Nu prea inteleg intrebarea ta fii mai explicita, conservele de fructe de obicei sunt in cutii de metal sau sticla. nu am vazut conserve in celofan! poate fructele uscate sunt in pungi si sunt trase in vid sa nu aiba contact cu aerul sa isi piarda din proprietatile nutritive.
Din cauza diferenţei de presiune dintre aerul din borcan şi aerul din mediul exterior borcanului; folia va indica înspre presiunea mai scăzută.
Vaporii de apă au volum mai mare decât apa lichidă şi după ce vaporii condensează, volumul lor se micşorează, rarefiind aerul din jurul lor.
http://scifun.chem.wisc.edu/homeexpts/COLLAPSE.html
@alter4ego - conserve nu inseamna doar acele cutii de tabla din magazine, in aceasta categorie intra si borcanele cu gem sau cu compot din camara la care se refera intrebarea.
Situatia este asa cum a descris-o @soupfloud, curbarea apare datorita diferentei de presiune. Aceeasi diferenta de presiune care apare si la borcanele cu capac, care se deschid mult mai usor dupa ce le "aerisim" putin, adica egalizam presiunea din borcan cu cea de afara.
Diferenta de presiune apare deoarece borcanele sunt inchise cand continutul e cald, prin racire comprimandu-se. Sau altfel spus, atunci cand volumul ramane constant iar temperatura scade, presiunea va scade si ea.
littleladybug întreabă: