Da, şi eu de multe ori m-am împiedicat de acest termen, dar l-am înghiţi mai uşor, luându-l metaforic (considerându-l o exagerare voită, care doreşte să sublinieze că astfel de lucruri nu ar trebui să facă parte din normalitatea umană, un fel de semn de protest).
Bine ai venit pe intrebarea MEA! dupa aproape un an de zile
Inuman- acțiune sau persoană cu un comportament sau conduită ieșită din limitele normalului.
Din punct de vedere al științei, suntem animale. Cele mai evoluate animale, ce-i drept, asta nu se discută. Din punct de vedere psihologic, noi avem la bază instinctele. Nu putem funcționa fără instincte. Dar mai avem un supraeu, anume cultura și alte cele care ne diferențiază pe noi de restul animalelor. Dacă leul mănâncă puii unei leoaice pentru ca rutul să înceapă după două săptămâni și el să își satisfacă o nevoie, considerăm că acesta e un gest animalic. Dacă niște fanatici religioși au turnat acid, dacă o mamă își lasă copilul la ghenă, dacă un tată își violează fiica, dacă unul îl omoară pe altul, dacă unul îi provoacă durere altuia, durere fizică sau emoțională, și toate acestea având unicul motiv de a satisface o nevoie personală (o nevoie religioasă, socială, sexuală, financiară, psihotică, în ordinea exemplelor de mai sus, dar pot fi milioane de exemple) dacă și iar dacă, vom considera acele comportamente ca fiind inumane, întrucât orice om NORMAL (nu ne referim la psihopați, schizofrenici, persoane deviante de orice tip, ci oameni care în general se încadrează în limitele normalului) doreste autoactualizarea proprie, pe baza normelor socile și idealurilor propii. Autoactualizarea reprezintă dorința fiecăruia de a își atinge limitele pozitive și a se depărta pe cât posibil de cele negative. Dacă este uman să ne dorim autoactualizarea, este evident că inuman este inversul, a ne lăsa în voia instinctelor și diverselor nevoi de moment, indiferent dacă asta duce la durerea fizică sau emoțională a altora.
Dacă în fiecare oră, la nivel global, sunt comise 57 de crime, dacă în fiecare zi sunt omorâți cu sânge rece (premeditat) 1300 de oameni sau aproape un om la fiecare minut, asta nu înseamnă că acestea sunt acțiuni normale și de dorit, ci sunt gesturi anormale, INUMANE. S-au făcut de când lumea, și se vor face în continuare, dar nu sunt de dorit.
Ți-am dat explicația dorită, cred că e inutilă o explicație mai lungă, dacă vrei să înțelegi ideea, poți să o extragi de aici.
Cuvantul ''inuman'' defineste inatra-devar mai multe forme.
Insa in cazul acesta(pe care l-ai prezentat) nu mi se pare folosit in exces.
De ce?
Mie mi se pare o totala aberatie, nebunie(de asta da dovada un asemenea om cand face o asemenea fapta)-noi-spre deosebire de animale nu avem INSTINCT ci CONSTIINTA(deci un asemenea om-mai ales daca are discernamantul pastrat-iar aceea femeie nu i-a facut nimic-este INUMAN(un monstru).
Da-adevarat am devenit mai educati, mai buni, mai cum vrei tu-dar omul care nu stie sa-si tina in frau instinctele animalice este ''inuman''!
Da, spui inuman, ca si cum ai da vina pe un animal, pentru ca fapta comisa, era de fapt al unui animal sau orice altceva.
Ofcourse ca e inuman cand dai dovada de empatie si te poti transpune usor in situatia victimei. Tindem spre o lume mai buna, ne aparam de astfel de practici, ne consolam....si apoi facem altele.
Mai sunt oameni bolnavi. Nu e in natura noastra sa omoram si sa violentam, decat daca e pentru supravietuire. Altfel nici animale nu ne putem numi. Ce suntem atunci?
Suntem oameni, ideea e ca multi oameni neaga natura noastra, evoluam si devenim mai civilizati, dar avem chestia numita "moralitate" si unii devin sensibili si iritati cand aud stiri de genul care se intampla prin tarile mai putin civilizate. Nu consider ca termenul ala il meritam inca, pana nu am devenit mai civilizati si mai rationali.
Valorile sint singurele care s-au schimbat, ce era "corect" odata acum nu mai este si invers.Nu s-au schimbat prea multe.Inca se intampla numeroase dezastre si infractiuni in lume, in fiecare zi, la fiecare ora, doar ca sub alte forme si imprejurari.
Adev. e ca abia am iesit din pestera si-am vazut lumina zilei. Timpul sta in loc, doar noi trecem pe langa el, fara sa ivatam prea mult, pare-se, din greselile trecute.
Pt cine este intrebarea ta, daca nu te superi?
Nu stiu de ce ai pus ochii pe mine, dar acum inima mea este doar pentru coquinoir. imi pare rau...
E okay, nu am pus ochii pe tine, doar ca esti previzibila.De pe orice cont ai posta, n-ar conta, pentru ca esti o rogue, si asa vei ramane.
Foarte bine, chiar va potriviti, sinteti 2 rele.
De fapt nu sunt undecover, folosesc Raiden acum, am renuntat de ceva timp la pseudonimul Maui. Si da, fetele rele sunt desertul meu dimineata, dupa amiaza si seara.
Auzi, tin minte ca raspunsesei cu pseudonimul Maui la o intrebare mai veche, de prin 2012...aia cu "dragostea in filosofie sau filosofia in dragoste".
nu-i asa ca te indragostisei de mine de pe atunci cand eram Johnny?
ma dadusem la tine, dar...imi dadeai cu flit mama, ce greu te lasai...mrrraaahhh
Ahhh tu erai! si il aveai pe Johnny Knoxville la avatar. Ma luai cu replici de redneck care pute a bere si ragaie mai mult decat respira. Numai cu lantul incins te iubeam daca erai in fata mea.
)))
te pupa Johnny, frumoasa vulcanica ce esti.
uite cine mai era cu trolling-ul
Nu mai sunt, ca m-au ginit.
e un fel de skynet la ei acolo la birou, si eu m-am mirat ca au facut-o
de aia baga ei atata publicitate pe aici...
Da' nu erai unul ofensiv, nu? stii ca eu eram Boss Tequila? daca l-ai prins. Ala badaran cu falcile mari care avea doua masini un apartament si o iubita care a batut-o si o vroia inapoi, Boss avea inima mare, vroia sa devina om bun. Am murit de ras la ce replici am primit atunci.
Ahahahhaha, pana si la povesti ne asemanam, si eu am scris asta intr-o postare, legat de iubita, numai ca eu am facut accident de moto si o bagasem in spital.
si eu voiam sa ma schimb
baa ej nebun?
nu-i o surpriza coincidenta, mai ales cand ai ceva vechime, observi care-s butoanele haos ale site-ului si te joci cu ele.
Asa a fost intotdeauna, chiar mai rau, sa vezi scule de tortura ce aveau inainte europenii. mai bine spus ar fi "ingrozitor ca inca se mai intampla in sec 21 asa ceva"
apropo, cineva ca tine nu ar trebui sa se uite la de astea.
Stiu ca am vazut