela cu incredere la wikipedia.

Întrebări similare